PRESS UPPÅT PÅ AKTIEN – BLOGG

Är hemma i Sverige på en vecka och tänkte att sköta bevakning/trading av börsen från mälarens vackra arkipelag. Meteorologerna ha lovat fint väder några dagar till. Ut med segelbåten och ankra upp i lä i någon fin vik. Fördelen att vara på sjön just nu är att man får ha de vackra ställena för sig själv. När skolorna slutat är det som att trycka på en knapp, sjön befolkas med härligt njutande människor och tystnaden försvinner.

Till Börsen då. Jag har uppdaterat och rullat igenom alla långa trenderna på 255 bolag Sthlmsbörsens large/mid/small. Tycker det ser bra ut generellt men det gäller verkligen att ligga på rätt aktier. Många aktier söker kontinuerligt lägre bottnar, många går sidledes.

Aktier som går sidledes är inget för mig, ta Volvo, Ericsson, Securitas och Boliden som exempel. Där tjänar man inga pengar. När dessa aktier etablerar en trend uppåt får de gärna finnas i min aktieportfölj. Men då måste de bli så pass spetsiga att de kvalificerar sig för att slå ut någon inte lika spetsig aktie som jag redan har. Jag låter marknadens aktörer bestämma vilka aktier jag ska ha i min portfölj helt enkelt. Just nu ligger min depå upp 22,53% sedan årsskiftet. Bakom detta ligger ett gediget jobb och analysarbete på mitt alldeles egna sätt.

När jag lägger ut mina bloggar om aktier i bra trender försöker jag välja ut de aktierna som ser ut att gå lite extra, dvs bättre än index närmaste tiden.

På den här bloggen tänkte jag bara nämna en och det är Concentric

Concentric är den tidigare Hydralics divisionen inom Haldex koncernen, från och med juni 2011 ett självständigt börsnoterat företag.

Bolaget är en av världens ledande utvecklare och tillverkare av pumpar för olja, vatten, bränsle och hydraliksystem.

Kikar vi lite på finansiella utvecklingen så ser Concentric inte alls ut att vara en vinnare på börsen.

Skärmavbild 2014-05-25 kl. 13.02.57

Bolaget är välskött men gör inte nämnvärt några stora framsteg när det gäller nyckeltal som kan motivera en omvärdering av bolaget.

Men det är här de långa trend charten kommer in, marknaden verkar tro på en omvärdering av bolaget. Just nu ser det ut att lossna kursmässigt igen.

Skärmavbild 2014-05-25 kl. 13.07.07

När jag förser mitt ISK med aktier vill jag ha bas i stabila bolag, men är inte främmande att göra korta dags/dagar tradingar i förhoppningsbolag som typ Arcam.

Jag är på börsen för att tjäna pengar, jag vill vara med i bolag som sticker uppåt nu och inte om några månader. Därför skummar jag igenom boksluten när jag hittar någon aktie som verkar vara på gång för en resa uppåt. Metoden att läsa en mängd bokslut fungerar absolut, men om inte marknaden förstår att det är ett bra bolag med bra framtidsutsikter hur ska det då stiga i kurs på marknaden. Man kan få vänta länge och då har en massa andra aktier rusat under tiden stället.

Vågar Concentrics VD köpa aktier på denna nivå, så vågar jag.

Skärmavbild 2014-05-25 kl. 13.20.33

I min depå ligger Concentric med vikt 6,5% men är inte främmande att öka kortsiktigt då det ser ut att bli bra press uppåt närmsta tiden.

I min depå ligger även det gamla moderbolaget Haldex med 6%.

Största innehavet i min portfölj är just nu Intrum Justitia med 10%. Mitt tidigare största innehav Medivir har jag viktat ned från 11% till 7%.

Det finns många andra godbitar på börsen som ser bra ut, för att nämna några Castellum, Investor, Hexpol, Know IT, I.A.R och varför inte Tethys Oil.

Ny vecka, nya möjligheter, nya pengar – lycka till

/Kavastu

4 thoughts on “PRESS UPPÅT PÅ AKTIEN – BLOGG

 1. hej arne!

  du skriver mkt intressanta bloggar. jag har läst genom de 7 där du beskriver din filosofi samt de flesta övriga inlägg. det jag främst funderar på är:

  1) använder du MA50/200 eller gör du endast en “ockulär” besiktning av respektive aktie för att identifiera den långa trenden?

  2) när säljer du? jag antar att du inte enbart säljer på den 3e vågen?

  3) hur positionerar du dig i en längre bear-market?

  1. Hej Per!

   Kul att du plöjt igenom min placeringsfilosofi. Den är väldigt lönsam och kräver en hel del uppoffringar dagligen.
   Som svar på fråga ett om MA/200. MA/50 bryr jag mig egentligen inte om, MA/200 är mycket intressantare. Bryter aktien igenom 200 dagars glidande medeltal så är inte aktien så intressant. Skulle de stora placerarna tycka om den aktien skulle den ju inte bryta igenom. Är en aktie inte intressant för stora placerare som kan driva upp aktien, så är den inte intressant för mig heller. Aktier som är i stigande trend son t.ex Xano finns i blogg arnetalving.se/ångar på. I kraftig upptrend och nere och slår i 200/MA, intressant för mig. Köpt in 4% av min portfölj där t.ex
   Fråga två, det är lätt att fatta ett sälj beslut när det är tre vågor upp. Hela tiden spetsar jag min portfölj i aktier som jag ser som intressanta på långa trenden. Hittar jag en intressant aktie med tre vågor upp, avstår jag från köp. T.ex SCA långa trend.
   Svar på fråga tre, jag ligger likvid. Går in lite i kraftiga fall och säljer dagen/dagarna efter. Spekulerar lite med XACT BEAR 2 men mest för skojs skull. Går börsen ned -10% och jag 0% så har jag ju tjänat 10%.

   MVH Kavastu

   1. intressant. tror du att en light-version skulle funka? lägga 20% av tiden men uppnå 80% av resultatet? går din metod att modda för gemene man?

    skiss på avgränsningar:
    * bara large-cap
    * månadsvis uppföljning och köp snarare än vecko/daglig
    * ingen tät kontinuerlig uppföljning av resultatet, utan göra årlig avstämning för att se om index besegras alternativt följa mäklarens egna jämförelsemått

    ?

    1. Hej Per!

     ursäkta att jag inte svarat förrän nu, men du vet finns mkt at göra.

     Jag tror och vet att en light version kommer att funka. Men att uppnå 80% av resultatet är jag tveksam till.
     Jag började med mina långa chart 1998 i en liten skala. Jag tog de mest intressanta bolagen på den tidens mest omsatta lista och började lägga in fredags slutkurser. Efter ett tag började diagram (charts) växa fram.
     Under åren har jag successivt ökat bevakningen för att 2011 ha bevakning på alla aktier large/mid/small.

     Man lär sig leva med veckocharten och blir efter ett tag en hejare på att hitta aktier som är klara för att få en puff uppåt i de långa trenderna. Många har påpekat att det går att lägga in slutkurserna med automatik, men jag vill samtidigt lägga märke till förändrings när jag lägger in kurserna.
     Krast sett har jag lagt dem i text TV ordning, dvs jag har en liten text-tv ovanför min stordator och skriver snabbt in alla slutkurserna.
     Förutom de 255 aktierna på Stlm large/mid/small har jag en hel del annat jag lägger in för att bedöma marknaden.

     Varför jag inte tror att du kan uppnå 80% av resultatet med 20% av tiden beror på att ditt urval av aktier kommer att vara mindre.
     Visst kan du göra vecko/månatlig uppföljning, men varefter depån växer är det läge att övergå till mer frekvent uppföljning.

     MVH Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *