SKYGGLAPPAR – BLOGG

Jag har gjort väldigt många misstag under alla de åren jag har varit verksam att handla med aktier på börsen. Men merparten av dessa gjordes under första halvan av min karriär. Det är jag väldigt tacksam för, eftersom kapitalet inte var lika stort då som nu. Dvs det kostade inte lika mycket i kronor och ören att göra fel då.

Har alltid resonerat att det inte gör så mycket om man gör misstag, bara man inte gör för många och framförallt att man LÄR SIG AV MISSTAGEN.

Den form av förvaltning jag utövar idag har således sina rötter från 1983, succesivt har förvaltningsformen växt fram och än idag slipar jag på den, man ska aldrig sluta att vara hungrig.

Under första halvan av min tid på börsen testade jag det mesta, allt från teknisk analys, optioner, terminer, teckningsoptioner, djupa fundamentala analyser om bolagen och mycket mer.

Resultatet var oftast ett steg upp, ett ned och i vissa fall ett steg upp, två ned.

Vad jag sedan gjort är att jag kanaliserat erfarenheterna och skapat regler och former jag får handla efter på börsen. Lägg därtill all erfarenhet som jag fått under alla år på börsen, egen forskning av marknadspsykologi samt framtagning av egna fungerande index. Där ligger mixen till min förvaltningsframgång.

Att alltid vara öppen för förändringar, att inte låsa sig fast eller måla upp en förtida bild om hur en marknad eller en aktie kommer att gå. Säger alltid, det eller den går dit den går.

Däremot är jag inte sen att haka på trenderna när jag ser att det finns potentiella köpare som vill in i ett bolag, men målar aldrig upp en bild hur högt den ska eller kan gå “den går dit den går”.

Nu till skygglapparna!

Ett praktfel som jag gjorde första halvan av min tid på börsen var att använda “skygglappar”. (Ett fel som är vanligt att många gör) Dvs, övertygelsen över att en aktie eller marknad ska stiga är så stor så man inte ser farorna runt omkring.

Skärmavbild 2014-08-17 kl. 12.40.43

Ett misstag jag gjort under första halvan av mitt verksamma liv på börsen är att hitta bekräftelse på att man tänker rätt. När jag sett någon artikel som rört just mitt bolag, har jag plockat ut det positiva i artikeln men ratat det negativa.

Att i massmedias brus hitta positiva saker om bolaget, men inte ta de negativa skriverierna till sig.

Det kan ju även gälla en aktiemarknad då marknaden gått ned -10%, experter är positiva till marknaden liksom jag själv, men lyssnar inte på de andra som är negativa.

Ett råd som jag har att ge, lås dig inte fast vid dina investeringar. Granska bolaget kritiskt och framförallt. GRANSKA DIG SJÄLV KRITISKT!

/Kavastu

 

 

2 thoughts on “SKYGGLAPPAR – BLOGG

  1. Du skrev att i början använde du dig av bl.a teknisk analys, använder du det även idag eller någon annan analysmetod eller är det bara hsi som gäller?

    1. Den tekniska analysen gav mig ingen bra avkastning. Det blev mycket affärer och jag hade svårt att få förvaltningen att slå index. Idag använder jag mig av trender, 200-dagars glidande medeltal, vågteorin, tidigare börsstatistik, värdering av bolag, bra direktavkastningar, erfarenhet och vad som är rimligt. Men framförallt HSI som är mitt huvudindex. Den tekniska analysen, om man nu kan kalla det så består av tidigare börsstatistik och trender. Olika index som RSI, oscillatorer, momentum mm existerar ej i min förvaltning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *