MAJ MAJ MÅNE – BLOGG

Maj maj måne, jag kan lura dig till Skåne. I höstas läste jag en spalt där man hade staplat upp köp/neutral/sälj rekommendationer på aktier Sthlmsbörsen. Högt uppe på listan med stort övervägande köp hittade vi aktien karolinska. ett halvår senare har den gått som tåget, från 33:- till 25:- (tåget backade).

År 2001 var Carnegies två starka köpkandidater Ericsson och Skandia, häpp! Hur gick det sedan.

I vintras haussade man Orexo, köp köp köp! Kommer ihåg ett inlägg på Twitter av Eric Lidén i slutet av januari i år. Orexo gjorde ett ryck upp mot gamla toppen på 170:-, Eric var glad och påpekade att det lönar sig att titta på insiders. han skrev att det bara var att köpa Orexo minsann. Han skulle skrivit tvärtom. Substansen Zubsolv förefaller inte ha blivit den succé som var intecknad i kursen. Idag tre månader senare handlas aktien i 106:-

Inget ont om Eric lidén, men det här bevisar verkligen hur svårt det är med lyckosamma placeringar.

Jag är egentligen väldigt negativt inställd till marknaden just nu. De flesta kriterierna är uppfyllda för en sämre börs framöver. Lägg därtill säsongsmönstret på börsen (tidigare bloggar). Men jag stryker katten medhårs och följer med så långt upp jag bara kan. Ser jag något jag inte tycker om vräker jag ut aktier.

En nytt experiment jag fn håller på med sedan januari är att gå igenom hela large/mid/small och notera hur många aktier som ligger under 200 dagars glidande medelvärde. Varje månadsslut rullar jag igenom och noterar. Fn ligger 26,7% under och är stigande.

Som jag nämnt i tidigare bloggar så arbetar jag mycket med långa trender blandat med den vid namn fundamentala analysen.

I dagsläget sitter jag på 27 olika aktier. Största innehaven är Meda 10%, FinnvedenBulten 7%, Malmbergs, Byggmax 6%, SAAB, Electra group, Nolato, Bufab 5%, men därfinns också Concentric, Consilium, Haldex, Lindab, Peab, Clas Ohlson, Medivir, Balder, Castellum, Fabege, Hufvudstaden, Swedish Match, Industrivärden, Investor, Kungsleden, Latour, Wihlborgs, Avega, Softronic.

Portföljen spetsas kontinuerligt, oftast genom att jag viktar om lite bland aktierna. I år har jag i snitt gjort 17 aktieaffärer om dagen och omsatt 149 miljoner. Depån har stigit med 18,86% hittills i år mot index som gått upp med 4,76%. (13,46% över index och årstakt 41,6%).

Trenden över index håller i sig. 2009-2013 facit 26,1% över index årligen. Skillnaden i år är att jag anser att jag placerar på börsen på “heltid” mot de andra årens “halvtid”.

Tänkte bjuda på lite aktier som ser intressanta ut för en trade just nu.

Vi börjar med Castellum, borde finnas lite mer att hämta hem i den aktien. med ett fastighetsbestånd i heta regioner och P/E 10 så känns det relativt riskfritt i denna aktie.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.04.30

Blandade investmentbolaget Latour som min bank SHB inte är så förtjust i. Värderingen kanske avskräcker lite med kurs/substans på över 200% och P/E på 18. Men trenden tilltalar mig. Köparna är ju fler än säljarna som synes.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.05.19

Köksbolaget Nobia har länge varit tråkig, men snart är det nog dags. Rapporten i måndags gav den ett skutt uppåt på 4 kronor. Aktien har varit död länge men ligger i en bra stigande trend. Omsättningen på aktien har den senaste veckan stigit med kursuppgång som följd.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.05.59

Swedish Match har haft en hel del insiderköp senaste tiden och har vänt uppåt. Känns som att det är en långsam trygg uppgång som väntar bolaget. Att bolaget slukas av någon global aktör finns även i detta bolag. Det borde i så fall ske inom en framtid som inte ligger alltför långt borta eftersom prislappen just nu är bättre än på länge.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.06.47

Härliga pålitliga Intrum justitia. “Let the trend be your friend”, företaget levererar oct jag ställer mig frågan varför det inte blivit uppköpt. P/E på 17,5.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.07.16

Tunnplåtsföretaget Lindab levererade starka siffror igår och Lindabs storägare tycker bolaget är undervärderat (tycker jag också) P/E talet är ganska högt men det beror ju på tidigare klena vinster. Däremot finns det potential i bolaget då P/S talet är låga 0,76.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.07.44

Belysningsföretaget Fagerhult. Det känns verkligen avskräckande att gå in i denna aktie om man studerar chartet. En vinnare brukar fortsätta att vara vinnare ett tag och än har inte den siste köparen hittat till detta företag, lär fortsätta uppåt då köparna har bråttom in i bolaget. P/E 15,5.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.08.16

Mitt näst största innehav FinnvedenBulten, jag älskar detta bolag just nu. Igår kom rapporten som redogjorde vinstlyft från 9 till 59 miljoner för kvartal 1. Nyckeltalen är fantastiska P/E 12 och P/S 0,35. Finnveden bulten är en leverantör till fordonsindustrin. Jag kommer säkert att öka till 10% av portföljen i detta bolag idag.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.08.46

Malmbergs Elektriska. Pålitlig kursrusare i bra trend uppåt. P/E 13.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.09.22

Konsultbolaget Know IT har fått luft under vingarna. Äntligen har de börjat röra på sig.  P/E 20 och P/S 0,5.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.10.39

IT och Managementbolaget Softronic är inte så tokigt värderat. P/E 13, P/S 0,65 och har en direktavkastning på 6,6% något som nu marknaden också börjar att ta ut på kursen.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.11.24

Novotek har legat still i tre månader. Igår började de röra på sig, intressant rörelse. P/E 12,5, P/S 0,63 och direktavkastning på 8,6% BRA!

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.12.04

Electra Group, fantastiskt att göra ett sådant resultat i en sådan konkurrensutsatt bransch. Jag tror dock att succén lägger sig inom kort, men varför inte rida på vågen. Nytt utbrott uppåt nyligen. P/E 12 och låga P/S 0,25, direktavkastning 4,8%.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 23.12.30

Investor som lyfts av både Scania och AstraZeneca affären med all rätt. Underbart bolag att äga just nu, bra att öka innehavet i rekyler nedåt.

Skärmavbild 2014-04-30 kl. 00.28.05

Det tog ett år för Industrivärden att lyfta. Bolaget rekylerade igår. Fick in en härlig trade där igår, växlade ned två kronor. Här är det bara att låta kapitalet ligga i bolaget och njuta av kursuppgången.

Skärmavbild 2014-04-30 kl. 00.27.45

Vi får inte glömma bort Meda, mitt största innehav fn. Två bud på Meda och bägge blev avvisade, varför? Tidigare VD.n Anders Lönner klev in i Kanadensiska Valeants styrelse förra veckan och vill säkert ha ett ord med i spelet. Anders Lönner är storägare i Meda. Jag tror att det kommer att bli en budstrid i Meda mellan Mylan och Valeant.

Något om AstraZeneca också. Det finns en logisk förklaring till det höga budet på Astra. Det kostar Pfizer skjortan att ta hem alla vinstpengar till USA och skatta dem, billigare att köpa AZN stället. Förstår däremot inte varför budet inte antas. Kan vara lite småfarligt att ligga påAZN nu fall inte budet går igenom.

Det finns ett trettiotal aktier till som ser intressanta ut fn, tycker ändå dessa är ett bra urval.

Jag vill samtidigt påminna om att säsongsmönstret är emot oss just nu, var försiktiga.

Kör hårt – och sätt igång sedelpressarna /Kavastu

 

6 thoughts on “MAJ MAJ MÅNE – BLOGG

 1. Mycket bra skrivet och intressant läsning. Så skönt att inte alla haussar samma gamla aktier överallt, att det faktiskt finns några som du som tänker “outside the box”. 🙂

  1. Hallå Jan! Tyvärr är mediaflödet enormt stort och det gäller att sålla det man tycker ger en något. Ta till sig det man tycker är bra, släng det som är dåligt är en bra melodi. Kul att du vill följa mig och hoppas att jag kan förmedla lite hur jag tänker. Det är egentligen resultatet av 30 års jagande efter stadig avkastning som nu ger ordentligt med frukt, så mycket att grenarna bågnar. Kör hårt Janne /Kavastu

 2. Arne,
  Tack för att du delar med dig av dina insikter! Gillar också att du fiskar lite utanför mainstream! Har lite som skall placeras nu, så dessa tips var väl tajmade. Några av dem hade jag span på tidigare, blir stärkt i tron av dina tolkningar!
  “Be careful out there”
  Mikael

  1. Hej Mikael! Kul att jag kunde inspirera dig, ofta är det en spark i baken som krävs. Jag för söker att ha hjärnkoll på alla aktier på large/mid/small och jagar ständigt efter aktier som går bättre än index. men även solen har fläckar, men jag försöker göra fläckarna så små som möjligt. Kör hårt på aktiemarknaden och glöm inte att ta förluster i tid innan de blir för stora. Det är en viktig del för att få en bra avkastning på sina aktieplaceringar. Ut med det dåliga, in med det bra /Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *