BILIA, EN KLASSISK TREA – BLOGG

Bilia är en aktie jag verkligen gillar, eller rättare sagt gillade. Faktiskt den enskilt bästa aktien jag tjänat mest pengar på förra året.

Jag är ägare av två Volvo bilar och varje gång jag ska betala för någon reparation eller service på dem så envisas de med att försöka trycka på mig ett Volvo kort. Mitt svar är alltid, ja öppna ett sådant kort åt mig om det berättigar mig till någon rabatt. Den största fördelen med kortet är att du kan dela upp betalningen på 4 månader, men du kan inte få någon rabatt. Jag ler och tackar nej. Ler gör jag för att de inte vet mina goda affärer i aktien i det bolag de arbetar i. Tackar nej till kortet gör jag för att det inte ger något mervärde.

För att förklara min placeringsfilosofi så har jag i flera bloggar skrivit hur jag tänker och vilka regler jag satt uppför min handel på börsen. Serien av bloggar är fortfarande inte komplett än. En blogg handlar om vågor av ett beteendemönster som vi människor tillsammans skapar i våra handelsmönster.

Min personliga tro är att vi är i en slutfas av mellanvågen på stockholmsbörsen. Att vi kommer att få en sämre börs ett tag framöver för att sedan avsluta hela uppgångsfasen som startade 2008 med en sista optimistvåg uppåt. Skulle detta stämma så skulle toppen på börsen sättas under nästa år 2015.

Vågorna på Börsen fungerar ungefär som ett sjökort på havet för mig. Jag vet på ett ungefär vart jag befinner mig, men inte exakt. Det är ett jättebra hjälpmedel för att stoppa mig i vidlyftiga affärer, samtidigt som jag sätter sälj på vissa bolag och hoppar av. Ett exempel är SAS topp 2007.

Skärmavbild 2014-04-04 kl. 09.33.56

Sista optimistvågen förde aktien i tre vågor upp mot 360 kronor ungefär. Jag tackade för mig och flög vidare.

Nu har jag alltså gjort samma stopp för Bilia, en klassisk trea är fullbordad. Nu är Bilia långt ifrån ett SAS, men uppsidan i aktien är för dålig för att den ska platsa i min aktieportfölj. Bilia har kontinuerligt funnits i min portfölj senaste åren, ibland med vikt 15% och ibland med låga 3-4% beroende hur de varit mogna att dra vidare.

Skärmavbild 2014-04-04 kl. 09.32.38

 

Man ser den klassiska dubbelstöten ned med början 2011 för att sätta lågpunkt 2012. Sedan börjar vandringen uppåt, först i tre stötar och sedan lite vila. Tre nya stötar upp och lite vila i två stötar ned. Sista fasen upp återigen i tre stötar till den nivån vi är i nu.  Jag skulle tro att aktien mycket möjligt kan dra vidare uppåt, kanske till 230:- men de sista kronorna kan jag skänka till någon annan. Börsen är just nu full med treor så jag är benägen att vara väldigt försiktig närmsta tiden.

Igår satte jag nytt ATH rekord för i år. Depån klockades i 10,89% över index dvs i årstakt 43,2% över index, något som jag tänkt att försvara.

/Kavastu

5 thoughts on “BILIA, EN KLASSISK TREA – BLOGG

 1. Hej Arne,
  Mycket intressant vad du skriver.
  Däremot är jag nyfiken på hur du kunde se ett värde i Bufab och
  hur du visste att den skulle gå uppåt. Inga treor där vad jag kan
  se, men kanske tittar jag på fel ställe.
  Bästa Hälsningar
  Jan

  1. Hej jan! Många aktier finns i bakhuvudet. Dels finns nästintill alla 255 aktiers långa trender på large/mid/small i huvudet. När någonting börjar rycka, så vet jag ofta att det kan vara dags för den aktien att gå en bit till. I Bufabs fall fick jag kvitto på att de var intressanta i andras ögon när jag var på Avanza forum 19 mars. En viss Simon Blecher köprekade BUFAB och han är att lita på i mina ögon. Aktien låg i en bra trend så därför äger jag BUFAB. Alldeles nyss sålde jag faktiskt hälften av dem på 58,50 kanske jag köper tillbaka den halvan, kanske inte.
   /Kavastu

 2. Hej!
  Tack för trevlig blogg!
  Jag försöker lära mig mer om vågorna du beskriver.
  I detta inlägg beskriver du vågorna i BILIA – men jag har lite svårt att se det du beskriver i grafen. Har du möjlighet att rita några pilar i grafen för att förtydliga?
  Allt gott!
  Simon Johansson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *