INSIDER SKRÄMMER – BLOGG

Tänkte skriva en liten serie om insider rapporteringen på börsen och hur man ska tolka den.

Idag belyses det väldigt ofta i massmedia vilka insider som köper respektive säljer. För fem år sedan var det nästan okänt för massmedia att skriva om insiderlistan.

Idag är verkligen på modet att skrämma upp investerare eller att få investerare kliva in i en viss aktie enbart baserat på insiderlistan.

Jag blev intresserad av listan, kan det vara så att det kan vara ett bra hjälpmedel att bedöma när börsen toppar respektive bottnar?

Jag måste kartlägga värdet av insiders, och hur gör man det? Man går givetvis igenom insiderlistan dag för dag. Ägnade två höstveckor till att gå igenom insiderlistan från januari 2007 fram till den dagen som jag befann mig på den hösten.

Varför jag startade med januari 2007 var givetvis för att få med hur insiders handlade före och under en av tidernas största krascher på börsen.

Förvåningen blev väldigt stor när alla fakta började växa fram. Insider är en flock produkt som inte är bättre på att välja tillfälle för köp än stora massan i helhet.

Skärmavbild 2014-06-18 kl. 00.39.02

Eller hur ska man tolka detta?

Året 2007 var toppåret och även början av finanskrisen som sedermera mynnade ut i en krasch hösten 2008. Börsen noterade sin indextopp 16 juli 2007.

Om insiders skulle vara bättre än massan borde andelen sälj vara större än andelen köp, men nix! Totalt under hela året 2007 så var andelen köp 67,8% och sälj stod för 32,2%, alltså över 2/3-delar var köp.

Ta och studera chartet nedan

Skärmavbild 2014-06-18 kl. 00.20.59

De blåa staplarna visar antalet köp och de röda antalet sälj var månad under perioden januari 2007 fram till juni 2009.

När börsen slår till och toppar så slår insiderna till och handlar friskt (se maj, juni) Över 400 köp, insiderförsäljningarna ligger långt under.

Man fortsätter att gasa på hela hösten 2007, november och december är helt galna på köpsidan.

I maj 2008 börjar insiderköpen öka rejält igen och då är det fortfarande cirka -30% kvar till botten.

Det har skrivits en hel del om antalet insiderköp kontra insiderförsäljningar i massmedia senaste året. I starten på detta år och någon månad efter skrevs det väldigt mycket om att insiderförsäljningarna var rekordstora i USA och att vi i Sverige hade få köp men många insiderförsäljningar. Hur gick det sedan, inte fasen gick börsen ned för det.

Bli inte skrämd av massmedias tjat om insiders som säljer, de är inte bättre än massan.

Den här var den första i en serie om tre bloggar om insiderlistan.

/Kavastu

4 thoughts on “INSIDER SKRÄMMER – BLOGG

 1. Insiders har väl egentligen inte bättre koll på vart börsen kommer att ta vägen än vi vanliga svennar. Det de kan ha bättre koll på är ju hur deras företag går. Om jag tror på ett företag och har läst på ordentligt och räknat fram att bolaget är köpvärt kan jag tänka mig att köpa det. Om det dessutom finns insiderköp (inte personaloptioner) så är det ofta den sista övertygelsen jag behöver.

  Allt det här är givetvis långsiktiga köp. För kortsiktiga köp tror jag inte ett smack på att följa insiders beteende. Att följa insiders för att förutspå börsutvecklingen i stort tror jag inte heller på, och det är ju väl det du just bevisat ovan?

  Jag är inte ens i närheten av din kompetens på börsrörelser och får ha längre perspektiv på mina aktieköp.

  1. Hallå Mangoldx!
   Insiderlistan är något som jag det senaste året börjat att forska lite djupare i. Hur kan man använda sig av den informationen på bästa sätt har jag frågat mig. Det som står helt klart i min forskning är att insidermassan inte är bättre än den övriga massan. Köper VD och andra högt uppsatta stora mängder så är det högintressant. När det gäller Scania så köpte ledningen stora mängder aktier tre veckor innan uppköpet. Så insiderlistan kan användas för både korta som långa innehav. Men visst känns det bättre att köpa en aktie som VD och övriga chefer samt styrelsen sitter på än vice versa. Kul du läser min logg /Kavastu

 2. Hej Arne! Intressant detta! Man kan konstatera att insiders har lika svårt som alla andra att förutsäga hur djup en botten ska bli i den allmänna marknaden. Å andra sidan tycks det mig som att proportionen mellan köp/sälj är sådan att insiders säljer i högre grad (relativt sett) vid uppgångar och att man köper i högre grad (relativt sett) när börsen går ner, vilket väl på sätt och vis är ett gott tecken. Kanske kan man vända lite på steken och resonera att när insiders börjar sälja igen, efter en nedgång, först då har man en “bekräftad” signal att börsen vänder uppåt och att det är dags att gå in igen? (Fast då har man förstås ungefär samma eftersläpning som någon typ av enkelt glidande medelvärde på OMXSPI skulle haft…)

  Sen undrar man så klart över volymerna också. Som jag förstår det så visar din graf antalet affärer, och inte hur stora dom är, men i brist på information om vilken kurs aktierna köpts/sålts till så kanske det är svårt att få fram vettiga siffror att räkna med när det gäller det?

  Jag undrar om man möjligen skulle kunna få ta del av det exceldata (eller i vilket format du nu har det) som ligger till grund för staplarna chartet? Jag kan såklart mata in ungefärliga värden själv, baserat på figuren, men det riktiga datat är ju förstås alltid att föredra. Det vore intressant att räkna lite på det för egen del. Lovar att dela med mig av resultaten om jag kommer fram till något intressant som du inte redan täkt upp här på bloggen.

  Oavsett vilket så önskar jag dig en behaglig midsommar!

  1. HEJ MATS! Ursäkta att jag dröjt så länge med att svara. Men ibland kör det ihop sig lite. Det är klart att du kan få ta del av inmatningsdata på insideraffärer sedan 2007. Tyvärr ligger mina depåberäkningar på samma fil så jag kan fotografera av uppgifterna och skicka dem till dig via mail. Lycka till med dina beräkningar och återkom gärna med något svar vad du kommit fram till. MVH Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *