SOMMARLUGN – BLOGG

 

Nu är det dags att njuta av sommaren och det kommer jag göra på olika sätt. Först i mitt sommarparadis i Estland ett par veckor, sedan segling, paddling, och mycket annat. Under juli kommer jag därför naturligt nog dra ned på bloggandet för att fortsätta i full skala från mitten av augusti igen.

Men självklart kommer jag att följa börsen. Tycker denna bild stämmer bra på mig.

Skärmavbild 2014-07-04 kl. 14.50.02

 

 

I bloggen klockorna ringer från 27/6 varnade jag för kommande sämre börs och visade detta chart.

Skärmavbild 2014-06-27 kl. 22.43.26

Över 30% av alla aktier handlas under 200 dagars glidande medeltal och är ökande. Detta är verkligen illavarslande. Detta chart uppdateras en gång i månaden och alltid sista börsfredagen var månad. Varje gång röda 12-månaders linjen bryts från en hög nivå och ovanifrån har det resulterat i en sämre börs. (Studera chartet)

I fredags 27/6 signalerade indexet HSI (Finns att läsa om i bloggen HSI) för uppgång i och med en högre bottennotering.

Skärmavbild 2014-07-04 kl. 15.06.50Översta chartet HSI, undre OMXPI.

Som synes så är det ganska för att inte säga väldigt säkert att gå in och handla på en högre bottennotering på HSI. Det som förvånat mig är styrkan i uppgången, men den har ju en förklaring i och med den kraftiga räntesänkningen.

Jag skulle tro och förmodar att börutvecklingen de närmsta veckorna är goda, sedan är jag väldigt skeptisk. Eller som jag sagt till många, jag har väldigt nära till Exit knappen.

 

Skärmavbild 2014-07-04 kl. 15.23.05

Ett annat projekt som jag ska undersöka efter semestern är att byta handelsplattform.

Jag kommer nu antagligen byta från Handelsbanken till någon annan plattform. Trots stora rabatter därifrån har jag konstaterat att jag betalar en normal årslön efter skatt för mycket i courtage per år.

Handelsbanken är verkligen superproffs, men tar alldeles för mycket betalt. Eftersom jag inte tar någon hjälp av deras expertis så är pengarna verkligen ut i luften.

Då kommer givetvis följdfrågan, varför kan man vara så jäkla dum och betala så mycket?

Svaret är enkelt, lojalitet mot banken som jag arbetat på och fått min värdepappersutbildning från. Där lärde jag mig grunderna till vad jag kan idag.

Handelsbanken har även givit mig en fantastisk andel i pensionssystemet Oktogonen som jag får börja lyfta om tidigast 13 år. (stigit 5.000% sedan jag slutade)

Äger även indirekt många aktier i Handelsbanken.

Men, det finns en gräns…

Förra veckan gick min sista kontakt som jag har haft att göra med i pension, nu finns ingen kvar sedan min tid på Handelsbanken.

Jag ställer mig då frågan? Varför betala en årslön för mycket i courtage?

 

Många saker att ta upp i denna sommarblogg.

Skärmavbild 2014-07-04 kl. 15.58.43

En väldigt bra samlingsplattform för ekonomibloggar har fått se dagens ljus.

Det är twittraren Fröken Börs som ligger bakom denna skapelse.

Jag gillar är rationalitet, att snabbt rulla igenom saker för att läsa det som kan vara intressant för just mig. Många bloggar är intressanta, många ointressanta, här kan man enkelt och snabbt rulla igenom dem snabbt. Just nu finns det 20 olika bloggare samlade under detta tak.

Prova att följa sidan Aktiebloggarna.se

 

Nu till en fråga jag fått genom bloggen. Hur ser mina excelprogram ut?

Efter varje fredag uppdaterar jag samtliga slutkurser från large/mid/small och from i fredags även 60 aktier från First North från TEXT-TV.

Jag har en liten TV ovanför min stordator och från den slår jag in kurserna ungefär lika enkelt som man räknar på en räknemaskin. Så här ser det ut.

 

Skärmavbild 2014-07-04 kl. 15.39.15

Under veckan brukar jag även slå in veckans kurser preliminärt för att se om det kan finnas någon intressant rörelse att titta närmare på.

Charten ligger sedan på rad och det är väldigt enkelt och går snabbt att rulla igenom dem alla.

Här är ett exempel på chart kraftigt nedförminskade. Charten är från 1999 och fram till idag.

Skärmavbild 2014-07-04 kl. 15.47.15

Sitter i solen och njuter av naturen, vinden fläktar och det är 21 grader i skuggan. Fåglarna kvittrar, kanske lite mindre än vad de gjorde för någon månad sedan. Solen har visat sig från en nästan molnfri himmel hela eftermiddagen. Platsen jag befinner mig på just nu är Kavastu, mitt sommarparadis i Estland.

Som sagt, nu firar vi sommar och njuter av allt den kan ge oss alla.

/Kavastu

 

 

 

4 thoughts on “SOMMARLUGN – BLOGG

  1. Detsamma Jan. Kul du läser mina bloggar. Kommer en fortsättning from augusti. Ha en underbar sommar och njut så mycket du bara kan av den.

 1. Estland är mycket fint, reste runt i landet under en vecka förra året. Gav mersmak.
  Ser fram emot augusti och fler bra bloggar.

  Trevlig sommar.

 2. hej tack för fantastisk inspiration!
  kanske dumma frågor men 12 månaders glidande medeltal är det lika som MA200? och hur får du ut det? och den blåa linjen är alltså procenten av bolagen som ligger över MA200 från large/mid/small Cap?
  hoppas på svar från min stora idol efter foppa;)
  Med vänlig hälsning, medelmåttig hockeyspelare i Frankrike med stort intresse för aktier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *