HÄPEN – BLOGG

Har lämnat Sverige för någon vecka och befinner mig ute på landet i Estland. En stor rund sol och mängder av fågelkvitter mötte mig idag när jag kom till mitt sommarparadis i Kavastu.

Senaste veckan har varit intensiv, har inte hunnit med så mycket börs, twitter och blogg tyvärr.

Igår upplevde jag en av de sämsta WIFI uppkopplingarna jag nånsin varit med om. Det var Tallinks “Baltic Queen”, det tog tio minuter att få fram Dagens Industris huvudsida. Jag lade ned surfandet ganska snabbt.

Tiden använde jag i stället åt att slå ihop hela Nasdaq Composites index veckovis till ett chart för att få fram ett årsmönster. Något som jag länge tänkt göra men inte har haft tid med. Vi vet ju sedan tidigare att börserna gärna mattas av i slutet av april och sätter fart i slutet av oktober igen.

Men det här blev en upptäckt som blev alldeles extra, häpen blev jag minst sagt.

Vi pratar om statistik som spänner över 43 år. Från Nasdaq Composites födelse 4 februari 1971 till sista december 2013.

Låt oss säga att vi har två Nasdaq Composite investerare, en sommar och en vinterinvesterare. Sommar investeraren köper aktier 1 maj och säljer drygt 6 månader senare runt 20 oktober. Vinter investeraren köper aktier runt 20 oktober och säljer 30 april.

Vinterinvesterarens värdeökning är då hela 19 gånger bättre än sommarinvesterarens.

Titta på detta säsongschart. I princip ligger all avkastning på Nasdaq Composite under vintern 20 okt – 30 april (95%).

Skärmavbild 2014-04-23 kl. 01.35.29

Men har ni sett på maken?

Och då tar vi och tittar i almanackan, den 22 april idag. Vi ska nog inte förvänta oss så mycket av Nasdaq Composite närmsta halvåret.

/Kavastu

 

 

2 thoughts on “HÄPEN – BLOGG

  1. Coolt, sånt här är spännande. Men finns det år då börsen gått upp massor under sommaren och andra år där den gått ner massor? Eller är det oftast en jämn och trist sommar?

    Mvh,
    Snåljåpen

    1. Ska forska vidare i detta, återkommer med nya bloggar när det är klart. Men, fasen vad jag blev förvånad över detta resultat.Runt vecka 44 drar Nasdaq och dör sista veckan i april. MVH /Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *