HÅLL UT – BLOGG

Jag antar att de flesta depåerna toppade ekonomiskt i maj, juni i år. Nedgången i många aktier har varit kännbara de sista tre månaderna. Men, de indextunga bolagen på Sthlmsbörsen har i de flesta fall stått pall.

Min depå har gått lite kräftgång över sommaren. Det stora hacket sista månaden var lite ofrivilligt. Jag tappade 3% mot index i övergången när jag flyttade mitt ISK från SHB till AZA i augusti. Efter den kraftiga uppgången vi fick efter 8 augusti så gick jag likvid i slutet av veckan, i tron att det skulle gå mycket snabbare med flytten. Något på SHB eller posten strulade så jag tappade 3% härlig uppgång på Sthlmsbörsen.

Skärmavbild 2014-09-11 kl. 20.22.54

I skrivandets stund ligger jag ganska exakt 21,5% över OMXPI index, och har 5% till det årliga målet på 26,5%, jag har 3,5 månad på mig. Alltid lite svårare då OMXPI indexet bara stigit med 4,92% i år. Men som det ligger just nu cirka 5,5 gånger över börsindex, det är jag nöjd med.

 

Idag när jag lade in preliminära kurser på mina långa årschart (large/mid/small) så passade jag på att läsa av hur många aktier som handlas över respektive under 200 dagars glidande medeltal.

Vi är där nu, dvs 60% av alla aktier på Large,mid.small cap handlas nu i och med dagens slutcall under 200 dagars glidande medeltal. Just vid 60% brukar det vända uppåt igen (Om det är i en långsiktig uppåtgående trend)

Nu är det bara ett krux, jag läser av detta index och bokför sista fredagen var månad och där är vi inte än.

I mina tankar och i min strategi, tror jag att det är mkt möjligt att vi kan gå ned lite mer innan det är dags för en bättre börs. Nedgången som nu är och förhoppningsvis kommer väljer jag att köpa på mig aktier.

Mitt egna index HSI som är en termometer rakt in i börsen, börjar återigen signalera översåld börs.

Skärmavbild 2014-09-11 kl. 20.06.22HSI noteras efter dagens slutcall på 44%, Kanske dyker det upp ett nytt härligt köpläge som jag bloggade om 8 augusti i bloggen arnetalving.se/köper massivt. Om det gör det, lovar jag släppa en snabb blogg om det.

 

Min aktieförvaltning har sju grundregler: kunskap, psykologi, statistik, trender, HSI, värderingar och disciplin.

Statistik och sannolikheter är något jag använder mig mycket av. Säsongsmönstret på börsen tittar jag mycket på.

Här ett chart på snittrörelser i % per dag/månad på Sthlmsbörsen.

Skärmavbild 2014-09-11 kl. 20.16.06

Chartet är inte rensat för upp och nedtrender, men här är den krassa verkligheten. September är börsens sämsta månad. Med snittet -0,05% per dag, trots att börsen gått upp runt 4000% sedan 1982.

Statistiskt sett så börjar börsen att stiga sista veckan i oktober, sedan är det bra länge länge. Något som jag även tror kommer att slå in i år.

Jag har för mig att jag gissade på att Sthlmsbörsen skulle stiga med +14,22% år 2014 i Insiders Eric Lidéns tävling, något som jag mycket väl tror kan slå in.

 

Timing är viktigt, den här försäljningen av Eniro är nog en av mina vassaste i år.

Skärmavbild 2014-09-11 kl. 20.43.17

Ur med rubbet på snitt 65,70 dagen innan den toppade på 66,60 och en liten sommartrade på 2 000 aktier.

Skärmavbild 2014-09-11 kl. 20.38.29

Jag har inga som helst planer att köpa några nya aktier i Eniro. Men inget är omöjligt, faller den för mycket kan det hända att jag gör en trade under dagen på den.

Årets sämsta affär då? Trelleborg innan rapporten i februari. Jag låg i mitt max för large cap aktier 15% av kapitalet. Rapporten var en besvikelse och aktien föll runt -12% på en vecka.

Men gjorda affärer är bara historia.

Det finns en anledning att ögonen sitter på framsidan av huvudet och hjärnan insprängd i huvudet. Se framåt och lagra erfarenheter långt in i huvudet.

Sammanfattningsvis så kommer jag arbeta efter att vi i september får en lågpunkt som sätter punkt för denna kräftgång vi nu haft sedan i våras.

Sitter på Estlandsbåten fn, vi passerar alldeles strax kapellskär. Dags att skicka iväg bloggen innan täckningen försvinner.

/KAVASTU

3 thoughts on “HÅLL UT – BLOGG

  1. bra skrivet och vilket jävla klipp du gjorde med eniro. eniro kommer jag oxå hålla ett öga på men vi måste ha i åtanke att aktiens årshögsta på 66kr enbart var artificiellt uppblåst nu när det har uppdagats att eniro har myglat med redovisningen. det kommer dröja ett bra tag innan aktien kommer upp till samma nivåer som årshögsta.

    ska du storhandla sprit i estland?
    ha det skoj där.

    1. Tack! Jag har inga höga tankar om Eniro. Jag vill egentligen bara ha aktier i stigande trend i min portfölj (vilket Eniro var då jag sålde dem 4 mars) Men finns det pengar att hämta, så är inget omöljigt. Vill även ha bolag med sunda affärsideer och bra värdering. Nej, jag har en sommarstuga i Estland som jag åker till en gång i månaden under perioden mars – oktober. Det händer väl någon gång att man köper någon flaska årgångswhiskey på båten.

  2. You need targeted visitors for your HÅLL UT – BLOGG | ArneTalving . se website so why not try some for free? There is a VERY POWERFUL and POPULAR company out there who now lets you try their traffic service for 7 days free of charge. I am so glad they opened their traffic system back up to the public! Sign up before it is too late: http://hud.sn/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *