KLOCKORNA RINGER – BLOGG

Adolphson & Falk sjöng “kontrollen blinkar blå” i mitten av 80-talet, skulle vilja ändra den titeln till blinkar röd.

Första varningssignalen om försvagning av marknaden fick jag 11 juni och finns delgiven i bloggen HSI Varnar. Sedan dess har jag inte innehaft särskilt mycket aktier. Jodå, har varit inne och småpetat lite mest för skojs skull.

Vad är nu detta tänker ni? Jag ska förklara i denna blogg hur jag tänker.

Skärmavbild 2014-06-26 kl. 01.01.27

Just nu pågår en jättekamp mellan björnen och tjuren.

jag tror i det korta att tjuren har övertag, men björnen är listig och sparar på sina krafter och brottar ned tjuren i andra halvan av juli.

HSI och de långa årstrenderna är mina bästa vänner på börsen. Normalt brukar jag hitta en hel del aktier som pockar på att vilja stiga bra och bättre än index på börsen. Men just nu har jag problem med att finna dem.

Jag är en stor vän av vågsystemet som börsen ofta rör sig i, dvs tre vågor upp och två vågor ned osv. Jag köper inte på fjärde försöket, dvs fjärde vågen upp. Vi ska ta och titta på Stockholmsbörsens index från 1982 fram till idag.

Skärmavbild 2014-06-27 kl. 21.46.34

Man ser ett fint vågmönster från 1982 fram till 1989. Efter det en dubbel ned, och tre nya vågor till toppen av IT-eran mars år 2000.

En smärtsam 2,5 års nedgång i dubbla vågor, och en ny trevågors uppgång 2002-2007. Ok, den kanske inte syns så bra på detta chart, vi tar och förstorar chartet månadsvis i stället.

Skärmavbild 2014-06-27 kl. 21.48.03

Här ser vi de tre vågorna som uppstod mellan 2002 och 2007 lite bättre. Och så en dubbel ned till 2008.

Såvitt som jag kan tolka det är vi precis i slutfasen av våg två just nu. En kännbar rekyl verkar vara nära förestående. Tittar man historiskt tillbaka brukar den pågå i mellan 30-60 börsdagar från topp till botten.

 

Det har nu gått exakt 1.402 börsdagar denna uppgångsperiod sedan botten sattes i november 2008.

Skärmavbild 2014-06-27 kl. 22.07.19

Den bruna linjen är den uppgångsvågen vi rider på just nu. Här ser vi också 90-talsvågens rekyl efter cirka 1.450 börsdagar och 80-talets som kom efter cirka 1.750 börsdagar.

Kortsiktigt bör börsen vara på gott humör, HSI gav en högre botten idag vilket bådar gott till tjurens fördel.

Skärmavbild 2014-06-27 kl. 22.19.48

Övre chartet HSI som normalt rör sig mellan 40 och 60%, nedanför OMXPI.

 

Under lång tid har många varnat för att börsen är för högt värderad, och jag håller verkligen med.

Min målsättning och filosofi är att följa med uppgången så långt det bara går och undvika nedgångarna.

Cirka 1/4-del av tiden överlag ska man inte inneha aktier, det är bara att försöka lista ut när.

Har i år skrapat ihop 25% avkastning på mitt investeringskonto, behöver egentligen inte mer.

Jag plockade bort de flesta spelmarkerna från bordet redan 11 juni. Tycker ekvationen risk/möjlighet dvs björn/tjur överväger till björnens fördel den närmsta tiden.

Men visst är jag inne och gör lite affärer på börsen, i väldigt liten skala. Jag vill inte sitta på svarte Petter när det så är dags.

Eftersom jag aldrig spekulerar i nedgång i en uppåtgående trend, kan jag aldrig förlora pengar på att vara likvid. Däremot får jag inga nya pengar genom aktievinster om börsen fortsätter att stiga.

När åskmolnet passerat är jag tillbaka full investerad igen.

/Kavastu

13 thoughts on “KLOCKORNA RINGER – BLOGG

  1. Mkt bra skrivet, håller med om din logik och slutsats. Vilken signal väntar du primärt på? jag menar, vi är troligen inne i 1/4 av negativ zon med övervärderad börs. För HSI ser tämligen bra ut just nu men du menar att den lurar oss lite i nuläget.

    1. Säsongsmönstret säger att man ska köpa vid midsommar och kliva av sista veckan i juli. Tror att det kan stämma även i år och HSI signalerar även detsamma. Men det är den långa trenden som börjar vackla. Jag har plockat bort det mesta av aktieväg från spelbordet, vill inte riskera mina pengar. Tittar på och avvarar ev kortsiktig uppgång på börsen.

    1. Börsen är en handelsplats för giriga. Mycket vill ha mer. Förhoppningar infrias, förhoppningar grusas. Hela livet är en riskbedömning. Jag går inte ut på bron om jag ser att den har sprickor, andra gör det och chansar och de får ju ta konsekvensen av det ifall den rasar. Att ha disciplin och tålamod, det är bra ingredienser för en börsplacerare.

  2. Placerar du kapitalet i något annat typ räntefonder i väntan på signal eller vill du ha pengarna tillgängliga hela tiden?
    Återigen tack för ett matnyttigt blogginlägg, väntat i flera dagar på detta efter teasern på Twitter 🙂

    1. Ja, nu ser det onekligen intressant ut. Kortsiktigt helt ok, men sedan då? Jag låter mitt kapital stå kvar på mitt iSK. Att placera i räntefonder ger ju så lite. Ifall HSI ramlar ned på 40% eller ännu lägre går jag in kortsiktigt och kanske med hela kapitalet för några dagar och då är det bra att ha det tillgängligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *