ALLA DESSA KÖPREKAR – BLOGG

Med risk för att skapa debatt mot bättre kunnande, men jag sticker ut och skriver hur jag tänker.

Alla dessa köprekar! Så många aktier har långa trender nedåt. BE Group, Aspiro, Cdon, PA Resources, Oriflame, Tele 2 för att nämna några. Tror att aktieinnehavare av dessa aktier skulle varit tacksamma ifall de klev av för några år sedan. Kanske en säljstämpel på dessa aktier skulle fått de att kliva av. Nu är det lite speciellt med TELE 2 fall eftersom de gett så mycket i utdelning så förlusten har inte varit så stor i denna aktie.

Varför så få säljrekar? Min teori är att det inte finns så många analyshus som har intresse att analysera aktier som är fullvärderade eller ointressanta. Svårt att göra en lönsam kalkyl helt enkelt.

Däremot så kryllar det av köprekar, varje dag kan vi läsa om dem i tidningar och på nätet.

file_56708_130

 

Finns många skäl till det, det är ju så mycket enklare eftersom börsens långsiktiga trend alltid är uppåt och någon gång får man i de flesta fall rätt. Att ha fel i en säljrek är mycket värre än i en köprek. En felaktig säljrek kommer folk ihåg i mycket större utsträckning än en felaktig köprek.

Kan det vara så att många köprekar är för eget vinnande? Vilken yield man får på sitt förvaltande. Vissa analyshus och tidningar har genomslagskraften att få kursen att rusa efter en köprek. Att först tanka aktier i det köprekade bolaget för egen vinning och att sedan göra köpreken publik. Ofta ser vi reaktioner på 5-10% upp redan samma dag. Bara att sälja för dem och ge några nya köprekar nästa vecka igen och göra om proceduren. Jag är övertygad att det är så i några fall. Vill bara säga smart. Lite som i mina ögon bankernas rådgivning, se till att kunden tjänar lite pengar bara vi får den stora kakan av den.

I andra fall kommer köprekar på bolag som är skyhögt värderade. Kommer ihåg ett IT-bolag som köprekades år 2000, bolaget hade 4 anställda och var värderat till 2 miljarder. Kan det vara så att det finns intressen från något analyshus att hjälpa någon IT-entreprenör att komma ur sin aktie på en bra kurs? Skulle den IT-entreprenören börja sälja stora mängder i en tunn aktie så skulle det direkt synas på aktiechartet och han/hon skulle få konkurrens i säljledet. Nej, bättre att skapa en marknad.

Jag känner att min metod att förvalta min aktieportfölj är lite udda, men det är inte utan anledning. Jag har två huvudregler för min förvaltning

Regel nr 1. Läs och tolka, dra en slutsats. Lita bara på dig själv, mät av tänket mot förvaltningens yield. Om den positiv, du tänker rätt.

Regel nr 2. Läs och tolka, dra en slutsats. Lita bara på dig själv, mät av tänket mot förvaltningens yield. Om den positiv, du tänker rätt.

Med vad jag vill ha sagt av detta är, sålla i det enorma bruset av köprekar.

/Kavastu

hund-katt-julklappstips

Från IT-yrans tid.

Vill du köpa mina två katter?

Tja, skulle vara trevligt med ett par katter. Vad ska du ha för dem?

500.000:- styck

Du är inte klok, för ett par katter, nej tack.

-Tiden gick och de träffades åter igen på stan

Hej, hur är läget? Har du fått katterna sålda?

Hallå, jodå.

Fick du 500.000:- styck för dem?

Jäpp!

De var fan.

Jo, jag bytte dem mot en hund som var värd 1.000.000:-

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *