DOW 100.000 – BLOGG

År 2030 är jag 67 år och hoppas att jag fortfarande är i livet.

Jag är en i grunden realist optimist inte alls naiv, tvärtom. Men jag tror att det inte är en omöjlighet att vi når index 100.000 på Dow Jones Industrial år 2030.

Det finns många siare som lägger ut en hel del teorier till höger och vänster. De som får rätt slår sig för bröstet och använder sig av det för att få mer respekt. Många gånger har man ju läst, han/hon som förutspådde finanskraschen 2008 etc. De som spår fel hör man aldrig något om, eller rättare sagt de använder det inte som en merit.

Jag menar i alla fall att det är inte otroligt att det kan hända. Känns kanske konstigt nu när de flesta pratar om att USA börserna stigit så mycket senaste åren, och olyckskorparna pratar om en kommande börskrasch.

Varför? Titta på det historiska chartet på Dow Jones från år 1900 och fram till dag.

Skärmavbild 2014-05-31 kl. 00.17.41

Det uppstår alltid viloperioder på drygt 15 år.

Vi har en period mellan mitten av 30-talet fram till slutet av 40-talet.

Nästa viloperiod uppträdde med start i slutet av 60-talet och höll på en bit på 80-talet.

År 2000 var det dags igen. Vi har nu gått kräftgång sedan dess.

Jag skulle vilja likna det lite som att springa lite för fort i ett marathon lopp, dvs man måste lugna ned sig ett tag och gå på lite lägre varv innan man har ork att ösa på igen.

Men så klart, här ligger det ju väldigt många fundamentala faktorer som kommer att bestämma börsutvecklingen tills dess.

Tar vi dagens index på Dow Jones på dryga 16.700 och multiplicerar med 1,12 i 16 år så får vi index 102.400.

Det innebär i så fall att Dow Jones Index skulle stiga med 500% från dagens nivåer fram till 2030.

Jag skriver inte att vi kommer att nå index 100.000 år 2030, jag skriver för att jag tror att det inte alls är en omöjlighet.

Jag älskar ju att arbeta efter långa trender som de flesta numera känner till.

Börsuppgång i ATH är lite som att resa bort till en okänd plats. Har Ni tänkt på att när man tar sig till ett gäng nya platser långt bort, så känner man lite som man brutit ny mark. När man sedan tar samma väg tillbaka så känner man sig hemma fastän man befinner sig i Spanien exempelvis. Man har ju varit där förut. Lite så är det med börsen när vi backar något från tidigare höjder. Återigen nya höjder är som att åka till nya okända platser igen.

När jag får frågan om vilken aktie man ska köpa så nämner jag ofta en aktie på All time high i bra trend uppåt. Ofta återkommer de och säger, nej den kan man inte köpa, den har ju gått upp så mycket. Så köper de Ratos i stället eftersom den gått ned så mycket.

Motståndet att köpa en aktie på ATH är stort. Men man ska komma ihåg att tidigare börskurser är ren och simpel historia. Jag bryr mig inte om den handlas på ATH, det finns ju en anledning att den gör det. Ligger aktien och signalerar fortsatt uppgång i en bra upptrend och ser bra ut fundamentalt, ja då åker den in i min portfölj.

När jag köper på kort sikt, oftast en vecka så tittar jag knappt på nyckeltalen. Jo, ibland stoppar jag mig själv när de är upp till väggen galna. Längre än en vecka är jag noga med vad jag stoppar in i min depå.

Skärmavbild 2014-05-31 kl. 03.14.42

Idag har jag uppdaterat alla veckochart på large/mid/small och hunnit rulla igenom dem alla.

Eftersom det är månadsskifte så har jag noterat hur många aktier som handlas över respektive under 200 dagars glidande medeltal fn. Det är 26,7% som handlas under just nu. Sista april var det 26,8%.

När börstopparna sätts brukar nästan hälften av aktierna handlas under 200 dagars glidande medeltal, dvs många aktier har varit uppe och vänt.

Tittar vi på mars år 2000 så handlades 55,6% av aktierna under. Det var ju IT sektorn som pressade upp aktieindex. Basaktierna hade redan vänt ned slutet av 1999. Jag kanske skulle tillägga att den här uppgiften bara baserar sig på de 50 veckocharten som jag förde vid den tiden.

Sista juni år 2007 handlades 41,7% av aktierna under 200 dagars glidande medeltal.

På botten i oktober 2002 så handlades samtliga aktier under 200 dagars glidande medeltal baserat på en aktiebas av 70 långa veckochart.

Botten november 2008 var siffran 97%.

Här tycker jag vi har ganska bra användbara instrument för att pricka en börsbotten. Gå in och titta på ett par hundra chart och kolla de glidande 200 dagars medeltalen.

Vad ska man hålla ögonen på i veckan som kommer då?

Avanza, de tjänar pengar som gräs. Tyvärr är aktien lite dyr, men det verkar inte marknaden bry sig om. Jag lättade lite på mina tunga innehav i Intrum Justitia och Hexpol på den sena eftermiddagen i fredags. Jo, jag ska in och stärka på mig igen på dessa aktier, men jag tyckte de gick lite för starkt bara.

När man för sina långa veckochart manuellt så ligger det i bakhuvudet vilka aktier som kan vara intressanta att gå in i. I mitt bakhuvud låg Avanza och lurade och jag köpte en liten kontrollpost strax efter klockan 16 på 254, de for snabbt upp ett par kronor och jag dubblade på 257. Fiskade upp en till lika stor post på 260,50.

Skärmavbild 2014-05-31 kl. 01.19.57

Lite så här går det till när jag kliver in i en aktie. Jag köper en liten kontrollpost och ser då hela tiden på min depå hur de rör sig. Går de åt fel håll åker de ut direkt, då tycker inte marknaden som jag föreställde mig att den skulle göra. Ser jag att den börja rycka lite, dubblar jag direkt.

Skärmavbild 2014-05-31 kl. 01.28.53

Det kan bli ett bra race a la Nordnets senaste ryck uppåt i Avanza. Håll koll på den aktien. Förhoppningsvis rekylerar den lite på måndag morgon eftersom den gick så starkt sista timmen.

 

SEB a har länge legat och konsoliderat sig, troligtvis är det dags för en högre kurs på den aktien.

Skärmavbild 2014-05-31 kl. 02.42.28

Den blir väl ingen raket men väl ett tryggt val att lägga i sin aktieportfölj.

 

Däremot raketen FinnvedenBulten fortsätter att stiga, är ganska övertygad om detta.

Skärmavbild 2014-05-31 kl. 02.45.38

Efter att ha varit inne och tittat på siffrorna hur det går för företaget, så är jag övertygad om att marknaden just nu omvärderar företaget.

Håll även ögonen på Concentric och I.A.R Systems närmsta tiden. De finns i tidigare bloggar, Press upp på aktien, Ångar på och bloggen Sexling.

Intrum Justitia som även finns med på blogg ångar på lär även den stiga i fortsättningen, den borde gå att köpa lite billigare någon dag i veckan. Den var ju vinnare i fredags på large cap med en uppgång på lite över 3%.

Nä, nu ska jag försöka att baxa mig igenom Sthlm med bilen och försöka undvika alla människor som springer Stockholm Marathon. Båten till Estland avgår idag klockan 17.45 från Värtahamnen

Skärmavbild 2014-05-31 kl. 03.05.56

/Kavastu

4 thoughts on “DOW 100.000 – BLOGG

 1. Vill passa på att tacka för all fantastisk information du delar med dig av – oerhört generöst!
  Jag har läst samtliga dina inlägg minst två gånger och försöker lära mig allt jag kan.

  Som jag förstår av detta inlägg och tidigare, är du generellt positiv till utvecklingen på lite kortare sikt, trots varning för säsongsmönster och dylikt?

  I mitt och min sambos fall ska vi iväg på semester två veckor from nästa helg – hur hade du agerat i vårat fall med detta i åtanke?

  Sitter just nu på en liten portfölj med innehav inspirerade av ägamintid, men tror din strategi passar mig/oss bättre. Vågar vi köpa in oss i bolagen du rekommenderar här trots att vi inte vet hur stor tillgång till internet vi kommer ha på två veckor eller bör vi göra tvärt om och sälja allt och köpa in oss igen när vi kommer tillbaka?

  // Johan

  1. Hej Johan!

   Jättekul och jättetack för de fina orden.
   Jag är personligen inte speciellt rädd för att börsen ska braka ihop totalt. Jag tror att det är långt kvar till den totala börstoppen, däremot kommer rekyler då och då.
   Jag håller mig bara till rena aktier på large/mid/small och kan om jag vill belåna mig upp till 20%. Jag sover gott om nätterna och som det är nu är det ganska lugnt på börsfronten.
   Men vi skall veta att de tre första veckorna i juni inte brukar vara de bästa historiskt sett.
   Vad du ska göra beror ju givetvis på din/er ekonomiska situation och om det är rena aktier (inga hävstångsprodukter).
   Tror lugnt ni kan ligga kvar. Man ska ju veta att perioden midsommar till sista veckan i juli är en bra historisk börsperiod.
   Men jag vet hur det är. Jag reser väldigt ofta och då till länder en bra bit bort. Man vet att börsen är igång, man undrar hur den går och vad som händer.
   Jag ligger 100% investerad sedan ett par veckor tillbaka. Marknaden börjar bli lite överköpt men släpper ändå inte min investeringsallokering på 100%.
   Tycker att alla aktier jag nämnt ligger i bra upptrender, visst ibland är det tre trappsteg upp, två ned, två upp, ett ned, två upp osv. Men de lägger i regel börs index bakom sig.
   Att ha aktier under semestern kan vara en positiv överraskelse, som tex när jag och min flickvän var i Mexico över jul & nyår. När vi kom hem hade aktierna stigit motsvarande 5 ggr resan inkl fickpengar.

   Ligg du kvar, plocka ut en aktie ur portföljen som du minst gillar och lägg in en av de mina i upptrend. Så blir det lite spännande när du/ni kommer hem.

   Trevlig resa /Kavastu

 2. Arne,
  jag gillar ditt långsiktiga perspektiv på marknaden!

  En sak som jag funderar mycket över och möter hos de företagsledningar jag jobbar med idag är det ständiga kravet på ökad aktieägarvärde. Vet inte om du hört talas om “The Shift index” som görs av Deloitte. Där visar de att (samtidigt som börsen gått ständigt uppåt) ROA ständigt gått neråt.

  Där finns en graf som visar att den långsiktiga trenden för ROA har gått ner i decennier. Den har fallit till 1/4 sedan 1965.

  Läs mer på http://dupress.com/articles/success-or-struggle-roa-as-a-true-measure-of-business-performance/

  Samtidigt inser jag att du handlar på uppåtgående trender. Men, något samband måste det väl finnas mellan dessa nedslående siffror och aktier som stiger i värde?

  reflekterar,

  Mikael

  1. Hej Mikael!

   Nej, jag har aldrig hört talas om The shift index. Tittade lite på länken men förstår inte riktigt.
   Tror det är farligt att snärja in sig i för många index, man blir kluven. Under alla år jag placerat på börsen har jag försökt ta till mig allt bra, och slängt det dåliga.

   När mitt egna HSI signalerar försvagningar på marknaden minskar jag mitt aktieinnehav, och varefter en trend börjar etablera sig nedåt kryper jag så sakteliga ur börsen.

   Mao, jag bryr mig inte så mkt om aktieägarvärde.

   MVH Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *