2014 = +15,3% – BLOGG

Vilken härlig ekvation 2014 = +15,3%. I skrivandets stund ligger jag fulltankad i tron och spekulationen om en bättre börs framöver. Kräftgången som startades i maj/juni är sannolikt över.

Min förvaltning bygger mycket på disciplin och trender. Snart har vi säsongsmönstret med oss.

Ekvationen ovan, är ett statistiskt sannolikhets slutindex vid årsskiftet 2014/2015.

Börsen ligger i en upptrend sedan år 2008. Om vi rensar bort nedtrenderna som varit sedan 1982 så har vi följande statistiskt utfall på börsen.

Skärmavbild 2014-09-17 kl. 21.02.19

Staplarna är angivna i procent.

OMXPI i år är hittills upp +6,35%. Halva sept har gått, så vi halverar den uppgången.

Då blir det så här, 6,35 + 0,775 + 2,11 + 3,55 + 2,51 = 15,3%

Där skulle uppgången 2014 sluta på, om statistiken fick bestämma. Själv har jag tippat +14,22%

Detta är ju bara statistik, och det vet ju alla hur den kan slå fel. Men mycket talar för att den har rätt.

Mitt egna index HSI som jag förlitar mig så mycket på, visade vägen idag. Vilket gjorde att jag ökade min andel aktier i mitt ISK från 80% till 100%.

En stor rekyl brukar alltid följas av en ytterligare rekyl. HSI skvallrade idag om att den andra rekylvågen sannolikt är över, i och med den högre bottennoteringen som sattes idag.

Skärmavbild 2014-09-17 kl. 21.23.47

Överst HSI, underst OMXPI.

Tittar vi på chartet över Stockholmsbörsen, så ser det också väldigt förtroendegivande ut.

Skärmavbild 2014-09-17 kl. 21.24.30Många andra index som jag för, talar för stundande uppgång på Stockholmsbörsen. Det känns skönt att våga köra fullt ut på Stockholmsbörsen. Något jag inte vågat göra sedan juni månads blogg http//:arnetalving.se/klockorna ringer (med undantag för 8 augusti) blogg http//:arnetalving.se/Köper massivt

 

Fick idag en fråga på mailen från en följare som vill vara anonym, den löd så här.

Skärmavbild 2014-09-17 kl. 21.39.20

 

Svaret är solklart. Ja,

När jag startade att mäta min avkastning mot index år 2009, betalade jag 99:- i courtage per affär till Handelsbanken. Affärer över 100.000:- tog de mer betalt för.

2011 förhandlade jag med Handelsbanken och fick ned mitt courtage.

Idag i skrivandets stund är jag kund på Avanza sedan en månad tillbaka, och handlar nu med deras PRO 5 villkor, dvs 29:- per affär. (affärer upp till 300.000:-)

Den delen av de privata kapitalet som är avsett för investering i aktier, kör jag “swingtrading” med.

I mitt Aktiebolags överskottskapital kör jag långsiktiga aktier. Där finns bla H&M, Electrolux, SCA mfl. Gemensamt för aktierna i den långsiktiga portföljen är “no risk” och att de ska ligga i långsiktiga trender uppåt. Jag har inte gjort någon mätning mot index i den portföljen, men helt klart har den gått bättre än index.

Den portföljen kommer inom kort visas på Nordnets Shareville.

 

För att nå 26,5% över index årligen, krävs mycket kunskap om börsen, det krävs även en hel del disciplin.

Det ligger oerhört mycket jobb bakom för att årligen nå det resultatet, men i korthet så kan jag beskriva knepet med några punkter.

-Disciplin

-Regler hur mkt jag får investera i en enskild aktie

-Egna indexet HSI

-Spetsar kontinuerligt aktieportföljen (10-30 aktieaffärer om dagen)

-Innehar minimalt med aktier i nedgångsfaser

-Blankar aldrig eller tar positioner för nedgång i en uppgångstrend

-Tar förluster snabbt, ofta halverar jag innehavet.

-Börstrender, typ årstrender mm.

-Går dagligen igenom alla aktiers långa trender

-Räknar de långsiktiga vågorna

-Möjlighet till att belåna 30% i intressanta börslägen (turbo)

-Ytterligare en mängd index som hjälper till att ställa prognoser

-Lyssnar på andra, men går efter egen prognos.

Stora vinster mot index ligger i att inte ha så mkt aktier i nedgångsfaser, samt “turbon” belåning 30%. De långa trenderna är underbara att arbeta med, som ett sjökort på havet ungefär. Aktierna jag handlar med är vanliga noterade på large/mid/small.

Om jag skulle göra en uppskattning, Skulle courtaget öka med 800-1000% per affär, då skulle jag nog gå ned på långsiktiga affärer.

/Kavastu

13 thoughts on “2014 = +15,3% – BLOGG

 1. Vi är jättenyfikna på din långa portfölj med Hm SCA Elux m flera 🙂
  Tack för en bra blogg + twitter

  1. Hej! Min långa portfölj är just nu på väg från SHB till Nordnet. När den finns på plats där tänkte jag blogga om mitt långa innehav, varför jag har just de aktierna och lite om min långa placeringsfilosofi. Om några veckor kommer det även gå att följa min långa depå i Shareville under namnet “Palmse”
   MVH Kavastu

    1. Nej! Är inte kund på Nordnet. tanken var att långa portföljen skulle över dit. Men den ligger kvar på handelsbanken. På korta portföljen skulle det inte fungera med Shareville, eftersom jag då och då går in i relativt tunna aktier på mid/small cap. Vill inte ha konkurrens i köpledet då jag köper poster som kanske är lite större än vanligt.

 2. Hej Arne,
  Tack för att du tog upp min fråga! Jag glömde ju fråga en i sammanhanget än mer viktig fråga, då courtage-frågan endast är en del i kostnadsfrågan, och det gäller självklart skatt då reavinstbeskattning utlöses mycket mer frekvent med en kortsiktig jämfört med en långsiktig investeringsstrategi.

  Upplever du, liksom med courtage-kostnaden, att reavinstbeskattningen till trots att din strategi lönar sig (= långsiktighet + lägre courtage-kostnader och färre utlösande skatteeffeter lönar sig m.a.o. mindre)? Och, är din avkastning om 26,5% över OMXSPI justerat för reavinstskatt om 30%?

  Tack för dina tankar och analyser!

  R

  1. Hej! Avkastningen årligen på i snitt 26,5% över index, är efter alla kostnader dvs courtage. Mina privata pengar som jag placerar i detta fall ligger i ett så kallat ISK (Investeringssparkonto) vilket gör att de schablonskattas. Innebär att jag får betala samma skatt oavsett hur mina affärer går. ISK lanserades för cirka 2,5 år sedan, är du inte insatt i ISK bör du ta en titt på det. Alla finansintitut tillhandahåller ISK. Min långsiktiga portfölj har jag i mitt aktiebolag, som skattar 30% på alla reavinster. (AB får inte ha ett ISK)
   MVH Kavastu

   1. Tack Arne för svar! Väl medveten om schablonbeskattning i ISK. Intressant få din syn på saker och ting, önskar dig all lycka och hoppas bjudas på ännu mer insikter.

    Ha det gott,
    R

 3. Ytterligare ett eminent inlägg av kavastu. Man bugar och tackar! Alltid intressant att följa din blogg

 4. Finns de några fördelar med aktiehandel i ditt bolag jämfört med ISK?
  Jag har inte börjat med trading men är väldigt nyfiken på hur insatt och kompetent man ska vara om man ska försöka leva på trading i framtiden,
  är ISK de bästa alternativet för trading eller har ni som tradar ett AB?

  Hoppas du kan ge mig lite tips!

  //Kim

  1. Hej! ISK är det överlägsna alternativet som privatperson. Jag har även ett aktivt AB, där placerar jag bara överskottslikvider från mitt bolag på 2-8 månaders sikt. Det är alltså två olika pengahögar som jag förvaltar. Jag har bara glidit in på heltidsförvaltning, eftersom jag ser att det ger så mycket mer än ett vanligt heltidsarbete. Som svar på din fråga, så tror jag att man sakta ska glida över naturligt när man känner att isen bär. Jag tror man ska börja med att skapa sig en plattform att stå på, läsa av den vad den ger i avkastning och sakta jobba sig framåt. Det finns inga genvägar, bara erfarenhet och kunnande hur man ska hantera risk kontra möjlighet. Jag ägnar mig inte alls åt daytrading, där kan nog någon annan svara bättre. Jag ägnar mig åt att försöka hitta aktier som går bättre än index och hoppa mellan dem samt ta minsta möjliga risk. Jag försöker också att hitta lägen där det är bra att kliva av aktier och köpa tillbaka dem lite billigare.

   1. Hej igen,
    jag är inte nån daytrader själv och de är kanske inte främst de jag söker.
    Jag är anställd idag och förvaltar min egen, min sambos och mina föräldrars portföljer.
    Och sen har jag börjat fundera mer på ifall jag kan leva på de,och rent praktiskt ifall man ska ha AB för de eller inte.
    Skattemässigt finns de väl inga fördelar med att ha ett AB endast för handel med värdepapper?
    Jämfört med ISK alltså.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *