INSIDER, SLÅR DE INDEX? – BLOGG

Tredje bloggen om insider från min sida. har ni inte läst de tidigare så finns de här arnetalving.se/aktieblogg/Insider skrämmer och arnetalving.se/aktieblogg/insider, del två.

Jag frågar mig, insider slår de index? Jag är inte så säker på det.

De senaste åren har just insiderköp/försäljningar blivit en afffärsidé för somliga, även massmedia älskar att ta upp ämnet. Det gäller ju att täcka så mycket som möjligt för massmedia för att locka läsare. Men vad är värdet av insider?

Jo men visst, en VD som sitter på väldigt mycket aktier i det egna bolaget är ju supertryggt. Och en VD som inte alls har några aktier i sitt egna bolag skall man undvika enligt många.

Kommer ihåg när Jesper Kärrbrink gick från att vara VD för Svenska Spel till att vara VD i Eniro och rivstartade sin session på det nya bolaget med att köpa 100.000 aktier i bolaget. Datumet för köp var i juni år 2008. Det fick han snart ångra.

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 12.18.39

Det har varit många emissioner sedan dess, men kursen låg då på 300 SEK. Inte så lysande Jesper!

 

Vi tittar lite på bolaget Karolinska som låg i topp för något år sedan på en analytikerlista som mest köprekade bolag.

Insiderna tyckte likadant, och köpte.

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 12.00.29Men så säkert, bara att köpa då!

Eller?

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 11.55.51

Jo absolut, så vältajmat. December 2012 och kursen nästan tredubblades. men vad händer sedan? Analytikerna gillar vad de ser och knappt några säljrekar finns på bolaget. VD och vice VD köper på sig nästan lika mycket till nästan exakt på toppen.

En som tittar på Insider skulle ju givetvis tolka signalen oerhört positiv, då VD och vice VD nästan dubblar sitt innehav på en kurs som ligger tre gånger högre än när de köpte första portionen aktier i bolaget. Det måste ju finnas jättepotential i bolaget. Men inte…

 

Ett bolag med mycket insiderköp från ledningen under senare tid har varit Victoria Park

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 12.43.35

Verkar inte heller vara så vältajmat eftersom bolaget senaste månaden ofta legat på förlorarlistan.

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 11.56.52Aktien har nu dessutom brutit 200-dagars glidande medeltal och klassas nu som nedåtgående.

Vad jag vill säga med denna blogg och min serie om insiders. Tro inte att insiders är några stjärnor som alltid gör rätt, de är vanliga människor som du och jag.

Givetvis finns det många exempel på insiders som fått rätt, men vi vet ju att börsen har faktiskt stigit på lång sikt.

Men visst, jag använder insiderlistan, men med stor skepsis. Jag tittar på långa trenden innan jag tar rygg på en insider. Insidern måste dessutom vara en VD.

Det gick inte att ta miste på att något skulle hända i Scania när VD.n köpte 45.000 aktier tre veckor innan uppköp. Där har jag insiderlistan att tacka.

Kommer ett par bloggar till om insiders, så håll ögona öppna

/Kavastu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *