JAG HAR FÖRBERETT MIG – BLOGG

jag har förberett mig för sämre tider på börsen, bla genom att de flesta aktier som inte omsätts i stora mängder nu inte längre finns i min portfölj. Kravet jag har på mina aktier i portföljen är att de lätt ska gå att avyttra. Nåväl några olikvida aktier finns kvar såsom Midsona och XANO, men jag har dragit ned på antalet.

Mitt mål är givetvis att vara med på börsen hela vägen upp till toppen, när den nu sätts. Enligt mig finns det nu många faktorer som talar emot fortsatt börsuppgång.

Ta en titt på detta chart, det är samtliga uppgångstrender på Stockholmsbörsen sedan 1980.

Skärmavbild 2014-03-29 kl. 18.54.17

I 1,344 börsdagar har börsen legat i upptrend med bara en kännbar rekyl år 2011. I en upptrend brukar två kännbara rekyler uppstå. Ni ser den andra i 2000-talstrenden (gröna strecket) efter cirka 900 dagar. Ni ser den även i 90-talstrenden (röda strecket) efter cirka 1.450 börsdagar. Och i 80-talstrenden (blåa strecket) efter cirka 1.750 börsdagar.

Gemensamt för tidigare lokala toppar som ovan nämnda, är att man även då på aktienivå såg tre stötar uppåt i de långa charten.

För närvarande kryllar av treor i de långa charten. Dessutom är det många aktier som redan vänt nedåt i trend.

Tidigare på twitter har jag nämnt att efter utdelningen försvinner triggern på börsen. Min taktik hittills på börsen i år har varit att sälja aktien precis innan utdelning. Jodå, aktierna sjunker mer än utdelningen. Om inte samma dag så några dagar efter i regel.

Tittar vi på säsongsmönstret på Dow Jones och Sthlmsbörsen sedan år 2000. Så ska man egentligen inte äga aktier under perioden maj-oktober med undantag för köp på sillen, sälj på kräftorna.

Jag kommer att vara mycket försiktigare det närmaste halvåret, pengarna som jag dragit in på börsen är jag rädd om. Lätt vunnet, lätt förlorat.

Jag tror trots allt att vi har några bra veckor framför oss, men sedan?

Just nu i avdelningen för aktiehandel ligger jag med 80% aktier / 20% likvid. Men kan väldig enkelt och snabbt avyttra aktier.

Kommer det en sättning på 10-15% och man kan undvika den, då går man bra mot index.

Tills dess kommer jag att fortsätta att klappa katten medhårs.

/Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *