INGEN BRÅDSKA – BLOGG

Lär finnas en hel del som sett sina aktier sjunka i värde de senaste veckorna. Ska man köpa nu, eller ska man sälja det man har? Jag har inget svar på detta, jag kan bara spegla hur jag gör och hur jag tänker.

Jag ligger konstant med stor likviditet för närvarande, ett vanligt fel många gör är att använda den likviditet man har för tidigt. En fråga man måste ställa sig, var befinner vi oss just nu egentligen? En fråga nog så svår att besvara.

För närvarande har vi sträckt gummisnodden ganska hårt på nedsidan och nu slagit i 200 dagars glidande medeltal på index. Mitt egna index HSI som jag använder som mitt huvudindex är hårt spänt på nedsidan.

Skärmavbild 2014-08-07 kl. 12.53.33Den lilla uppstudsen är preliminär, eftersom att HSI sätts definitivt efter stängning. Normalt tankar jag kraftigt med aktier när HSI indexet når 40% (just nu kl 13.00 idag 38,5%) Varje linje på det övre diagrammet står för 5%.

Eftersom jag fått så många signaler om sämre marknad har jag inte tankat nämnvärt vid 40%. De lägre topparna som bildats på HSI skvallrar om att börsen inte är speciellt attraktiv för placerarna att handla på.

Vad HSI är för ett index finns att läsa om i bloggen arnetalving.se/HSI

Men vad som med största sannolikhet kommer att hända är att gummisnodden snart släpps, dvs kraftig återhämtning på börsen. Jag satsar dockpå att det måste bli sämre innan det kan bli bättre.

Vi har nu nått 200 dagars glidande medeltal på börsens index

Skärmavbild 2014-08-07 kl. 13.04.55

När man sänkt marknaden som man gjort ett tag, och man slår i 200 dagars glidande medeltal med lågt HSI, så ska det i en frisk marknad slå upp kraftigt. Den gör inte det idag, och det kan jag bara tolka så att marknadens aktörer inte tycker det är tillräckligt billigt att gå in och handla. Dvs kalkylen möjlighet/risk inte är tillräckligt attraktiv.

I bloggar skrivna i juni/juli har jag tagit upp mängder av varningssignaler på att vi är på väg i en sämre marknad.

I en blogg redogör jag för att våg nummer två går mot sin slutfas. Marknaden rör sig konstant uppåt i tre långa vågor. (För den som inte känner till vågteorin, så finns den att läsa om i blogg arnetalving.se/vågor)

Med största sannolikhet är detta vi upplever för tillfället på börsen en sekundär nedgångsfas i en primär uppgångsfas. Dvs börsen har inte nått sin topp för den här gången.

Skärmavbild 2014-08-07 kl. 13.28.40Eftersom jag följt börsindex på Stockholmsbörsen sedan 1982, så följer jag OMXPI dvs samma index som TEXT-TV levererar. OMX-index startade först 1985 om maj inte missminner mig.

Vid skrivandets stund står det indexet i 435,57

På ovanstående chart ser vi tre klara vågor upp mellan åren 2002-2007. Vi ser de dubbla vågorna ned 2007-2008, med det klassiska låset i mitten. Denna uppgång som startade november 2008 har två mogna vågor upp, men den tredje saknas. Vi behöver nu en markerad rekylvåg ned innan det återigen kan ta fart upp på börsen.

Jag brukar alltid säga att börsen går som den går, och det menar jag verkligen. Jag är ingen profet som kan tyda varje rörelse, däremot lyckas jag väldigt bra att utnyttja de långa trenderna på börsen.

Och här kommer den svåra frågan? Hur kommer börsen att gå härnäst?

Jag arbetar efter att börsen har ytterligare -9% kvar till botten. men som vanligt kommer ju inte nedgången på en gång.

OMXPI på index 395 är min tro, och då någon gång i september/oktober i år.

För att komma fram till just -9% är ganska omständigt att redogöra här, men jag har tittat på många parametrar. I september/oktober då har vi facit.

För er som inte följt bloggen tidigare, så finns en hel del bloggar skrivna om marknaden just från juni och framåt på arnetalving.se

Återigen, egna reflektioner på börsen. Men måste erkänna att det känns ganska gott att vara så likvid i dessa orostider.

/Kavastu

 

 

2 thoughts on “INGEN BRÅDSKA – BLOGG

  1. Det är nästan läskigt att läsa detta inlägg nu, efter att vi i Oktober sett OMXPI sjunka till 397 innan det återhämtade sig. Nästan exakt vad du förutsåg, redan i augusti. Applåder!

    1. Hej Pontus! Man kan säga att det går väldigt bra för mig. Men det ligger åtskilliga tusentals timmars studier för att komma dit jag är. Får se om jag får rätt att hela börsen toppar våren 2016. Fortsättning följer.Kul du läser blogginläggen /KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *