MÅNADSEFFEKTEN – BLOGG

Sitter på min sommaraltan i Estland och blickar ut över landskapet. Idag är det växlande molnighet och en ljum svalkande vind viner från sydväst. Framför mig några hundratals meter bort ser jag ett duvtorn. En rik man för över hundra år sedan lät uppföra det för att han tyckte så mycket om duvor.

Jag tycker mer om stork och har planer på att uppföra en telefonstolpe, med ett trähjul ovanpå toppen. Sedan hjälper man till lite med att sticka in kvistar i hjulet så man har gett dem början på ett storkbo.

Kostar inte lika mycket som att bygga ett torn, för pengarna vill jag ha till att investera i aktiemarknaden när det blir läge för det.

DSC_7261

Ett foto på det närmsta storkboet som har jag ganska nära, men jag ser det inte från mina ägor tyvärr. Hoppas på tur att ett storkpar väljer mitt bo när det står klart, jag vill ju ha dem som utsikt när jag sitter och handlar på börsen på dagarna.

Nu var det inte det den här bloggen skulle handla om, utan månadseffekten.

Faktum är det att om man går i köp tankar, så köp före den sista börsdagen var månad. Går man i säljtankar, sälj den andra börsdagen i månaden.

Nu är det så att det inte alltid stämmer, det är väldigt lokala skillnader månad från månad.

Men om vi bryter ned börs uppgången som varit sedan januari år 2000 fram till årsskiftet 2013/2014 så har börsen i snitt stigit med ungefärliga 0,02% per dag.

Bryter vi ned alla månadsskiften från samma period. Och då sista börsdagen var månad samt de två första dagarna var månad så får vi över tio ggr så bra resultat. +0,23% per dag.

Av all uppgång som är gjord på 2000-talet så kommer hela 60% från just de dagarna, således andra handelsdagar står för ynkliga 40%.

Det här är väldigt bra att känna till, framförallt för en swingtrader som jag. Lägg även till säsongsmönstret på börsen som jag tidigare skrivit om på denna blogg, så har man ett väldigt bra hjälpmedel för hur man generellt kan agera på börsen med framgång.

Skärmavbild 2014-08-14 kl. 13.25.04

Min placeringsrådgivare på Handelsbanken gick i pension vid halvårsskiftet. En mentor och medarbetare jag haft vid min sida hela tiden. Mot honom har jag alltid varit solidarisk, nu finns han inte där på kontoret längre. Antar att han nu får njuta av alla de pengar som står på Handelsbankens pensionsstiftelse Oktogonen.

Vid en genomgång jag gjorde, konstaterade jag att exakt en miljon kronor har jag betalat till Handelsbanken i courtage sedan år 2006. Lägg därtill alla courtage sedan 1982. Mina affärer har ökat för varje år som gått, och nu tycker jag det är bra med ett nuläge.

Jag har kollat upp både Nordnet och Avanza och funnit att Avanza kommer att bli min framtida partners och handelsplattform.

Handelsbanken har jag faktiskt inte brytt mig om att förhandla med, jag vet att de säkert skulle komma med ett mkt bra bud för att behålla mig som kund där. Men jag resonerar så här. När de ser hur mycket affärer och courtage jag drar in till dem, varför inte ringa upp mig och föreslå bättre villkor? Nej, man ska gå in själv och förhandla med dem. Tråkig banktendens tycker jag. Nu mister de mig till förmån för Avanza.

Helt plötsligt kan jag se alla aktiekurser i realtid, se vinnare och förlorare även det i realtid, få sms när olika kurser uppnås och dessutom en egen linje till Avanza PRO om det skulle vara några problem. Lägre courtage gör ju även att det antagligen kommer att bli ännu mer affärer i framtiden, men det är egentligen börsen i helhet som avgör sådant.

Skulle inte bli förvånad om min års-yield stiger med minst fem procent efter bytet från SHB till Avanza.

Så Avanza, here i come. Nästa vecka sker överföringen och jag kommer därför att ligga lite lågt med affärer närmsta dagarna/veckan

Om Börsen då? Hur kommer den att gå? Den går som den går. Efter det att rekylen upp är klar, tror jag på nya bottenkänningar. Ligger faktiskt nästan helt likvid just nu, men av andra orsaker (flytten till Avanza)

Dags att byta skrivbordet till hängmattan igen.

Kavastu i Kavastu

 

 

 

 

8 thoughts on “MÅNADSEFFEKTEN – BLOGG

 1. Varmt välkommen till Avanza Pro Arne.
  Vi ser alla här i Team Pro fram emot att samarbeta med dig framöver.

  Har du några frågor finns vi bara ett telefonsamtal eller mail bort.
  Och givetvis ser vi dig gärna igen här på kontoret när du har vägarna förbi.

  Vi hörs snart.

  Mvh
  /
  John Lönnqvist
  Avanza Pro

 2. Välkommen Arne!

  Känns riktigt kul att du har valt att flytta över till oss. Jag hoppas och tror att du kommer bli mer än nöjd hos oss och jag ser fram emot ett spännande samarbete framöver.

  Jag önskar dig lycka till med affärerna när du väl flyttat in. Se till att njuta av tiden i hängmattan tills dess!

  Med vänlig hälsning,
  Daniel, Avanza

  1. Tack Daniel. Har nu två hängmattor här i Kavastu. En på västsidan och en på ostsidan. Det kommer att bli spännande med lite mer proffsigare verktyg än TEXT-TV.

  1. Jo, det tror jag också. Men viktigt att inte fladdra iväg i en massa dåliga affärer. Lugnt och metodiskt och efter min regelbok är det som gäller för mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *