LET THE TREND BE YOUR FRIEND – BLOGG

Se där, en liten kort blogg innan det är dags att krypa till kojs.

Tänkte fortsätta med ytterligare en blogg om min förvaltningside som gör att jag slår index år efter år.  Jag har tidigare bloggat om HSI, Vågor, Regler för handel, Morötter och nuläge, värderingar och vässa pennorna. Nu är det dags för “let the trend be your friend”, Hur jag fångar mina placeringar.

På 80-talet provade jag teknisk analys. Det var profeten Sixten Öhman som härjade en förmiddag på en placeringskurs som min arbetsgivare Handelsbanken anordnade. Sixten Öhman lärde ut 80-talets tekniska analys point & Figure. Det var svårt att somna på den lektionen eftersom Sixten slog pekpinnen hårt i bordet och skrek i minst 90 decibel “SÄLJ”! Och utan att slå pekpinnen i bordet skrek han “KÖÖÖÖP”!

Jag blev så fascinerad av Sixten så jag började föra mina kryss och ringar, samtidigt som jag studerade line & Bar chart på fritiden. Jag höll på i många år tills en dag då jag rannsakade mig själv. Nej, det här var inte rätt metod. Fundamentalanalysen slår den tekniska med hästlängder. Att Sixten Öhman sedan gjorde bort sig rejält då han i TV sade åt svenska folket att sälja allt de hade i aktieväg, samma dag som börsen bottnade 1987 gjorde att han försvann ut från rampljuset.

Jag ska säga uppriktigt, jag tror inte på teknisk analys. Hur många tekniska analytiker slår index? Om aktien går dit, så fortsätter den dit. Eller om den går ned dit, så går den vidare dit. Däremot är de långa trenderna som aktierna skapar mycket användbara. Trenderna i kombinationen med antal vågor.

Regel nummer ett: gå inte emot marknaden – där finns oerhört mycket att tjäna. Jag brukar kalla det för, stryk katten medhårs. Felinvesteringar kostar pengar, och väldigt mycket mot index. En skribent som är väldigt duktig på att påpeka trendens riktning är Redeyes David Myslinski som har en spalt i DI.SE varje tisdag.

Några har påpekat för mig att börsens index inte är så intressant, det viktiga är att göra 6-7% per år. Jag vill hävda att index är det enda sättet att mäta ifall den tiden man lägger ned på börsen är motiverad. Jag räknar som bekant varje procent över index som lön i kronor. Skulle jag inte slå index, så skulle jag inte lägga ned den tiden som jag idag gör och får rejält betalt för.

Nästan varje kväll lägger jag in alla slutkurserna på large/mid/small cap i excel. Under månd-torsd ligger de där preliminärt, men på fredagen skrivs de in permanent. Nästan varje kväll rullar jag de 255 charten som ofta visar 5-15 års historik och letar efter avvikelser från gårdagen och efter aktier som ser ut att sticka mm.

Jag noterar dem både uppe i huvudet och på en notes lapp. Därefter läser jag på om bolagen, senaste händelser, insiderlistor, värderingar och allt som kan tänkas vara viktigt. Ibland ratar jag dem eftersom jag inte anser att den slår ut min befintliga “startelva”, ibland blir det aggressiva köp, ibland en liten kontrollpost. När börsen sedan handlas dagen efter händer det ofta att någon av de aktier jag har i huvudet börjar röra på sig, och då hugger jag aggressivt i den aktien.

Jag struntar helt i tekniska indikatorer ifall aktien är överköpt/översåld mm. Är köparna där så är jag framme och hugger. Jag har aldrig några prisobjektiv, jag säljer dem när de inte platsar i min startelva. (Startelvan brukar vara 15-30 olika aktier) När jag hittar något jag förmodar vara bättre så åker det förmodade svagaste kortet helt eller delvis ut.

Jag brukar tänka, finns det någon som kan tänkas köpa det här dyrare av mig om någon några veckor, månader?

Jag har lagt ned oerhört med tid för att skapa mig ett system som är enkelt, rent och snabbt att använda. Så här ser det ut, aktierna ligger på rad

Skärmavbild 2014-04-08 kl. 01.20.52

Här sållar jag bort alla aktier som står still eller går ned, sådana aktier får andra inneha. Mina aktier ska uppåt, gör dem inte det så åker de ut snabbare än Sixten Öhman hinner att slå sin pekpinne i bordet.

Idag var det trettonde dagen i rad som depån steg i värde, trots nedgångsdagar. Idag börs -0,87,  depån plussade på svaga +0,16. Men för varje dag som går kommer man en dag närmre en minusdag på depån. Kanske det blir så i morgon när Dow och Nasdaq subtraherade en procent vardera. Trots allt har depån gått 4,53 ggr bättre än index i år. +16,67% mot börsens +3,68%, årstakten över index ligger fn på 47,2%. (Portföljförvaltningens facit 26,1% bättre än index årligen 2009 – 2013)

Vilka aktier finns just nu i min depå då? Jo dessa:

HUFVUDSTADEN, ICA, WALLENSTAM, BEIJER ALMA, BETSSON, BILIA, CONCENTRIC, CREADES, INDUTRADE, MEDIVIR, OREXO, SWECO, SVOLDER, UNIBET, BERGS TIMBER, REJLERS, XANO OCH MALMBERGS.

Redan i morgon kan någon/några vara utbytta till förmån för någon annan aktie som kan tänkas ge högre avkastning.

/Kavastu

 

One thought on “LET THE TREND BE YOUR FRIEND – BLOGG

 1. Hej,

  Tack för en intressant blogg, du är grym!

  Undrar egentligen om du har några bra böcker eller andra tips att rekommendera? Är i nuläget en ekonomi student på universitetet men dessvärre lär man sig inte så mycket om aktier och investeringar där..

  Hör gärna av dig

  Hälsningar,
  Ludvig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *