VÄSSA PENNORNA – BLOGG

Att nå avkastning långt över index år efter år är ingen slump. Bakom ligger ett hårt arbete med att skaffa sig kunskap, erfarenheter och regler för hur och vad man får göra på börsen. Jag har tidigare bloggat om HSI, vågor, regler för handel, morötter & nuläge samt värderingar. Alla dessa finns att läsa på tidigare bloggar och är tårtbitar som bidrar till den goda förvaltningen.

Nu är det dags för sjätte bloggen om min förvaltningsfilosofi.

Framför mig ser jag ett hus med cirka 250 hissar, vi är ett gäng på 20-30 personer som skall ta oss så högt upp som det bara går. Vi kan inte påverka hissarnas riktning upp eller ned eller vilken våning hissen skall ta oss till. Däremot så finns det en ledtråd utanför varje hiss bestående av bla värdering, 5-15-årschart, insiderköp/sälj mm.

hiss

Jag bevakar hela Stockholmsbörsens large/mid/small listor med långa 5-15 årschart (mer om det i nästa blogg “let the trend be your friend”) på dessa cirka 250 charten plockar jag dagligen ut avvikelser som ser intressanta ut. Efter genomgång av charten gör jag en notis om intressanta avvikelser för att sedan gräva djupare i bolagen.
Finner jag något där som ser intressant ut, ställer jag mig frågan? Kan möjligtvis denna aktie slå ut något som jag just nu har i min depå?

Jag går då igenom mina bolag (ofta 20-30 olika) och tittar efter aktier jag innehar som kanske gjort sitt, som kanske inte gått som jag tänkt mig, som går för sakta uppåt etc.
Efter analys agerar jag, ibland ignorerar jag den nya aktien eftersom jag inte anser att den är vass nog att slå ut något befintligt innehav i aktieportföljen. Ibland kan den åka in med full kraft och slå ut flera befintliga aktier jag har.

Jag har skrivit om hissar, men egentligen är det pennor jag vässar (som i det här fallet är aktier).
Naturligt nog så blir blyertspennor trubbiga efter en stunds brukande av dem, likaså är det med aktier. De går bra en stund, lägger sig i träda ett tag och drar sedan vidare. I min depå vill jag ständigt ha vässade pennor som ligger i bra trender uppåt. Trubbiga pennor åker ut, inget att ha för stunden i alla fall.

På så vis rensar sig depån sig själv. Det finns aldrig några gamla surdegar i den.
När jag säljer aktier bryr jag mig aldrig om resultatet som aktien utfört, (vinst eller förlust) Jag säljer helt enkelt den svagaste länken. Jag har aldrig nånsin sålt någon aktie på stop-loss, har inte behövt det.

I en normal uppåtgående marknad brukar jag ligga 0 – 15% likvid, bra att ha en liten kassa att snabbt kasta in i något intressant.
Ibland ser jag något men har inte likviditeten att gå in i affären. Då säljer jag något ofta på large cap listan för att få fram pengar snabbt, och gör affären. Någon, några dagar senare går jag ur den snabba affären och går tillbaka till den ursprungliga aktien på large cap.

Pennor
Exakt 255 aktier finns på min bevakningslista, många att hålla koll på. Det tar tid, men är väldigt lönande.

En aktie kan för mig vara ett sparkonto. I stället för att ha likviditet väljer jag ibland en stabil, likvid aktie i stigande trend. När jag behöver likviditet säljer jag delar av innehavet, när jag har överskott av likviditet köper jag i den aktien. På så sett får jag bra yield på likviditeten.

Uppkopplingen jag har mot börsen ligger med cirka 15 minuters fördröjning, däremot ligger depån on-line. Ofta läser man på twitter vad som händer, som i fallet SOBI igår. tio minuter senare ser jag kurskorrigerigen.
Nackdel säger många, jag är inte så säker på det. Ligger man on-line finns det risk att man går in i positioner innan man hunnit tänka till riktigt. Ligger man 15 minuter efter gör man inte saker förhastat, man hinner tänka många gånger innan man gör en ev affär. Lite av mitt signum, lugnt och metodiskt.

Det här var den sjätte bloggen om min placeringsfilosofi, nästa blogg ska handla om metoden jag använder för att lätt och enkelt scanna igenom alla aktierna på large/mid/small.

Om det överhuvudtaget ska ligga några aktier i min depå, så är grundkravet att de ska vara vassa med bra potential att slå index.

I en bra marknad vill jag ständigt ha 20-30 vassa pennor (aktier)!

vässa pennor

/Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *