HSI VARNAR – BLOGG

Där kom den, signalen om sämre börs.

Kändes faktiskt lite konstigt redan efter öppningen i morse. Jag gick in i en aktie som skulle stiga under dagen. Den aktien var Castellum. Den såldes på i stället och sjönk under hela dagen. Flera aktier som skulle stiga idag slog också tillbaka.

Senaste veckan när jag rullat igenom alla långa årschart på large/mid/small så har jag inte hittat mycket att inhandla, vilket brukar vara en signal om förestående försvagning av marknaden.

Vi låg redan igår ganska nära en signal om en svagare börs. Jag chansade idag och släppte en hel del på förmiddagen. HSI sätts definitivt efter varje dags slutcall, och under dagen så har HSI handlats med signal om försvagning halva tiden.

När slutcallen var satt så satt signalen.

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 20.00.38

Hur ska man då se på signalen som HSI gav idag?

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 21.48.37

Se den så här!

Du tittar ut genom fönstret och ser ett oväder med regn närmar sig, vad gör du? Givetvis förbereder du trädgården för regn. Du plockar in dynorna från utemöblerna och allt annat som inte ska bli blött.

När ovädret sedan är över dig sitter du lugnt tillbakalutad i gungstolen framför brasan och hör regnets smattrande på taket.

Alternativ två är att du springer ut när ösregnet börjar smattra och räddar vad som räddas kan och kommer in som ett blötdjur.

Alternativ tre, du gör ingenting och låter allt utanför bli sjöblött.

Alla tre strategierna fungerar, men jag föredrar den första.

När molnen tornar upp sig finns det alltid en liten chans att det går på sidan om dig, men oftast blir du drabbad.

När signalen om försvagningar på HSI kommer tar jag alltid den på allvar. Två gånger tidigare i år har den kommit (januari och mars).

problemet man har är att man inte vet om ovädret ser ut som ovan eller så här.

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 21.47.12

Idag har jag vräkt ut aktier från att ha varit 100% investerad, så är jag nu i skrivandets stund inför morgondagen endast 28% investerad i aktier och således en kassa på 72%.

Vilken karaktär på ovädret som tornat upp sig vet vi inte idag, finns ju faktiskt chans att det går vid sidan om oss. Men jag chansar inte.

Det bör tilläggas att jag är en aktieinvesterare som hela tiden mäter min prestation mot aktieindex. Ser jag möjlighet att sticka emellan med ett par procent så tar jag den chansen.

Då kommer nästa fråga, när går jag då in igen?

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 22.09.52

När HSI är nere på 39-42% är det mumma att kliva in. På ovanstående chart där HSI är överst och OMXPI underst, så har du ett sådant läge i juni 2013, i okt 2013 och i februari i år.

jag söker också efter högre bottennoteringar som i dec 2013 då HSI föll till 43% för att sedan slå upp till 46%. Ned igen 45% och uppåt igen.

Om jag köper aktier under perioden innan jag har en signal att köpa så är svaret ja.

Faller någon aktie mer än den ska falla, så är jag där och hugger. Hur länge jag sedan har den aktien beror på hur den beter sig.

Jag spekulerar ALDRIG i nedgångscertifikat i en uppåtgående marknad. Det jag riskerar med att gå ur som jag gjort idag är att avstå från avkastning.

HSI fungerar så här, jag sticker….

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 22.24.23

Jag står utanför och tittar, har jag fel kan jag ju alltid gå in igen.

När eldsvådan har tagit sig blir det plågsamt och trångt i dörren. Rädda den som räddas kan.

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 22.24.32

När paniken är som värst, då är jag där och räddar men tar betalt i att jag köper de aktierna som den jag räddar säljer till mig.

Avkastningen över index går som på räls, ett linjärt streck uppåt.

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 22.33.25

Ovan Chart över årets utveckling på depån över index.

Under, samma chart uträknat på årsbasis.

Skärmavbild 2014-06-11 kl. 22.34.02

Trenden ligger just nu på 40,6% över index, sista december 2014 då vet vi.

1 Januari 2015, så startar en ny 365 dagars jakt.

Alla ni som läser denna blogg, kör hårt därute och kom ihåg. För varje affär som görs på börsen finns det en köpare som tror att den aktien som du säljer ska gå upp och tvärtom.

/Kavastu

3 thoughts on “HSI VARNAR – BLOGG

  1. Lite konstruktiv kritik: Vad är HSI? Opedagogiskt att det inte finns någon förklaring eller länk till en förklaringspost av den smala parametern och förkortningen. Det är alltför vanligt att det inte förklaras bättre, det räcker med en förklaring eller sammanfattning i början av inlägget vad en förkortning betyder eller vad en parameter är så är det bra sen. Lundaluppen t.ex. slänger sig också med väldigt mkt förkortningar utan att skriva ut dem en gång i början på inlägget, vilket är allt som behövs. Tack.

    1. Helt rätt! Ibland glömmer man sådant. Eftersom jag inte på något sätt är utbildad att skriva artiklar och startade bloggen så sent som för 3 månader sedan är jag tacksam för alla tips.Jag sitter på den skrivandes sida och ni andra på läsarnas sida.Man kan bara bli bättre. Ett försök till förklaring för HSI finns under bloggen arnetalving/aktieblogg/HSI
      MVH Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *