NY VECKA – BLOGG

 

Ny vecka på gång, och nya möjligheter som kommer att dyka upp.

För min del så kommer fotograf yrket dominera. Först ett fotojobb på en hotellfasad i alla dess former, i morgonljus, i veckans fullmåne, i fisheye, i tilt/shift och mycket mera. Veckan slutar med en av mig arrangerad fotograf/foto resa till Estland.

Men en hel del börs ska jag hinna med. Ett långsiktigt projekt jag startat är att räkna antalet aktier i procent som ligger under 200-dagars glidande medeltal varje månadsslut. Jag går tillbaka och tar en månad då och då. Resultatet ska så småningom resultera i ett intressant chart. Jag har planer att gå ganska långt tillbaka, men det kommer att ta tid. Förhoppningsvis före årsskiftet ska det vara klart.

Just nu ligger 26% under 200 dagars glidande medeltal.

Jag har tittat på botten 2002 i september. Jag förde bara 39 långa veckochart på den tiden, men faktum var att alla de 39 aktierna handlades under 200 dagars glidande. Jag förde då bara motsvarande large cap. Har för mig att det hette mest omsatta på den tiden.

Jag blev nyfiken och tittade även på botten i november 2008. Totalt 201 veckochart förde jag på den tiden. 195 aktier handlades under och endast 6 aktier över. Där hittade vi AstraZeneca, Pfizer, Immune Pharma, HMS Network, Karo Bio och Doro. Så svaret blev då 97% handlades under.

Jag är lite nyfiken på att läsa av topparna i mars 2000 och juli 2007. Ska fixa till det till nästa blogg.

Mina dagliga uppföljningar av mitt ISK börjar nu ge mig charts. Dessa är väldigt bra för att se avvikelser i min dagliga förvaltning. Charten är nu verksamma fram till årsskiftet då allt börjar om från början igen.

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 12.28.26

Det första chartet visar förvaltningen gånger över index. I skrivandets stund ganska exakt 4 ggr över index. När indexet i år bara stigit med cirka 4-5 procent är det lättare att hålla högt många ggr över index. Stiger börsen med låt oss säga 20% så är det svårare. Mitt mål är alltid börsens index x2.

 

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 12.33.18

Ett annat chart ger mig en graf över den faktiska förvaltningen över index dag för dag. Avvikelser i denna kurva, då blir det larm och nuläge. Ställer mig frågan, vad håller jag på med egentligen.

 

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 12.36.42

Så här ser min lönespecifikation ut. Takten på månasdslönen dvs, reda pengar över index delat med antal dagar på året som gått. Jag har plockat bort grafen till vänster medvetet eftersom jag vill vara lite anonym med portföljens storlek. Men kan väl ändå avslöja att varje procent över index är en lön som många aldrig kommer att kunna uppnå genom arbetsinkomst/månad. Här ser och finner jag min morot för all tid och slit jag lagt och lägger ned för att tjäna rejält med pengar på börsen. Varje dag blir jag påmind eftersom jag rullar igenom dessa chart dagligen.

 

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 12.43.59

Slutligen så ser jag takten på årsbasis över mitt förvaltade kapital över index. Just nu strax under 40%. Målet är att ständigt förbättra resultatet dvs snittet 2009-2013 på 26,5%. Just nu ser det bra ut, men beror givetvis att jag anser mig arbeta heltid på börsen sedan januari 2014.

Kanske är det något för dig att ta efter? Man ser sanningen i vitögat. En dålig affär eller en dålig aktie man sitter på syns direkt i totalförvaltningen. En bra affär betyder ingenting om man gör andra dåliga. Det är TOTALEN som ger dig pengar. GLÖM ALDRIG DETTA!

 

Tänkte avsluta med lite aktier som ser bra ut i trender.

Alla fastighetsbolag ser f.n väldigt bra ut.

Ett fastighetsbolag jag köpt in mig på i veckan är Victoria Park.

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 11.13.41

Varför kan man fråga sig? Jo, senaste tiden har VD och en rad styrelseledamöter köpt aktier i bolaget vilket jag tycker är intressant. Victoria Park är ju ett fastighetsbolag, och fastighetsbolagen går ju som tåget på börsen just nu. Victoria Park har rekylerat ned från 24:- och slutkursen i fredags var 20:- Jag tycker detta bolag som kom från First North listan för ett tag sedan är intressant.

Medivir är ett företag jag lobbat för länge och det ser ut att ha lossnat nu efter fredagens eftermiddagsryck som gjorde att aktien stannade på +4%

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 11.08.37

Här hittar vi egentligen inga insider köp, ej heller insider försäljningar. Men aktien handlas hela tiden på högre huvud toppar vilket ALLTID är intressant. Just nu kan det vara så att den ska få en rejäl skjuts uppåt eftersom den nu har lämnat 120:- Jag ligger f.n tyngst i denna aktie i min aktieportfölj (cirka 10%). Vi får se vad som händer.

Fastighetsbolag ja, vi tar ett till Hufvudstaden.

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 10.49.59

Ett bolag jag äger och gärna äger f.n. Pressen uppåt är uppenbar. Egentligen så ser de flesta fastighetsbolagen ut precis som Hufvudstadens chart gör.

Trygga Lundbergs har jag köpt i veckan.

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 10.52.16

En seg aktie som börjar få luft under vingarna. P/E talet är 11 vilket jag tycker är bra. Tyvärr är herr Lundberg lite snål på utdelningarna bara. Här finns det i alla fall pengar att hämta hem.

Investor ligger ien bra trend uppåt.

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 10.51.04

Bara att hänga med i trenden. En annan aktie jag köpt in mig på under veckan är Industrivärden som också börjat etablerat sig i en trend uppåt. Aktien har rekylerat mycket mer än vad utdelningen givit aktieägarna.

Vi tar väl ett chart på kökstillverkaren Nobia också.

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 10.53.15

Både Börsveckan och Affärsvärlden gav köpråd på denna aktie förra veckan. Det kan mycket väl bli ett bra lyft i denna aktie.

Intrum Justitia ser ut att lyfta.

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 10.56.07

Ser ut som att IJ ska handlas på en ny nivå, lämna denna nivå för att finna lyckan till ett dyrare pris. Aktien är egentligen inte så billig på ett P/E 17. men en fråga jag ställer mig, varför har inget globalt företag köpt upp denna pärla än?

Förtjust i fastighetsbolag som jag är fn så tar vi ett sista tips på aktier som ser intressanta ut på de långa trenderna f.n. Och det är Klövern

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 10.56.39

Likaså här ser det ut att vilja nå nya höjder. Att köpa Klövern ger troligtvis klöver.

Maj månad är en dålig börsmånad historiskt sett. De tre första veckorna i juni är inte roliga heller. det måste man ha i bakhuvudet.

Tittar man på världscharten så ser inte Nasdaq så munter ut. En huvudskuldra håller på att bildas.Skärmavbild 2014-05-11 kl. 13.28.35

Jag tycker att denna förmodade nedgång känns väldigt seg. Vad händer om inte den bryter av nedåt? Givetvis kommer väldigt mycket pengar strömma till börsen på kort tid. För att den ska bryta under index 4.000 så måste det komma negativa nyheter. Oron i Ryssland börjar nu avta ordentligt. Blir intressant som vanligt att följa fortsättningen. Dow Jones satt i fredags en ny all time high föresten.

Varför är långa trender så bra analys instrument? jag ska ge ett exempel.

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 11.09.31

Orexo är ett läkemedelsbolag jag tjänat en hel del pengar på. Kursuppgången beror mest på förväntningar på läkemedlet Zubsolv och dess lansering i USA. kursnedgången har varit dramatisk och så sent som i fredags gick Affärsvärlden ut och säljrekommenderade denna aktie. Köprekommendationerna haglade på nivåerna 150-165:- men sedan hände något. Eftersom denna aktie har tre synliga stötar upp från bottennivån och bröt av nedåt så var jag snabbt ur denna aktie. Jag försökte ta reda på fakta varför den rasade men fick inga förklaringar, bara att någon stor fond dumpade innehavet. Idag har jag fått svart på vitt varför. Substansen Zubsolv toppade på runt 2,5% av marknaden i USA och börjar där redan tappa marknadsandelar. Siktet var givetvis ställt mycket mycket högre. Här kan jag tacka de långa chartet att jag tog hem en rejäl hacka och tyvärr lät någon annan ta kursnedgången.

/Kavastu

 

 

 

2 thoughts on “NY VECKA – BLOGG

 1. Hej!
  Och tack för en bra blogg med väl underbyggda tips.
  Insåg för en tid sedan att det inte går att tjäna pengar långsiktigt utan hårt jobb. Din sida visar detta mycket tydligt. Därför är jag också valt att vara heltidstrader.
  Min favorit inställning i Hitta Kursvinnare är vecka. Där kan man tydligt urskilja trender, bottnar och toppar. Börsens totala utveckling kan också analyseras bra där. Den aspekten är ju viktig att ha i bakhuvudet vid investeringar i enskilda aktier.
  Dina grafer hur du ligger till mot index inser jag är bra press/bollplank/tydlighet av ens jobb. Får kanske skapa något liknande.
  Spännande utveckling av börsen väntar och skall bli kul att följa din blogg.

  Mvh
  Clas

  1. Hej Clas! Kul att du uppskattar bloggen. Är faktiskt relativt ny i twitter och bloggvärlden. Resonerar, kan andra dela med sig av sin kunskap, så måste jag ju betala tillbaka med min kunskap och mina iakttagelser. Jag har länge haft börsen som halvtidsjobb, men sedan årsskiftet bestämt mig för att det ska vara ett förstajobb. Jag tycker liksom du att man ser väldigt mycket i veckocharten, det i samband med kunskap om bolagen, twitterbrus, värderingar, trender och egen erfarenhet mm är en väldigt bra mix att göra ett väldigt bra avkastningsjobb mot index på börsen. Att få dagliga chart på sin prestation mot index tycker jag är VÄLDIGT viktigt. Kan man inte slå index kan man lika bra köpa Avanza Zero. Jag addade dig på Twitter och hoppas få lite tips på aktier som du tycker ser bra ut i framtiden MVH Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *