HSI i mitt andra inlägg

Första kontakten med aktiemarknaden var på Handelsbanken i Eskilstuna. Varje dag ringde jag en automatisk telefonsvarare två ggr om dagen och noterade aktiekurserna. Ett ex skulle chefen för fond och notariatavdelningen ha, ett ex åkte upp i fönstret på banken och det sista lades under glaset på disken. Två gånger om dagen kunde man alltså få kurserna. Det här var långt innan TEXT-TV.n tid.

Sakta men säkert gled jag in på aktieavdelningen och fem år senare fick jag ta över en aktieavdelning på ett handelsbankskontor i Malmö.

Ung, intresserad och vetgirig och med en optionsmarknad som introducerades i Sverige blev jag snabbt en viktig kugge på fondavdelningen. På dagarna arbetade jag, på kvällarna läste jag årsredovisningar, tidningar, böcker och laborerade med börsfakta. Jag lärde mig allt om optioner/terminer och hur de praktiskt fungerade, det var något som de gamla erfarna kollegorna på banken inte kunde så mycket om. Så naturligt så blev jag en expert på detta område vilket gav mig en ordentlig kick.

De var här jag började intressera mig för psykologin bakom börsen. En option kunde dubbla sig i värde på ett kick bara marknaden trodde att börsen skulle vända uppåt.

På fritiden vände och vred jag på olika börsfakta. Jag förde t.om statistik på vilken veckodag som var bäst på börsen. I ett par års tid laborerade jag med viktig statistik som rör börsen. På den tiden var det inte så lätt att hämta fakta och de matematiska beräkningarna fick man göra med miniräknare, papper och penna, ty datorn hade ju i ännu inte dykt upp.

Jag experimenterade med alla tänkbara parametrar och index som hade betydelse för börsen. Som mest hade jag ett tjugotal olika index jag förde. Indexen fick namn efter vänners bilnummer, för något måste de kallas för.

Jag ville uppfinna något instrument som talade om var börsen stod, dvs en termometer rakt in i börshuset. Jag förde ett tjugotal olika index manuellt varje dag. Men det var inte förrän börskraschen 19 oktober 1987 som jag fick klart för mig vad jag skapat.

Ett index såg särskilt intressant ut, det jag kallade för HSI. Ett index som innehåller fem parametrar tagna från varje dags börs och inlagda med olika vikt. På onsdagen 14 oktober ger HSI en varning om försvagning av marknaden, på fredagen ger HSI en kraftig säljsignal i form av en utlöst trebotten signal. Sedan kom den svarta måndagen 19 oktober då Dow Jones sjönk 19% på en dag. Stockholmsbörsen sjönk 40% på tre veckor.

Första halvan av december ger HSI en fyrtopps köpsignal som var klockren. Börsen tog igen hela raset x2 och toppade två år senare.

Index efter index som jag skapade hamnade i papperskorgen och efter ett tag så återstod bara detta index HSI.

Vad är det då för formel bakom HSI? Jo, en snillrikt ihopsatt mix av börsfakta var dag. Varför ska jag dela med mig av något som är så unikt? Börsen är en egoistisk marknad.

När det gäller allokeringar i min portfölj aktier/kontanter vid olika tillfällen så har HSI väldig stor makt för hur jag agerar.

HSI brukar röra sig mellan låga 40% och höga 60%, ligger det högt och det börja signalera för nedgång släpper jag en hel del aktier omedelbart. Ligger det lågt ser jag till att ligga 100% tankad.

Hittade lite gamla papperschart från 1987. Jag har markerat 1, 2, 3 på topparna. Det övre chartet är index Sthlmsbörsen och det nedre är HSI vid samma tillfälle.

HSI

11 thoughts on “HSI i mitt andra inlägg

  1. Men HSI-indexet är alltså hemligt då? Eller vilka fem parametrar är det du använder? Du behöver inte säga formeln.. Tack

    1. Hej Jocke!

      HSI är som jag nämner i bloggen HSI ett resultat av lång forskning där jag vänt och vridit på många parametrar. För mig ett huvudindex hur tung jag ska ligga i positioner och när jag kan ta positioner. Indexet är så bra att jag inte vill avslöja mer än jag gjort i bloggen. Däremot delar jag med mig av HSI indexet både i blogg och på twitter. Jag har alltid gått mina egna vägar på börsen och kommer för alltid att göra det, vill inte att andra skall få tillgång till mixen helt enkelt. MVH /Kavastu

  2. En liten kommentar: du visar det allra viktigaste och som är grunden till ditt agerande på markanden nämligen själva indexet. Hur du kommer fram till indexet är ju tämligen ointressant, det är ju inte utifrån det du agerar utan utifrån det färdigställda indexet.

    1. Så är det. Tittar på många andra index också, som i det här fallet gjorde att jag var kallare att vänta på inköp. Normalt brukar jag lasta på ordentligt redan vid 40-42%. Nu väntade jag till 35%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *