89-92, 00-02 & 07-08 – BLOGG

Så kom då en återhämtning i fredags. Jag iakttog att många aktier inte riktigt ville stiga. Planenligt plockade jag hem lite spelmarker från börsen och har för avsikt att fortsätta göra det på måndag.

Det är en hel del aktier som ser fortsatt svaga ut på de långa charten som jag uppdaterar varje fredag. De äldsta charten är från 1999. Varför inte bjuda på Sandviks resa 1999-2014.

Skärmavbild 2014-10-04 kl. 10.51.16

Aktier och index har förmågan att göra tre försök uppåt innan de faller tillbaka ordentligt, för att sedan göra tre nya försök uppåt igen. Syns ganska tydligt här, tre toppar efter 2011 fram till idag.

Det var länge sedan jag var inne i Sandvik, jag väljer aktier i stigande trend.

Har tidigare i bloggar skrivit lite om börsens vågor och även visat detta chart.

Skärmavbild 2014-10-04 kl. 11.07.08

Tre vågor upp, två ned, tre upp, två ned osv.

Det jag tror pågår just nu är en våg ned, innan den sista tredje optimistvågen sätter punkt på uppgången som startades år 2008.

Det kan vara lite svårt att se vågorna upp och ned på 2000-talet, så vi förstorar det lite på månadsbasis.

Skärmavbild 2014-10-04 kl. 11.13.05

Det här är bara trender och har inget med fundamentalanalys att göra, men faktum är att jag låter dem styra över mig. Det är ju så lönsamt.

Det om detta, det var ju inte det bloggen skulle handla om.

Sedan 1982 har jag följt börsen, och har mängder av statistik sedan dess.

Idag tänkte jag bjuda på ett härligt mönster i nedgångsfaserna.

Jag har sorterat bort uppgångstrenderna från tidigt 80-tal och plockat ut nedgångstrenderna och lagt det i ett separat månadsmönster chart.

Skärmavbild 2014-10-04 kl. 11.21.35

Nedgångsfaserna är de röda markerade rutorna, de blå rutorna anger omslag i trenden.

Häpnadsväckande ger det detta facit på månadsbasis.

Skärmavbild 2014-10-04 kl. 11.26.35

Trots väldigt kraftiga nedgångar dessa tre perioder, så har inte några förluster tillkommit under perioden december-maj. All nedgång har bjudits under perioden juni-november.

Det är med andra ord ganska riskfritt att inneha aktier från och med december.

Normalt sett brukar börsen börja stiga runt 20 oktober, det finns mycket oro i marknaden just nu. Jag är lite försiktig med tanke på att det är så många aktier som ser fortsatt svaga ut på de långa trenderna. Det gäller ju att ha pengar att ladda in på börsen när tillfälle ges.

/KAVASTU

 

7 thoughts on “89-92, 00-02 & 07-08 – BLOGG

 1. Har börjat läsa din blogg. Mycket bra och annorlunda tankar. Med andra ord gäller att ladda in max från december till maj. Detta anade man tidigare men din statistik visar detta med all tydlighet.

  1. Jättekul att du gillar bloggen, tack. Perioden 20 oktober-mitten av maj, samt veckan före midsommar till 20 juli är börsens skördemånader i regel. Det kan ju gå snett under enstaka år, kommer ihåg en riktigt kraftig börsnedgång (som bara var i Sverige) under januari 1986. Man kan aldrig vara 100% säker. Men visst, säsongsmönstret är för härligt.

 2. Hej,

  bra blogg du driver. Intressant att se att nedgångsperioderna blivit allt kortare. Detta är naturligtvis pga alla galna stimulanser. En viktig del av spelet nuförtiden.

  Lite mer avvaktan på lägre kurser för att sedan gå in under vintern, så blir nog taktiken.

  1. Kul du tycker om bloggen.Men viss är det så, kortare perioder verkar vara trenden. Jag tror du tänker helt rätt, in i slutet av november. Det är väldigt många aktier som ser ruggigt svaga ut på långa trenden fn. Tänkte blogga om det ganska snart.

 3. Hej!
  Tack för en mycket trevlig blogg. Spännande läsning om hur du tyder börsen.
  Jag har Medivir och såg att du också har dom. Hur tror du att det går för dem på kort och lång sikt?

  1. Jag har haft Medivir, de åkte iväg till försäljning igår morse. Att kommentera enskilda aktier är något jag egentligen inte vill göra. Det blir för mycket gissning. Men Medivir är ett bolag som jag gärna köper tillbaka, när marknaden medger det. Jättekul du tycker om bloggen /Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *