TOPPNINGS TENDENSER? NULÄGE FRÅN KAVASTU

En topp på börsen kommer alltid smygande, plötsligt står det klart för alla, och det är då det blir så trångt i dörren.
Man kan fråga sig om det är dags nu? svar, kanske det. Men jag tror inte att den totala uppgångsperioden som startade november 2008 är slut.
Däremot finns det stor sannolikhet att vi håller på att sätta en lokal topp. Låt mig förklara.

I en tidigare blogg som jag skrivit behandlade jag vågmönstret på börsen. Tre vågor upp, två ned osv. Det låter som “hokus pokus” men ack så effektiv information. Den första vågen upp brukar kännas väldigt bräcklig. Företagens vinster är små, nyemissioner är vanliga. rekylen på den vågen kan ibland vara dramatisk. Andra vågen upp brukar vara den längsta och tryggaste. Bolagen börjar visa goda siffror och många nya aktiespekulanter strömmar till. Rekylen på denna våg brukar vara kännbar, ibland har det gått ned -15%, ibland -40% som 1987 och 1998 t.ex Den tredje och sista vågen upp kallad optimistvågen brukar vara en hetsjakt upp till ATH. Många nyintroduktioner, orimliga riktkurser sätts upp, Aktieintresset hos allmänheten är rekordhögt och företagen levererar mycket bra vinster. Sedan är det slut på festen när tjuren börjar slåss mot björnen.
Var vi befinner oss just nu? Jag satsar och tror att vi är i slutfasen på våg nummer två. I 1.321 börsdagar har vi jobbat upp oss till denna nivå vi befinner i oss idag, räknat från botten år 2008.
I den tidigare bloggen vågor finner du chart som visar vågmönstret från 1982.

Går man in och tittar på enskilda chart så kryllar det av treor, dvs aktier som är mogna för en sättning. SCA är ett exempel. Tre stötar upp från 2008 till 2011, sättning och sedan ytterligare tre stötar upp till idag 2014.
Den här metoden med vågor hjälper mig att välja bort aktier som ligger och toppar till förmån för andra som inte är lika mogna i sin uppgång.

Ofta brukar en lokal topp ha en dubbeltopp med ett tredje försök att dra börsen uppåt, faktiskt exakt som det ser ut just nu på börsen.

Bakom oss har vi nu de goda börs månaderna okt-mars som historiskt är de bästa. Uppgångarna framför oss historiskt är mediåkra, bara köp på sillen och sälj på kräftorna perioden brukar vara bra. I mitten slutet av oktober brukar det ta fart igen. Ska skriva en blogg om detta vid senare tillfälle.

Krim krisen kommer med väldigt stor risk eskalera med oro och handelsbojkotter framöver, ingen bra trigger för börsen
Insiderförsäljningarna i USA är väldigt stora i förhållande till köp. Börserna i USA har rusat länge och mycket. Vintern i nordamerika har ställt till det och kommer absolut sätta sina spår i nästa rapportperiod.

De svenska värderingarna är ansträngda och många förhoppningsbolag ser ut att ha toppat.

På mitt egna index HSI har jag inte någon signal på uppgång. I fredags lurade HSI in mig att öka aktie allokeringen. Jag räknade ut preliminärt HSI vid tiotiden, men när den definitiva HSI sattes efter slutcallen fanns där ingen uppgångssignal. Korrigerade mitt misstag i morse och släppte en hel del aktier.

Hur ska man nu göra? Ja det är upp till var och en. Jag är ute efter bästa tänkbara avkastning på börsen utan att ta någon större risk. Jag är väldigt snabb att trycka på säljknappen när det ser ut så här. Jag sitter gärna på en pengabuffert just nu, samtidigt som jag vill vara med på uppgång. 70% aktier / 30% cash för att snabbt kunna allokera 50 / 50 beroende vad börsen signalerar.
Om marknaden skulle sätta är väl -15% det troliga.

Om jag skulle försöka mig på att ge ett råd till andra så ser det ut så här.

Äger du aktier långsiktigt = Behåll

Äger du inte några aktier och vill in på marknaden = Vänta

Äger du aktier och vill trada dem = Var på din vakt nu

/Kavastu

(Bloggportalen är helt ny, fick inte funktionen att lägga in bilder att fungera men nästa blogg så)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *