1.382 BÖRSDAGAR – BLOGG

Upptrenden på Stockholmsbörsen är nu 1.382 börsdagar lång. Normalt brukar en upptrend bestå av tre stötar uppåt, såvitt jag kan se är vi på andra uppstöten sedan botten sattes i november 2008.

Men… Att i förtid försöka spekulera i toppar är ofta ödesdigert. Börsen går dit den går och det är viktigt att inte måla upp en bild för sig som man biter sig fast i. Jag tjatar, stryk katten medhårs!!! Spekulera inte i sekundära nedgångar i en primär uppgång. Att däremot släppa lite aktier på bra kurser i en överhettad börs kan vara en bra idé, för att sedan köpa sig tillbaka på börsen några dagar senare. (Det är min max spekulation)

Jag tror jag visat detta chart tidigare, men det tåls att titta på igen.

Skärmavbild 2014-05-27 kl. 23.47.07

Ett kvartals chart på Stockholmsbörsen där man kan kan skönja tre stötar uppåt, och efter det en dubbel ned. tre upp, två ned osv. På kvartals chartet är det kanske lite svårt att skönja stötarna på 2000-talet, men är fullt klara och synliga om man bryter ned det på månads charts nivå.

Så här är vi just nu i skrivandets stund. Jag är inte speciellt oroad över några stora nedgångar fn.

Jag tittar alltid på börsen i ett långt perspektiv. Det ger mig kyla, perspektiv och styrka i mina beslut om köp och försäljningar.

Men när kommer då rekylen ned, dvs andra stöten ned? Enkelt svar, den kommer när vi minst anar det. Jag trodde personligen att den skulle starta nu i maj, men tji fick jag. Med den placeringsfilosofin jag har att inte arbeta mot trenden att bara allokera mellan aktier/cash och att stryka katten medhårs, så har min tro på nedgång inte kostat mig något nämnvärt. Återigen, viktigt att inte måla upp en bild hur börsen ska gå, den går dit den går.

Vi ska ta och titta lite på de andra uppgångstrenderna 80-tal, 90-tal, 2000-tal och så den nuvarande.

Skärmavbild 2014-05-28 kl. 00.09.04

Vi ser att vi håller på att bygga upp en lång uppgångsperiod. Kanske blir den lika lång som 80 och 90-talstrenden. Skulle den hålla på lika länge som 90-talstrenden så skulle börstoppen sättas om drygt två år. Skulle vi få en börstrend som på 80-talet så skulle toppen sättas om tre år.

På 90-talstrenden sattes toppen på andra stöten efter cirka 1.450 börsdagar och på 80-talstrenden efter cirka 1.750 börsdagar. Ser man till detta kan den rekylen komma när som helst inom ett år.

Jag tror inte en eventuell rekyl blir alltför kännbar. Uppgången i ett historikt perspektiv är inte så stor. Om uppgången skulle vara lika kraftig som 80 och 90-talstrenden hade börsen från botten nu gått upp 500% mot de cirka 150% som nu är fallet.

2000-talstrenden var så kort så att den redan tog slut efter 1198 börsdagar. Man kan se tre perfekta stötar upp (gröna linjen)

Av de tre stötarna uppåt brukar den mellersta stöten vara den längsta och den sista tredje stöten den kortaste, men ofta intensivaste.

Till sist, lek med tanken om det goda åren på 80 och 90-talet. Med den uppgångstakten efter 1.382 börsdagar skulle SKF stå i 560:-, Handelsbanken i 1120:-, NCC i 800:- och Ericson 275:-.

 

Nu till något annat…

Skärmavbild 2014-05-28 kl. 01.21.57

Tycker Nordnets nya sajt Shareville blir intressant att bekanta sig med. Kan bli riktigt bra. Det måste finnas en hel del bra aktieplacerare där ute med goda records. Jag är ute efter inputs som jag själv kan analysera på långa trender. Intressant att se hur upplägget blir. Allt som kan vässa min avkastning ytterligare är intressant.

Kan inte Shareville få mig att öka avkastningen, gör jag samma sak som gamle gode Sverker Olofsson gjorde med allt dåligt i TV programmet plus.

Jag kommer inte till en början finnas på Shareville eftersom jag gör alla mina affärer genom Handelsbanken. I höst tänker jag ta ett nuläge Ska det bli Handelsbanken, Avanza eller Nordnet i fortsättningen? Blir det Nordnet så kommer givetvis min aktieportfölj visas i Shareville.

 

Nu far jag till min hängmatta i Estland igen för en vecka. Önskar er alla en trevlig helg!

Firar idag tre månader som bloggare, Så här ser besöks statistiken ut.

Skärmavbild 2014-05-28 kl. 01.17.03

 

Bloggen söker sig sakta uppåt i popularitet, först fanns den inte på topp 50. Nu gör den ATH på plats 32.

Skärmavbild 2014-05-28 kl. 01.53.36

Snart firar jag även 6 månader på twitter. 1 december 2013 öppnades kontot. Jag tar hjälp av twittraren/bloggaren Wallinis InsideVoice.se för att se utvecklingen av följare

 

Skärmavbild 2014-05-28 kl. 01.41.18

 

Med denna statistik i ryggen känns det meningsfullt, även ansvarsfullt att fortsätta leverera twitter och blogg inlägg.

/Kavastu

 

6 thoughts on “1.382 BÖRSDAGAR – BLOGG

 1. Hittade till din blogg för någon månad sedan och ligger nu bland favoriterna av aktiebloggar. Kul att allt fler börjar få upp intresset för ditt bloggande. Är verkligen ett gediget arbete du lagt ner på följa alla aktier genom dina charts, imponerande : )

  1. Hej Christoffer, Kul att du tycker om min blogg och är en favorit. Jag är faktiskt ny både på blogg och twitter. Bloggaren Snåljåpen är han som inspirerat mig till allt detta. Han tyckte att det var dags att dela med mig av min erfarenhet och kunnande om börsen. Först lite tveksam, men varför inte. Idag fyller bloggen 3 månader och jag tror den läses av en hel del aktie intresserade. Tror att bloggen kan vara bra att ha med sig vid sidan om sitt aktiesparande. Bra att ha vid sidan när det blåser på börsen. Bra att ha vid sidan av när ena analytikern säger sälj och den andra köp. Tack för att du gav feedback, det värmer. MVH Kavastu

   1. Okej kul att snåljåpen fick dig att börja blogga, läser hans blogg också. Möjligt att de var så jag ramla in på din 🙂 Grattis till 3 månaders bloggande och hoppas du fortsätter. Såg att rezidor hotel group har tuffat på ganska bra med lite över 5 % sen du tog position, har den mer att ge eller dags att ta hem en fin trade?
    Mvh Chrisoffer

    1. Sålde igår och sålde resten på förmiddagen. Orsak, mitt HSI nära att ge signal om försvagning. Går troligtvis ur 50% av mitt innehav idag. Dvs från 100% investerad till 50%. Tror och hoppas man kan sticka emellan med att köpa tillbaka billigare.

     1. Okej intressant! tack för att du är villig att dela med dig. Ska följa utvecklingen framöver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *