TILLBAKA – BLOGG

Efter nära en månads slöande är jag nu tillbaka och bevakar börsen på nära håll igen. Nåja, kanske inte till hundra procent men ändå aktivt, för ännu återstår ju en hel del av sommaren.

Jag valde att sälja ut merparten av mina aktier 11 juni. Från att i snitt göra 17 aktieaffärer om dagen drogs frekvensen ned till låga 0-3 affärer om dagen.

Nu kommer snittet att stiga, för nu har jag bevakning på aktiemarknaden igen. Det har känts så skönt att inte behöva tänka så mycket på aktiemarknaden när man rest runt, badat i havet, seglat mm.

Hur har börsen gått sedan jag lämnade den? Jag trodde nog att den skulle gå sämre än den gjort.

Skärmavbild 2014-07-27 kl. 09.07.20

I princip har börsen stått stilla sedan jag lämnade den 11 juni. Analyserar man aktierna överlag så är det massor med aktier som tagit en hel del stryk, medan indextunga aktier stått pall. För att nämna några så har banker varit väldigt stabila, Hennes & Mauritz likaså.

En vanlig syn på de långa trenderna på aktiecharten är att de klumpat ihop sig i små toppar och börjat sin resa nedåt. Man ser också att stöden som finns bromsar upp aktierna och skickar upp dem i rekyler. För att nämna några Bilia som toppat runt 230:- som har rekylerat upp från sitt stöd på 180:- och Avanza som toppat på 280:- och nu sökt sig ned till stödet på 240:- och rekylerat upp.

 

Om vi tar och tittar lite på mitt alldeles egna HSI som är en kortsiktig temperaturmätare på börsen så ligger det ganska neutralt för närvarande (49,2%). I en sådan här börs som vi är inne i för närvarande så är det vanligt att topparna på HSI ligger på 55%, dvs upprekylernas topp på börsen generellt.

Skärmavbild 2014-07-27 kl. 09.48.32Översta chartet HSI (skalan 5% mellan linjerna och chartet visar 30-65%) nedre chartet OMXPI.

 

Jag ser således inte så mycket uppsida på börsen för närvarande, och min tro är att börsen jäklas med oss ett tag till. Men visst finns det en hel del godbitar som signalerar köp. Husqvarna är ett exempel, när marknaden jäklas så går Husqvarna upp. När väl marknaden släpper och återigen vill gå upp igen brukar sådana aktier som pockar att gå upp ligga bra till för skaplig börsuppgång.

Skärmavbild 2014-07-27 kl. 10.05.40

Betsson är ett annat exempel, ser väldigt frisk ut på långa trenden.

Skärmavbild 2014-07-27 kl. 10.08.48

Det är en hel del aktier som ser friska ut för närvarande, det här var bara två exempel. När väl börsen har hittat ett läge för att börja stiga igen ska jag redogöra för intressanta placeringar att kliva in i. Räkna då inte med att det blir några spekulativa köp, då jag inte är en person som spelar lotto för mina pengar.

 

Men, lite “Vilda Western” tillåter jag i alla fall. Från att börja att bevaka de långa trenderna på large cap 1998, har jag successivt byggt ut min bevakning till att bevaka samtliga aktier på large/mid/small cap. Från och med halvårsskiftet har jag börjat med att lägga in fredagskurserna på “Vilda Västernlistan” First North.

Först var min tanke att lägga in de 50 mest likvida aktierna där för bevakning, men icke. Jag beslöt mig för att lägga in de samtliga 120 aktierna som finns där för bevakning på de långa trenderna.

Nu ligger de där i mitt excel ark och växer till sig. Nästa höst räknar jag med att de kommer att vara mogna att så smått a dem i bruk.

Skärmavbild 2014-07-27 kl. 10.27.02

Så här ser det ut för närvarande, charten är som små groddar som ska växa till sig. När de väl är mogna att tas i bruk så kommer man att vara med på raketer som den här t.ex.

Mina regler för börshandel kommer att modifieras lite. De nya reglerna kommer att säga att jag max får ligga i ett First North bolag med 3% av kapitalet, och max 5 First North bolag samtidigt. Det innebär att min aktieportfölj i det extremaste fallet teoretiskt kan innehålla 15% av kapitalet i First North aktier.

Kommer att bli korta inhopp i aktierna på denna lista, då jag inte gillar risk. Men ser jag större möjligheter än risk, då kommer jag i framtiden hoppa in för en kort trade i aktien.

 

Oj, klockan drar iväg… dags att cabba ned och fara västerut mot Stockholm. Bloggarna kommer nu återigen komma i tätare intervaller.

/Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *