ATT LEKA MED SIFFROR – BLOGG

Så mycket enklare att förstå sig på det andra könet, än att förstå sig på börsen. Det säger inte lite om hur svårt det är att hantera börsen rätt. Att inte ha så mycket aktier vid nedgång och kanske en börshandlad XACT Bearfond. Samtidigt se till att ligga fulltankad med rätt aktier vid uppgång.

Nåja, man kan göra lite rätt och navigera sig genom börsen, ungefär som att veva ett labyrinthspel, fällor överallt. Jag har bloggat tidigare om min marknadssyn och jag skulle inte förvåna mig om en sekundär topp sätts snart.

I den här bloggen tänkte jag visa hur de fyra uppgångsperioderna sett ut i längd och styrka.

Det har nu förflutit 1.351 börsdagar sedan botten sattes i november 2008. Under denna trend har det bara varit en kännbar rekyl och det var 2011. Under en uppgångstrend brukar det alltid vara två kännbara rekyler. Sthlmsbörsen har stigit med 149% sedan botten. dvs upp i snitt +0,11% per börsdag till dagens index 1361,50.

Förra trenden upp 2002-2007 varade i 1.198 dagar och gav uppgången 236,6% från bott till topp. dvs i snitt upp +0,20% varje börsdag i snitt.

Sedan har vi guldårens trender 1980-1989 och 1992-2000 med enorma uppgångar. För att förstå vilken uppkraft som bjöds på under dessa guldtrender så tar vi dagens index och räknar om det. Efter 1.350 dagar hade både 80 och 90-talstrenden bjudit på uppgångar motsvarande 400% vilket skulle bjuda på ett index 2.715.

Det går givetvis inte att jämföra uppgångar med varandra då förutsättningarna för uppgång är så olika, men det är kul att leka med tanken.

Om det nu blir en sämre marknad så tror inte jag på någon dramatisk nedgång, bara en korrigering till lägre kurser. I höst är jag övertygad om att vi alla är på det igen och pumpar upp börsen.

/Kavastu

Skärmavbild 2014-04-08 kl. 22.25.46

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *