REKYLER – BLOGG

Det är så lätt att gå in för tidigt på börsen och shoppa loss. Men oj, Avanza stod ju i 236:- i måndags och just nu i skrivandets stund 216:- man blir frestad och köper.

Och visst efter regn kommer sol, Avanza stiger och man är nöjd. Helt plötsligt märker man att den goda affären helt plötsligt är på minus.

Jag tolkar läget på börsen just nu, att det är mycket material som ska ut till försäljning. Ett bra sätt att mäta utbudet på börsen är upprekylerna, hur långt låter man de gå upp innan man säljer på igen.

Ett misstag jag lärt mig under de 30 åren jag följt börsen, är att det är så lätt att gå in för tidigt. Ungefär som att bottenfiska en aktie, man tror sig göra en bra affär som sedan kan visa sig bli en mardröm.

Vanligt är att man tror sig veta hur börsen ska gå, men det blir aldrig riktigt som man tänkt sig.

Jag tror trots allt att dagens börs är en mellandag och det finns mycket stor sannolikhet för mer nedsida närmsta månaden.

Om inget speciellt händer så behåller jag min höga likviditet på 80% tills vidare.

Marknaden styrs i hög grad av flockmentalitet för närvarande, jag tycker denna bild stämmer väldigt bra in just nu. En ledarfågel och en mängd andra arter och typer av fåglar som följer efter.

Skärmavbild 2014-10-08 kl. 10.08.00

Tittar man på HSI index så är man mer än frestad att gå in och handla just nu. (uppdaterat t.om 7 oktober)

Skärmavbild 2014-10-08 kl. 10.19.23

 

Normalt skulle jag göra det, men… Jag resonerar som så att, om marknaden skulle tycka att det var tillräckligt billigt att handla aktier så skulle man nu göra det idag denna mellandag. Nu kan iofs mycket hända under dagen.

Varför inte visa HSI i ett Point & Figure Chart

Skärmavbild 2014-10-08 kl. 10.20.05

Jag följer alla börsens 255 bolag väldigt noga på de långa trenderna. varje fredag lägger jag in slutkursen i ett excelark. Har sedan skapat långa trendcharts där de äldsta visar utvecklingen för ett bolag sedan 1999. Enkelt scrollar jag igenom dem alla, så här ser det ut.

Skärmavbild 2014-10-08 kl. 09.36.04

Den ljusblåa linjen är 200 dagars glidande medeltal.

När jag scrollar igenom alla dessa charts, så ser det helt klart ut att finnas mer nedsida.

Läser just nu på twitter att årets uppgång är utraderad, men egentligen har den ändå stigit med 3% om man räknar med utdelningarna.

Det går faktiskt väldigt bra att förvalta en aktieportfölj utan att ta risker med derivat och olika konstruerade produkter med stor framgång. Tänkte avsluta med mitt facit, då när årets uppgång är utraderad dvs index står på 0%. Viktar man portföljen rätt i aktier och undviker stora börsnedgångar så kan alla uppnå detta. För mig vid gårdagens avstämning så står mitt ISK på +21,75% över index.

Skärmavbild 2014-10-08 kl. 10.40.11

Be care /KAVASTU

 

 

 

5 thoughts on “REKYLER – BLOGG

  1. Det skulle vara intressant att höra hur du tänker kring minimering av förluster. Efter att ha följt dig via bloggen och twitter har jag förstått att du knoppar av förluster ganska omgående, men jag gissar att du har mer konkreta regler kring detta? Ser just det här området som min allra största svaghet och har fortfarande inte lyckats formera några riktlinjer som jag är tillräckligt nöjd med.

    1. Just nu har vi en marknad som går kräftgång. Just nu tar jag förluster ganska omgående oavsett hur mycket jag än tror på bolaget. Allt för att minimera förlusterna, det är så lätt att de bara växer i storlek och efter ett tag blir gigantiska. Normalt sett i en uppåtgående marknad, spetsar jag ständigt mina aktieinnehav till bästa tänkbara som jag bara kan. När jag finner en ny aktie som är intressant, tittar jag i mitt befintliga innehav som normalt brukar vara 30 olika aktier. Kan den här aktien slå ut någon aktie som jag redan har? I så fall vilken/vilka? Ibland blir svaret nej, och jag köper inte den aktien. Om svaret blir ja, säljer jag det svagaste kortet i aktieportföljen, alternativt halverar två olika aktieinnehav. Ungefär som en lagledare som ska byta ut en spelare i ett fotbollslag. vem ska han plocka ut, och vem ska han byta in i stället. På så vis saneras min aktieportfölj kontinuerligt. När jag går in i en aktie händer det ganska ofta att jag gör det i 3-4 affärer. Den första för att inneha aktien. Ser jag att den börjar att ta sig, ungefär som att tända en brasa som börjar ta sig. Då dubblerar jag i aktien, och stärker på mig kontinuerligt. När jag går ur, gör jag ofta det i flera steg. men detta gäller i en upptrend.

    2. Kanske skulle tillägga, att det svagaste kortet inte behöver vara en aktie som gått minus. Det svagaste kortet är alltid den aktie som jag anser dragit klart, inte dragit alls eller besvikelser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *