NÅGOT MÖNSTER – BLOGG

Måndag, det blåser rejält utanför fönstret, ser även att Norrviken i Sollentuna bara har lite små krusningar på vattenytan trots de starka vindarna. Ungefär som på börsen i år, bara små krusningar på ytan. Mer om det längre in i bloggen.

Historiskt svaga september är nu snart till ända. Tror jag nämnde det i någon blogg för ett tag sedan att september i snitt bjudit på -0,05% per börsdag sedan 1982. Och det fastän Sthlmsbörsen stigit cirka 4.000% sedan dess.

Jag tycker man kan läsa att ganska många är negativa till börsen för närvarande. Det är emellertid ganska vanligt efter en tids kräftgång/nedgång på börsen. Det talas om trendbrott och så vidare. Flockmentalitet och rädsla präglar ju alltid vår aktiebörs.

Jag arbetar efter teorin att vi har ett väldigt gott börs halvår framför oss. Ju fler som är negativa till börsen, ju bättre är det i regel.

I förra bloggen arnetalving.se/Dont worry tog jag upp att ett vanligt vändningsområde för börsen. Det är när 60% av alla aktier handlas under 200 dagars glidande medeltal. I fredags vid månadsmätningen slutade det på 59,85%. Fortsätter trenden med att flera aktier handlas under 200 dagars glidande medeltal så brukar nedgången bli betydande.

Säsongsmönstret är nu strax med oss, runt 20 oktober brukar det sättta fart.

 

Jag tänkte ta upp volatilliteten på Sthlmsbörsen i denna blogg.

Sedan 1982 så har OMXPI index på Sthlmsbörsen gått upp med 2,00% eller mera på en börsdag 384 gånger

Motsvarande för nedgång är 421 ggr och då totalt 805 ggr börsen rört sig med minst 2,00%.

Så här är det fördelatSkärmavbild 2014-09-29 kl. 10.49.49

I år har vi bara haft två dagar med en rörelse på OMXPI med 2,00% eller mer. Det var i mars, i och med den ryska invasionen av Ukraina. En måndag då det störtdök och en nästkommande tisdag som i princip återhämtade hela måndagens störtdykning.

Jag tycker att man kan se ett litet mönster i ovanstående chart. Ofta har man två år i stöten med låg volatillitet på börsen. 1984-1985, 1988-1989, 1995-1996, 2004-2005 och nu 2013-2014.

Det intressanta vad som hänt efter de åren med låg volatillitet.

1984-1985 ungefär 1,75 år senare stora börskraschen 1987.

1989-1989, jo Börsen toppade faktiskt i augusti 1989 och bjöd på -40% i första skedet för att sedan återhämta hälften och leverera -40% till innan botten nåddes 1992.

1995-1996, det var fortfarande lite över tre år till toppen av IT-eran då börsen sedan föll cirka -60% 2000-2002.

Lite modernare tider 2004-2005, i juli 2007 sattes toppen innan stora bolånekrisen i USA satte skräck i alla världsbörser. Nedgången var dramatisk.

Vi är då framme vid 2013-2014. Ingen vet vad som händer i morgon, om framtiden kan man bara spekulera. Det är viktigt att inte krama sig fast vid någon teori. Jag arbetar trots allt efter att börsen arbetar sig mot en topp år 2016. Med detta chart som vi nu begrundar så är väl inte det allt för otroligt.

/KAVASTU

4 thoughts on “NÅGOT MÖNSTER – BLOGG

 1. Tack för att du delar med dig av dina kunskaper, oerhört intressant att följa dig på Twitter o blog! Noterar mindre tweets på sistone, hur pass investerad du är o portföljens utformning är alltid kul att följa! Hoppas inte du tröttnar på att sprida din kunskap! /Johan

  1. Hej Johan! kul att du uppskattar mina inlägg på blogg och twitter. Stämmer nog bra att jag gjort mindre inlägg på twitter senaste tiden. Det beror nog främst på att jag inte haft så mycket att förmedla. Kan ju inte tjata samma grejer hela tiden. Börsen är inne i en tråkig fas för tillfället. De sista veckorna har jag därför gjort en hel del annat än att titta på börsen hela dagarna. Jag försöker att skriva lite mer korta bloggar eftersom man där kan uttrycka sig lite bättre, och de är ju länkade till twitter. Eftersom det blivit så många följare på twitter, känner jag också ett ansvar att leverera kvalitet i tweetsen. Allting jag skriver på twitter och blogg vill jag kunna stå för även om ett, två, tio år.

 2. Hej!
  Jag har varit lite orolig för att börsen skall falla kraftig i slutet av detta år eller under nästa år. Om den trend som du beskriver stämmer så kan vi se en kraftig återhämtning under slutet av detta år och 5-6 månader framåt.

  “Perioden december-mars är perioder man alltid ska ligga på aktier….”
  Källa: http://arnetalving.se/2014/10/02/oroligt-blogg/

  Vi får hoppas att det stämmer, oavsett vilket så har jag blivit mindre orolig för risken att börsen faller kraftig redan i år.

  Tack för informationen.

  Vänliga hälsningar
  Claes Kilgren

  1. Solen kan slockna i morgon, man kan aldrig vara säker. Jag arbetar efter att den uppåtgående trenden kommer att hålla i sig ett bra tag till. Men visst kan vi gå ned en bit till innan det verkligen vänder. Redan i juni varnade jag för börsen i bloggarna arnetalving.se/Hsi varnar och arnetalving.se/klockorna ringer. Då var klackarna i taket för de flesta, nu när marknaden har fått sig en törn (framförallt småbolagen) börjar folk bli oroliga och vill gärna trycka på säljknappen.
   Kommer att släppa några vad jag tycker intressanta bloggar om säsongsmönstret närmsta veckorna. I princip var jag utan aktier under perioden juni t.om 8 augusti. Nu har jag köpt på mig motsvarande 90% av mitt kapital. Jag räknar med en bra vinter. MVH Kavastu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *