VAD HÄNDER? – BLOGG

Först och främst, Har fått många frågor hur börsen ska gå både på blogg, facebook och twitter. Vill bara klargöra att jag inte har någon kristallkula som visar den exakta vägen. Börsen går som den går brukar jag säga. Däremot har jag mycket rutin när det gäller att hantera aktiemarknaden på rätt sätt, en kunskap som ger mig väldigt bra yield på mitt investeringssparkonto.

Just nu i skrivandets stund ligger årets avkastning på mitt ISK på ganska exakt 25%, det har den egentligen gjort sedan jag till stor del lämnade aktiemarknaden 11 juni. Visst har jag gjort en hel del bra affärer sedan dess, men de har ätits upp av de dåliga investeringarna så nettot har egentligen varit noll.

Marknaden uppvisar för närvarande upp en kamp mellan köpare och säljare. Någon panik kan det inte bli att tal om innan det står klart för massan att vi faktiskt med stor sannolikhet står inför en kännbar rekyl.

Men som jag brukar säga, det blir trångt i dörren när det står klart att huset faktiskt brinner.

Helt plötsligt uppträder blankarna i större skala, de belånade vill lätta på innehaven, de som ligger snett på nya investeringar löser ut sina stop-loss och andra som vill plocka hem goda vinster medan de ännu är goda. På andra sidan finns köparna som i de flesta fall vet att det finns stor chans att de kan köpa billigare än det som bjuds för just den dagen. Det blir med andra ord tunt i köpleden, och som bekant går det en säljare på en köpare.

Köparen köper naturligtvis för att den vill tjäna pengar på investeringen och säljaren vill ju rädda vad som räddas kan.

Innehav man köpt för att ha länge kan med någon minuts beslutsamhet övergå i ett säljbeslut. Bra att göra är att gå ut och ta en nypa luft, och få lite perspektiv att aktiemarknaden alltid kommer igen förr eller senare. Köper man med spridning och bolag med kvalite är det absolut ingen panik.

Därför avslutas en nedgång oftast med en shake out, dvs en dag med stor nedgång.

Jag personligen tror att vi får se en sämre börs än vad vi sett. Om jag vågar på mig en gissning så brukar det ta mellan 30-60 börsdagar från topp till bott innan allt är över.

I tidigare bloggar HSI varnar och klockorna ringer skrivna i juni har jag klargjort varför jag inte äger nämnvärt med värdepapper fn, så jag behöver inte skriva samma visa om igen på denna blogg.

Den som är långsiktig och sitter med kvalitetsaktier kan le åt denna rekyl. Jag som vill och ska slå index med mer än 26,5% per år, tar givetvis tillfället i akt och ligger cash.

Denna blogg är skriven i en lätt gungandes hängmatta i strålande solsken, var? I KAVASTU / Estland förstås

Skärmavbild 2014-07-11 kl. 16.00.02

GLAD SOMMAR PÅ ER ALLA!

 

4 thoughts on “VAD HÄNDER? – BLOGG

 1. Jag tycker att det är befriande att läsa din blogg, där du beskriver hur du konsekvent följer din handelsmodell. Genomarbetade inlägg, såväl i innehåll som textbehandling.

  Tack för bra inspiration!

  Trevlig sommar från ett varmt Sydsverige. 🙂

  1. Tack, kul med lite respons. Skulle gärna äga aktier för jämnan, men det är så lönsamt att inte göra det emellanåt. Har man inga aktier så kan man inte förlora någonting. Gör mig lite orolig för många andras del när jag läser vilka tips de ger till höger och vänster. Många som finns på börsen just nu har inte ens upplevt ett ordentligt börsfall. När det skrävlas som mest, då ska man dra örona åt sig. Ha en skön sommar, bloggen fortsätter i vanlig ordning i augusti. MVH Kavastu

 2. Vill också passa på att berömma.
  hittade kavastu på twitter och fastnade för bloggen. Mycket bra skrivet. En blinkande fyr i börshavet. Tack för det!

  1. Hej Simon, vad kul att du hittat mig både på twitter och blogg. Är ganska ny på bägge bara ett halvår på tvitter o drygt ett kvartal på blogg. men jag har bestämt mig för att leverera mina åsikter och erfarenhet på börsen. MVH Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *