SEPTEMBER – BLOGG

Bilen har en stor vindruta och en liten backspegel, det är så jag försöker att se på börsen.

Skärmavbild 2014-09-01 kl. 10.35.15

Allt som varit är historia, det intressanta är framtiden och vad man kan göra med den. Därför tänker jag inte skriva bloggar om hur min förvaltning går, månadsavstämningar etc utan bara nämna det lite smått i bloggen. Det är de framtida möjligheterna/hoten som är intressanta att förmedla i bloggform tycker jag.

Att sia om börsens utveckling är lite som att vara meteororog i väderbranschen. Ju längre bort man ser, desto svårare är det att göra en prognos. Meteorologerna tar till tidigare statistik, lufttryck och satellitbilder mm, för att få fram en väderleksrapport som ibland kan slå lite fel när man har facit i hand.

Samma hjälpmedel har jag, tidigare statistik, Trender, HSI, Vågor, trendindex, fundamentala faktorer mm. Jag har ingen kristallkula som säger mig den exakta vägen för enskilda aktier och index. Jag kan bara läsa av temperaturen på börsen och likt en meteorolog tolka den.

Därefter tar jag positioner enligt mina egna regler för innehav som jag tillåts inneha.

Sedan 11 juni i år har jag tagit det väldigt försiktigt på börsen, skrev några bloggar i juni om HSI varnar och klockorna ringer. En gång sedan dess har jag varit fulltankad och det var fredagen den 8 augusti.

Faktum är att jag trodde att index skulle falla mer än den gjort. Några indextunga aktier har stått emot och många mindre fått ta ordentligt med stryk.

Geopolitiskt osäkert läge och osäker valutgång kan säkert vara en grogrund att vi hamnar där.

Säsongsmönstret 1982-2013, inte så himla muntert för närvarande. (Detta chart visades i förra bloggen 2014 VS 1982-2013).

Men med statistik kan man bevisa mycket. Om vi tar och förfinar säsongsmönstret lite och plockar bort de år och månader som börsen varit i nedtrend så ser det mycket trevligare ut.

Skärmavbild 2014-09-01 kl. 10.26.00

Skärmavbild 2014-09-01 kl. 10.26.18

Min taktik i september är att vara försiktigt investerad, att ha tillgång till mycket kontanta medel. Skulle jag komma snett på någon aktie jag innehar så tar jag det, tror nämligen att vi har en bra börshöst/vinter framför oss.

/Kavastu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *