INTRESSANT IAKTAGELSE – BLOGG

Nu är jag tillbaka i mitt paradis i Estland. Idag är det verkligen sommar, 25 grader fastän klockan bara är 11.

Min stuga ligger vid gränsen till ett skyddat naturreservat där det kryllar av fåglar. Ofta hör man kornknarren, näktergalen, hackspetten, göken samtidigt. Ibland ser och hör man klappret med näbbarna från de vita storkarna, som här tex.

DSC_7145

Det är faktiskt premiär att skriva bloggen liggandes i min favorit hängmatta.

Till den intressanta iaktagelsen då.

Vid årsskiftet som var, började jag att notera hur många procent av alla aktier på large/mid/small som handlades under 200 dagars glidande medeltal.

Skärmavbild 2014-06-04 kl. 10.32.16

Som synes av ovanstående bild så handlas 26,7% av alla aktier under 200 dagars glidande medeltal den sista maj 2014.

Det är ett tidskrävande jobb att gå tillbaka och titta historiskt sett hur det har sett ut. Men, det är en tid jag tänker lägga ned efter denna upptäckt.

Att hela 41,4% av alla aktier (181 som jag förde då) handlades under 200 dagars glidande medeltal sista juni 2007. Toppen före finanskraschen sattes som bekant 16 dagar senare 16 juli 2007.

Att hela 49,2% av alla aktier (36 som jag förde då) handlades under 200 dagars glidande medeltal sista februari år 2000. Toppen sattes 6 dagar senare 6 mars.

Det är uppenbart att många aktier toppar och söker sig nedåt, gärna då under 200 dagars glidande medeltal innan det är dags för en primär vändning av huvudtrenden.

Mitt projekt nu är att gå igenom månadsslut för månadsslut framförallt för tiden före toppen 2007.

När resultatet är klart, återkommer jag med en blogg om detta. Tror att det finns mycket intressant information att hämta där. Tänkte skapa ett chart där procent aktier som handlas under 200 dagars glidande medelvärde var månads slut samköres med börsens index.

Det kommer att ta tid, men så småningom kommer det på bloggen.

Några intressanta aktier då…

Avanza drog ju iväg som en raket, jag kommer att ligga kvar i dem ett tag.

En aktie som jag ökat i är Diös.

Skärmavbild 2014-06-04 kl. 10.55.01

Har lagt aktieportföljen med 6% vikt mot den aktien. Det finns väl inga fundamentala faktorer varför jag ligger på denna aktie, bara att jag hänger med i trenden.

En annan aktie som jag gått in i veckan är Rezidor

Skärmavbild 2014-06-04 kl. 11.00.43

Främst eftersom de ligger i en stigande trend och vände så snyggt på 200 dagars glidande medeltal. Att vi sedan har en hel del insider köp i maj avgjorde saken för mig.

Skärmavbild 2014-06-04 kl. 11.03.25

Nä, nu tänkte jag ta mig ut på de estniska grusvägarna för en liten löprunda.

/Kavastu

 

 

2 thoughts on “INTRESSANT IAKTAGELSE – BLOGG

  1. Intressant… dock, varför inte helt sonika titta på när omx30 eller annat lämpligt index handlas under ma200? Blir ju betydligt mindre jobb och borde ge snarlika resultat?

    1. Jag är inte som alla andra, jag vill grunda mina beslut på fast grund och före alla andra. Jag är säker på att det inte blir samma resultat. Kan man dessutom lägga till börsens vågor, HSI index med detta så kan det bli riktigt bra. Jag är ute efter avvikelser, när antal aktier under 200 dagars glidande medeltal procentuellt ökar. Det jag behöver är tid att gå igenom alla månader/år av glidande medeltal på alla aktier. Får ta någon månad per dag. Det gäller att ta sig ur börsen i tid och inte för tidigt. Detsamma gäller vid börsbottnar, att inte gå n för tidigt. Det är det som ger väldigt bra yield.
      MVH / Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *