TRENDER & INTRYCK – BLOGG

Miljöer, händelser och förutsättningar i omvärlden förändras ständigt, det är i den miljön börsen verkar i och ska avspegla. Har vi en stigande dollar, sjunkande oljepris, avmattning av konjunkturen i Tyskland, hyperinflation i Argentina och en pågående invasion av Ukraina, jättestora stimulanser av ekonomin, nästan ingen inflation i många länder. Hur ska det påverka våra aktiekurser? Några dagar senare kommer en ny viktig parameter som ska viktas in, så håller det på, ständigt.

Det går inte att jämföra tidigare aktiekurser med nuvarande, eftersom omvärldssituationen aldrig är densamma.

Ofta hittar man på olika påståenden om att det är nya tider, att värderingarna är befogade på börsen. Ni som har varit med ett tag känner nog igen “den nya ekonomin” år 1999, i slutet av uppgångseran innan IT kraschen år 2000-2002.

En del stora analyshus med mängder av anställda säger, öka andelen aktier i portföljen. Andra analyshus säger minska. Tidningen Dagens Industri är objektiv och tar upp artiklar med olika tyckare/siare om börsutvecklingen. Ofta förstärker de artikeln med rubriken “han förutspådde fastighetskraschen på 2000-talet” osv.

Här är anledningen till att jag utvecklat mitt intresse för olika trender på börsen. När stora analyshus med tusentals anställda kan ge olika råd, vem ska jag lita på? Jag har ingen stab bakom mig, hur ska jag tolka informationen som jag ständigt får?

Därför har jag utvecklat egna trendchart som jag för, en del varje dag och andra varje fredag efter slutcall. I och med att datorerna utvecklades kunde jag lämna de gamla metoderna med papper, penna, miniräknare och millimeterpapper.

Nu finns det mesta överfört på egna excelark. Fördelen att göra allt själv, är att man lever sig in i informationen som de förmedlar och lär sig tolka resultatet av dem.

Jag vill inte se börsen i samma fönster som övriga börsaktörer gör. Jag vill gå min egen väg när informationen av trendcharten säger det.

Jag gillar flockmentalitet, och det har blivit lite av mina specialitet.

För några år sedan var jag på valsafari utanför Sri Lankas kust. Båten var överfull och efter någon timme sa speakern på båten “whales on the left side”. Alla rusade till vänster sida och trängdes där för att se den stackars valen, jag gick åt höger och fick hela den sidan av båten för mig själv och tog mängder av fina bilder på valar. Jag hade läst på, valar lever i flock.

Trendcharten har gett mig många fördelar när jag förvaltar. jag läser av dem och allokerar sedan min aktieportfölj efter dem. Redan i juni drog jag åt mig öronen när jag fick signaler om försvagning och bloggade om det i HSI Varnar 11 juni och Klockorna ringer 27 juni.

Men nu har vi snart börsens säsongsmönster med oss, som jag visat chart på i många av de bloggar jag skrivit.

Det som oroar mig just nu, är att väldigt många charts på de långa trenderna visar svaghet.

Jag läser ofta av en aktie som visar svaghet i en svag marknad. När marknaden sedan visar sin ljusa sida, dvs går upp. Hur reagerar den aktien då? Är den attraktiv, så ska ju givetvis marknaden köpa på sig den och medföra en uppgång i aktien. Gör den inte det, då är den svag.

Skulle jag inneha en sådan aktie så skulle den ut snabbare än ögat. Finns mängder av aktier som reagerat så de sista dagarna.

Vi ska ta ett titt på mitt trendchart över Sthlmsbörsen, som mäter antal aktier som handlas över 200 dagars glidande medeltal.

Skärmavbild 2014-10-06 kl. 21.43.27

I föregående blogg jag skrev i lördags, tog jag upp vågmönstret på Stockholmsbörsen. Här ser vi på översta chartet de tre stötarna upp under åren 2012-2014. Just nu handlas bara 40% av large/mid/small över 200-dagars glidande medeltal. Tittar vi på mellersta chartet som visar OMXPI så syns ingen nedgång.

Det beror på att index tunga storbolag typ Nordea, H&M för att nämna några kämpat emot. Nedgången har däremot varit dramatisk på många aktier på de mindre listorna.

Den andra vågen ned brukar alltid synas visuellt på chartet, den gör inte det. -än.

Här borde börsen vända upp igen. Under perioden 2002-2014 har vi haft 8 dippar på börsen och i regel har det vänt vid 40%. Gör det inte det, så brukar det bli blodigt. Många har väl varit med om senaste stora dippen 2011.

Det var tanke att jag skulle lägga ut ett tjugotal aktiers långa trendchart i denna blogg, men klockan drar iväg. Får försöka hinna göra det senare i veckan. Det gemensamma med alla dessa chart är att aktierna visar svagheter.

Jag har nu viktat ned från att ha haft 95% aktier i torsdags, till att jag just nu i skrivandets endast har 40% i aktier.

Oktober är börsens volatilaste månad. 20 oktober säger säsongsmönstret att börsen ska börja stiga. Perioden December-Mars är börsens bästa tid. Tror det är klokt att avvakta med köp tills dess.

Kanske syns vi på Avanzas börsbärs på onsdag

Be care / KAVASTU

 

 

4 thoughts on “TRENDER & INTRYCK – BLOGG

  1. Hej! Intressant blogg som jag plöjt igenom nu senaste dagarna. Har läst böcker som alla svenskar kan bli miljonär och böcker om Warren buffet osv där låg aktivitet förordas, sen kommer en sån som du in i bilden och kör tvärtom racet! Kan inte låta bli att tycka de är intressant speciellt om nu ditt resultat över index stämmer
    mvh Björn

    1. Du ser, det finns många vägar till rikedom. Det gäller bara att hitta sin modell hur man ska nå dit. För mig är etik viktigt, att hålla sig till de spelregler som finns på börsen. Att hålla sig till sanning är en annan. Jag är tämligen öppen hur jag tänker, agerar, och hur jag ligger exponerad. Det enda jag inte avslöjar är storleken i kronor på förvaltat kapital. Kanske Warren Buffet tjänade sin första miljon på att skriva boken? skämt åsido. Har för mig att hans förmögenhet bara var 1% av vad den är nu vid 50-års ålder. Jag som är 52 år börjar förstå varför. Man har mycket rutin om hur marknader fungerar och det går inte åt så mycket pengar privat längre, allt är ju betalt. Kul du läser bloggen, Kavastu

  2. Mitt intryck är att Kavastu handlar både kort- och långsiktigt, eller? Intrycket är att du försöker ha så bra koll som möjligt på de långa rörelserna för att inte vara med i de stora rasen och jobba mer aggressivt från “botten och upp”?
    Imponerande att du hann tjäna pengar på Kinnevik den 2/10. Det var en snabb dagstopp och sedan kraftig utförsbacke igen. Fingerspitzengefühl eller TA…;)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *