2014 VS 1982-2013 – BLOGG

Så var jag då äntligen igång. Mitt ISK är nu flyttat från Handelsbanken till Avanza.

Ett stort misstag jag gjorde var att gå 100% likvid, trodde i min enfald överföringen skulle ske snabbare då. Men icke, nio dagar utan aktier har kostat på mot index. Överföringsuppdraget var väl dokumenterat att det lämnat Avanza postledes. Någonstans mellan posten och Handelsbanken har det strulat.

I fredags tog jag saken i egna händer, tog pendeln ned till Avanza och fyllde i ett nytt överföringsuppdrag. På måndagen klev jag personligen in till SHB och gav överföringsuppdraget till min handläggare och 26 timmar senare fanns pengarna införda på mitt nya ISK.

I efterhand hade det varit mycket billigare avkastningsmässigt om jag fört över pengarna själv och tagit skatten för ny insättning på ISK, men det är lätt att vara efterklok när man har facit i hand.

Avanza har skött det hela väldigt proffsigt, tack!

Ett rejält hack har uppkommit i avkastningskurvan Eget kapital förvaltat över index 2014 (t.om måndag 25/8)

Skärmavbild 2014-08-26 kl. 12.26.18

Men, jag har faktiskt bytt från ett trögt dyrt system med dålig övervakning och många brister på SHB. Till bästa tänkbara förutsättningar för att skapa härlig yield på Avanza. Känns om att jag bytt från en Volvo till Ferrari ungefär.

Eftersom att jag fått villkoren Avanza PRO 5, är courtaget lägre än tidigare och kommer att göra sitt till på yielden.

Igår klockan 14.00 kom jag igång på Avanza, ska bli spännande att se vilken trend på avkastningen jag kommer att få nu. Om ett par månader kommer en sådan trend utkristalliseras.

Sedan kl 14.00 igår har OMXPI stigit med +0,23, mitt ISK har samtidigt ökat med +0,76%, då har jag inte varit fullinvesterad, det verkar väldigt lovande. men redan imorgon kan jag gå på minor då två av mina bolag har rapport (Elekta och Consilium)

 

Känns lite dumt att gå in och handla efter en sådan fin återhämtning som vi haft efter lågpunkten 8 augusti. Men jag är tämligen övertygad att börsen kommer att stiga i höst. Marknaden har försökt att gå ned i snart tre månader nu, utan att ha lyckats nämnvärt.

Som vanligt är kravet på alla aktier jag köper, att de skall vara i stigande trender (andra aktier göre sig ej besvär)

Om vi skulle ta upp en favorit i repris, säsongsmönstret på Stockholmsbörsen 1982-2013.

Skärmavbild 2014-08-27 kl. 00.30.01

Det nedre chartet (röda linjen) är årets indexutveckling fram till i tisdag 26/8

Inget roligt säsongsmönster vi är inne i just nu. Perioden 20 juli till sista september är historiskt inte speciellt bra period för uppgång på Sthlmsbörsen. Andra och tredje veckan i september är statistiskt dåliga, men sedan ljusnar det. Jag tar positioner för uppgång i åtminstone en vecka, sedan är det noga bevakning som gäller. Minsta antydan på försvagning i mitt egna index HSI gör att jag lättar på innehav. Det är för tidigt att blåsa faran över, september kan bli dålig.

Men, de långa trenderna på Stockholmsbörsen är intakta. Insider gurun Erik Liden frågade vid årsskiftet hur börsen skulle gå 2014, jag tippade +14,22% på OMXPI och det står jag fortfarande för.

Positionerna som jag tagit på Stockholmsbörsen sedan igår är dessa

Skärmavbild 2014-08-27 kl. 22.03.42

Ny dag i morgon, och nya pengar hoppas jag…

/Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *