MINOR OCH RAKETER – BLOGG

Hemma en kort sväng från Estland. Ett par DJ-jobb och packa om, Det vackra vädret ska bestå, så jag passar på att hissa seglen nästa vecka.

Sällan har man sett så stora kurskorrigeringar i en rapportperiod som denna. Företagen kommer generellt in med väldigt bra rapporter. En del företag slaktas med 10% en del belönas med lika mycket, svårigheten är bara att i förväg veta vilka.

Ett företag som slår förväntningarna med hästlängder behöver inte alls belönas med högre kurs. Jag kommer aldrig att inneha kunskapen hur en rapport skall tolkas kontra aktiekurs. Det är bara marknaden som kan tolka detta.

Skärmavbild 2014-07-19 kl. 11.35.57

Det känns verkligen som att gå i ett minfält där även katapulter finns gömda.

Jag har ju intagit min försiktiga strategi sedan 11 juni och innehar minimalt med aktier. Idag äger jag inga alls, har bara ett konto fyllt med pengar som är redo att göra entre på börsen vid tillfälle.

Ibland ser man en aktie man sålt av som går 5-10% och man tänker ajdå, shit! Men de aktier man innehaft och sålt av som rasar med lika mycket tänker man inte så mycket på. Generellt tror jag mitt ISK skulle stå något högre idag om jag inte sålt av allt 11 juni.

Men jag har min strategi och den har räddat mig många gånger. Liksom sjukvårdarnas ABC så har jag min strategi FRFSO (Följ reglerna, försiktighet, stockpicking, offensiv).

Många har hört av sig till mig och frågat, när kommer det stora raset? Inte en aning, måste det bli ett börsras? Ordet börsnedgång verkar ha försvunnit ur vokabulären. Börsras brukar uppträda i slutet av en nedgångsfas. Att välja strategin att inte inneha några aktier fn har jag gjort eftersom jag anser att risken att förlora pengar på börsen är större än att tjäna dem just nu.

Det finns många nybörjare på börsen som inte ens varit med om en riktig bearmarket. Ett vanligt beteende är att allt gått så lätt för att sedan bestraffas extra hårt när väl björnen slår till.

Ibland ser jag portföljer med fem olika bolag där alla finns på listan First North, oftast har jag knappt hört talas om dem. First North är en lista som bestraffas extra hårt vid en börsnedgång, det finns så mycket förhoppningsbolag där och risken är extremt stor.

Min första nedgång jag var med på var raset 1987, efter ett ovanligt bra år dessutom med 12 uppgångsdagar i rad strax före den svarta måndagen. Börsen gick ned -40% på tre veckor. På tidningen Affärsvärldens framsida strax före raset stod det “happy days are here again” och någon månad senare hade de en framsida av en dimmig kyrkogård med texten “är det slut nu”.

 

 

Köp veckan före midsommar, sälj sista veckan i juli är ett förträffligt mönster genom åren. Statistiskt står vi på toppen av säsongsmönstret.

Skärmavbild 2014-07-19 kl. 12.28.47

Vi har en valrörelse framför oss och jag tror inte på någon varaktig börsuppgång innan valet är över. Men väl i oktober börjar säsongsmönstret se intressant ut. Förhoppningsvis har vi då fått ned trendindex en bra bit då.

Jag passar, ligger utanför och ser på. Givetvis gör jag en hel del småaffärer men mest för skojs skull.

Ha nu en underbar fortsättning på sommaren!

/Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *