JORÅSÅDUATT SEXSIFFRIGT

Ett kvartal har nu förflutit, ett första kvartal där jag arbetat heltid med börsen. Heltid är väl i och för sig att ta i. Men det är första kvartalet då jag ser börsen som mitt huvudsakliga yrke. Börsen är uppkopplad hela tiden vart jag än är, snickarboden, på båtslipen, eller som idag plattläggning runt poolen. I huvudet har jag min strategi och vilka aktier jag behöver bevaka, i händerna en målarburk eller något annat redskap. Kan med andra ord hålla på med andra sysslor under tiden jag arbetar med börsen.

Börsen är fantastisk, bara hur man vet hur man skall handskas med den. Alla kan göra bra med pengar på börsen, bara man har en strategi som håller och är rätt.

Största felet tror jag är att många chansar för mycket utan att ha en så viktig strategi. Pratar jag aktier med någon så brukar jag inte få en syl i vädret, de brukar prata om sina aktieaffärer som de gjort. Sedan frågar de mig om vad jag tror om en viss aktie, som jag knappast aldrig hört talas om. Ofta en aktie på NGM, Aktietorget eller First North.

Ta en funderare med dig själv, hur går det med aktieaffärerna? Vad har jag gjort bra, resp dåligt. Skriv upp det i varsin kolumn och analysera den dåliga kolumnen. Ta sedan tag i den dåliga sidan.

För att ge dig lite inspiration, så är det faktiskt så jag gjort. Började utan något startkapital och arbetade mig sakta uppåt. Jag lärde mig av dyrköpta misstag. Men det gör inget att göra fel, men det gör jäkligt mycket att inte lära sig av dem.

Jag arbetar mot index, har börsen gått upp 2% och min portfölj också 2% så har jag inte tjänat ett jota. Jag mäter min portfölj mot index och det skulle vara katastrof att lägga ned den tiden jag gör och inte slå index. Man kan fråga sig hur fonderna arbetar? Läste någonstans att bara 15% av fonderna slår index.

Nu gör jag kvartalsavslut och kan konstatera att min månadslön de tre första månaderna utöver index hamnar på ett sexsiffrigt belopp, helt ok när det dessutom ligger på ett investeringssparkonto. Hade jag varit passiv och låtit någon trött bank eller förvaltare fått tagit hand om mitt kapital så hade jag förmodligen som bäst fått index och därmed gått miste om den sexsiffriga lönen.

Depån har således per idag första kvartalet stigit med 13,22% mot börsens index 3,93%. Årstakten på förvaltningen ligger på 36,3% över index, alltså cirka 10% bättre en uppnått snitt per år 2009 – 2013. Nu tar jag mig friheten att ändra fem års snittförvaltning på 26,1% och lägger till detta kvartals uppdaterade resultat vilket innebär nya siffran 26,5%.

/Kavastu

 

4 thoughts on “JORÅSÅDUATT SEXSIFFRIGT

 1. Funderar lite på vad du menar med 26,5% i snitt över index. Menar du att din årliga effektiva avkastning varit i genomsnitt 26.5 procentenheter över index? Så om index gett en effektiv ränta på 5 % så har du presterat en effektiv ränta på 31.5?

  1. Exakt. Tar ett räkneexempel, om man har 100.000:- och börsen går upp 5% så skulle portföljen vara värd 105.000:- Istället har portföljen gått upp 131.500:- Och år två, om börsen stigit 20% så i stället för 131,500:- x 20% = 157.800:- så har utfallet varit x 46,5% 192.647:- /Kavastu

 2. Tack för bra svar. Mycket imponerande. Antar att du skyfflar ut en hel del pengar ur portföljen hela tiden annars hade du snabbt blivit för stor för att enbart hålla dig till Large ,Mid och small cap i sverige.

  1. Hej Sparatilltusen!
   Jo, jag unnar mig en hel del. Livet är kort och det är till för att levas. Men den största rikedomen är att vara fri och inte behöva sälja bort sin tid till en arbetsgivare. Large/mid/small kommer aldrig att vara för liten handelsplats, krävs nog några tusen Ingvar Kamprad för att bli det.
   /Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *