SYNTETISKT DERIVAT – BLOGG

I mitten av 80-talet började det hända en hel del på aktiemarknaden. OM optionsmäklarna introducerade optionsmarknaden, strax efter kom konkurrenten SOFE. Optioner och terminer blev då ett nytt instrument att handla i. Andra populära hävstångs produkter var bla teckningsoptioner.

Underbara instrument att skapa sig en förmögenhet snabbt, inte lika underbart att många blev av med alla besparingar och lite till. Jag upplevde att många som köpte derivat på den tiden inte hade så mycket pengar, och ville skapa sig en förmögenhet snabbt.

På den tiden var det TEXT-TV som var den främsta informationskällan. Att lägga order gjorde man via telefon till mäklare och det kunde ta ett tag innan ordern effektuerades.

Idag är skillnaden stor, många sitter hemma dagligen och tradar olika derivat med olika framgång. Största vinnaren är nog trots allt utgivaren av derivatet.

Jag har provat olika derivat under årens lopp utan att ha någon framgång. Jovisst, en vinstaffär, men så en förlust affär osv. För att nå framgång på derivatmarknaden krävs ett stort kunnande, starkt psyke och förmågan att vara kall. Många av de egenskaperna har jag, men jag vill inte binda upp mig och lägga den tiden framför börs skärmen som det krävs.

Hur kan man då använda sig av derivat då?

Svaret för min del, “syntetiskt derivat”.

Derivat ger oftast en enorm hävstång, som att sätta sig i ett JAS plan och dra på. Går det bra, ger det snabba stålar i plånboken. Går det snett så gör det djupa hål i plånkan.

Jag använder mina “derivat” som en turbo vid bra lägen, mina derivat är således möjligheten att kunna belåna mig med 25%.

Skärmavbild 2014-08-20 kl. 21.49.37

Jag ser min belåning som tämligen riskfri då jag bara använder den ibland.

Utväxlingen för min del blir 1,25 ggr mitt värde på ISK vid full belåning vid uppgång, vid nedgång så blir det givetvis det motsatta (om mitt innehav i ISK följer index)

Beroende hur mitt HSI index står, korrigerar jag risknivån. Högt HSI ingen eller mycket liten belåning. Lågt HSI så tar jag till belåning som en extra kraft.

Som fredagen förr förra veckan då jag först handlande upp alla mina egna pengar på mitt ISK, därefter använde jag hela belåningsutrymmet som jag hade rätt till och handlade aktier som var nedtryckta på large/mid/small cap.

Utväxlingen på uppgången som sedan skedde blev 1,25 ggr kapitalet. Skulle jag haft fel och börsen hade fallit en dag till, så skulle uppstudsen kommit dagen efter och jag hade kunnat kliva av belåningen med plus minus noll.

Belåning är således derivat “light”, rätt använt är det ett underbart hjälpmedel som inte ger nämnvärda risker och dessutom kostar väldigt lite.

Visst händer det att jag har full belåning undre längre perioder i uppgångstrender, men det är när jag bedömer att möjligheten är klart större kontra risken. Jag har ju dessutom mina regler för vad jag max får ligga i, dvs max 15% av kapitalet i en enskild large cap aktie, max 10% i en mid cap aktie, 5% i en small cap aktie och från årsskiftet även max 3% av kapitalet i en First North aktie. Oftast fulltankad ligger jag på 30 olika aktier och får en väldigt bra riskspridning på mitt ISK.

Jag nämner HSI i detta inlägg, för nytillkomna läsare i denna blogg finns det en egen blogg om just HSI som heter HSI i mitt andra inlägg.

Bif en bild på fem års HSI (uppdaterad t.om 8/8-14) Pendlar oftast mellan låga 40% och höga 60%.

Skärmavbild 2014-08-20 kl. 22.08.50

Flytten från Handelsbanken till Avanza är i full gång. Senast jag gjorde en affär var i torsdags förra veckan då alla kvarvarande aktier gick till försäljning. Alla aktier gick till full likvid igår. Lite frustrerande att se så många affärsmöjligheter som går förbi en varje dag men att vara spärrad för affärer. Flytten har även kostat mot index. Men det tar sin tid och i längden kommer det väsentligt bättre.

Mitt sätt att handla kommer inte att förändras nämnvärt, förutom att det nu kommer att bli en hel del korta dagsaffärer när tillfällen ges. Avanza har gett mig bästa tänkbara förutsättning för handel på börsen och jag kommer att handla med Avanzas villkor PRO 5.

Jag har nu satt mig in i Avanzas handelsportal och konstaterar att jag nu kommer att lämna stenåldern,.

Skärmavbild 2014-08-20 kl. 22.24.16

och rakt in i IT-världen., med start inom kort.

Skärmavbild 2014-08-20 kl. 22.29.24

/Kavastu

4 thoughts on “SYNTETISKT DERIVAT – BLOGG

 1. Jag använder själv belåning mycket och uppskattar att möjligheten finns. Men man måste verkligen vet vad man håller på med.

  För några år sedan speckulerade jag i guld- och silverproducenter, jag lånade ca 100 000 med belåning och investerade i Aurcana, en nu utbombad silverproducent i främst Mexico. På några dagar var jag +30% eller 30 000. Sen vände det ner och det blev en stor förlust.

  Men nu senast använde jag belåning för att kunna köpa fler aktier i Protector Forsikring. och det har gått väldigt bra. Men jag tänker att det gäller att fortsätta vara försiktig även när det går bra. Och hela tiden väga risken mot potentialen och försöka sätta upp regler på förhand och följa.

  När jag har förlorat pengar har det ofta handlat om girighet, jakten på snabba vinster som fått mig att spontant ta orimligt stora risker. Med facit i hand så har jag lärt mig att detta att vara iskall på börsen, när man köper och säljer, mycket, i alla fall för mig, handlar om att inte bli girig. Men givetvis också att inte bli för rädd. Tänka själv, och agera med välgrundat underlag.

  1. Tack, mkt bra inlägg. Visar ju verkligen riskerna med belåning. Läste en artikel om hur de lite större förvaltar sina aktiedepåer för ett tag sedan. Där är det väldigt vanligt att belåningen ligger just kring 25%. Min tanke med mitt blogginlägg var att man inte behöver hålla på med olika hävstångs produkter för att uppnå ett bra resultat, riskerna är ju överhängande att det kan gå snett med inblandning av dessa skapade produkter. Belåning är en bra hävstångs produkt om man använder det verktyget rätt. En bra spridning av kvalitetsaktier i portföljen och belåning när marknaden medger det, ger en extra liten skjuts och man behöver inte ligga på belåning hela tiden bara för att man har tillgång till det. Jag skulle ALDRIG belåna mig i en enskild aktie, risken är på tok för stor för detta. /Kavastu

 2. Hej
  Månaden börjar närma sig sitt slut. Hur ser HSI ut? Marknaden känns starkare, men är det så?
  Tack för en intressant blog..
  /Daniel

  1. Säsongsmönstret är emot oss ett tag till, men HSI är ständigt stigande sedan lågpunkten för två veckor sedan. just nu noteras HSI i 52,2%. Jag har tagit ofrivillig semester från börsen eftersom jag håller på att flytta mitt ISK från SHB till AZA. Jag vill inte titta så mkt på börsen, för jag skulle bara reta mig på alla affärsmöjligheter som ständigt tickar fram och utan att kunna göra ngt åt det. Är lite out of market just nu, men hoppas att komma igång ev redan i morgon. Kul du tycker om bloggen, tack! /Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *