FÖRVÅNAD – BLOGG

Förvånad, ja det kan man minst säga. Jag satt på Mac Donalds på Kungsgatan/Stockholm och bevittnade gårdagens sista halvtimme på börsen. Ska jag handla på mig kortsiktigt? Jag vred och vände på fakta och bestämde mig sedan för att avstå. De långa trenderna såg ju så dåliga ut på många av aktierna på large/mid/small.

Det som talade för eventuell uppgång var det översålda läget på Sthlms börsen. Jag visade ju bla HSI i gårdagens blogg “rekyler“.

De amerikanska börserna var ju nere på sina stödnivåer, liksom Sverige som studsade i lågpunkten från 8 augusti. Framför oss låg ju även Alcoas rapport.

När jag sedan senare under kvällen fick fakta om Alcoas rapport och såg den fantastiskt fina uppgången på börserna i USA, tänkte jag att i morgon blir det nog en ordentlig torsk mot index. (ligger ju bara 16,5% investerad i aktier fn)

I skrivandets stund är index upp endast +0,87% och mina stackars aktier i depån +1,72%, alltid en klen tröst.

Hur kan man då tolka detta som just nu sker på börsen? Normalt när man sänkt börsen så pass mycket som vi faktiskt gjort, så brukar den dagen det vänder upp vara den klart bästa med uppgångar nära 2%. Jag kan bara tolka det som att det finns många som vill ur börsen, och en sådan här dag när det finns marknad “köpare” till bra kurser är det ett bra tillfälle att allokera ned sina portföljer från aktier till cash.

Måste ändå tillägga att dagen inte är slut än.

Har just nu gjort en preliminär uppdatering av HSI index (definitivt HSI sätts efter slutcall)

Skärmavbild 2014-10-09 kl. 11.15.06

Man kan se en upphämtning från en låg nivå, men ingen signal om fortsatta uppgångar – än.

Jag har faktiskt sålt av ytterligare lite aktier idag. Om jag gjort rätt, står skrivet i stjärnorna. Eftersom att jag aldrig spekulerar i nedgång i en uppåtgående trend kan jag inte förlora några pengar att ha minimalt med aktier. det enda som kan hända är att jag avstår dvs går miste om pengar i en börsuppgång.

Ska vi ta och titta lite på hur det står till med trenden som startade i november 2008

Skärmavbild 2014-10-09 kl. 11.35.15

Bruna linjen är den vi arbetar efter just nu. Vi är inne på den 1477.e dagen i denna uppgångsperiod.

I tidigare bloggar har jag skrivit om börsens vågmönster. Alltid tre vågor upp på den långa trenden. Har även bloggat om att det som jag tror sker just nu är en rekyl efter den andra vågens slut. Det som sedan väntar är en tredje sista optimistvåg. När den sedan är slut, är det bara att ta en lång semester från börsen. Om vi ska följa de andra tre uppgångsfasernas tidigare mönster så ska det vara ungefär 1,5 år till en börs topp.

Men, det sistnämnda är bara en ren spekulation.

Jag tror på börsen, men åskovädret som drabbat oss måste få ebba ut bara.

Ett misstag som jag lärt mig av, är att man går in alldeles för tidigt på börsen. När man tror botten är nådd, så finns det lika mycket till kvar på nedgången. Därför är jag försiktig att låsa in mitt kapital i aktier.

Bloggarna kommer ovanligt tätt just nu, det beror på marknadsläget. I vanliga fall kommer de 1-2 ggr/vecka

Lycka till där ute alla ni / KAVASTU

12 thoughts on “FÖRVÅNAD – BLOGG

 1. Mycket lärorikt att lyssna till dina erfarenheter! Att frekvensen ökar när det händer svårförklarade saker på börsen ser jag som ett stort plus! Tack!

  1. Vad kul! Bloggen bygger på att ge nyttig kunskap åt aktieplacerare. Bygger också på att det ska finnas något att skriva om, inte skriva för skrivandets skull. När börsen är volatil känner sig många osäkra, kan vara skönt att ha lite objektiv bild av marknadsläget. Det smärtar mig när andra gör dåliga affärer pga okunskap. MVH Kavastu

 2. Är orolig för att ekonomin i Europa och världen är långsiktigt på väg neråt pga allt som händer. Har du samma oro eller varför inte? Om oron är befogad undrar jag var det är bäst att placera pengarna, guld, biotech, specifika branscher eller marknader som kan klara sig relativt bra. Vilka i så fall?

  1. Nej, jag är inte orolig. Rekyler som denna är vanligt efter en lång uppgång. I juni pratade inte särskilt många om nedgång, när det tar fart blir alla rädda och alla talar om hur mycket fallhöjd som finns. Sedan juni har jag varit inställd att den andra uppgångsvågen sedan 2008 gick mot sitt slut. Slutet av nedgången brukar alltid avslutas med ras. Jag är inställd på att det kommer en tredje uppgångsvåg innan toppen är nådd. Aktier ger cirka 3,5% i direktavkastning, något som är svårslaget. Jag tror inte världen är på väg i någon ny recession för närvarande.
   MVH / KAVASTU

 3. Jag håller med. Fortsätt gärna med dina inlägg; denna blogg är den som ger mig mest självförtroende att agera som nybörjare på aktiemarknaden!

  1. Kul du följer bloggen och suger åt dig kunskap. Det finns många misstag att göra där ute. Många åker dit förr eller senare. En av de viktigaste parametrarna som nybörjare, är att hantera risk. Ska försöka få någon gästbloggare att skriva om det i min blogg. Jag hanterar risk på ett annorlunda sätt, något som inte är representativt för de flesta.

 4. Hej Arne!

  Första gången jag skriver något men jag har följt dig sedan i somras!
  Oerhört spännande för att inte säga rafflande och väldigt intressant att läsa dina
  blogginlägg. Ett jättestort stort tack för alla dessa. Helt otroliga!! Du är mycket kreativ,öppen och inspirerande!

  Redan i din första blogg skriver du om att ”jag går från halvtid till heltidsproffs som aktieförvaltare”.
  Vad har detta inneburit för dig i praktiken? Vad är egentligen skillnaden?
  Sedan 2009 har du ju lyckats ha en avkastning drygt 20-26% mer än index, större delen av denna tid måste du ju rimligen har ”jobbat halvtid” och ändå lyckats så bra.
  Innebär heltid att hela dagen börsen är öppen sitta och stirra på 20-30 st kursdiagram
  eller /och vad innebar då halvtid särskilt då på ”text-TV tiden”. Hur lyckades du då?

  En annan sak angående ditt index HSI. Du har skrivit att ”När det gäller allokeringar i min portfölj aktier/kontanter vid olika tillfällen så har HSI väldig stor makt för hur jag agerar.”
  Det har därför varit med (viss) förvåning jag läst hur du varit investerad de sista få veckorna – jag har personligen svårt att se något större samband mellan graden av aktier/cash och HSI – mer än att det svängt ganska rejält sista tiden. Hur har du tänkt? Jag trodde ju, i min enfald, att ju lägre HSI desto mindre andel i aktier. Det är ju först nu de sista 2-3 börsdagarna du legat nere under 20% investerad.

  Min tredje fråga: Du skrev ju redan den 11 juni: “Där kom den, signalen om sämre börs.”
  Jag har sedan dess undrat vad fick dig egentligen att se denna signal – du skriver att det var HSI som gav denna signal. Men vad var det egentligen i HSI som gav dig denna signal?? Hur såg du den då?
  Hälsningar
  Jan

  1. Hej Jan! Vad roligt. Ja, det kan vara som en thriller emellanåt. Börsen är spännande, och ger placerarna bra yield rätt hanterat. Du kommer med tre frågor som tar lite ytrymme att förklara. Tänkte att ta det i en separat blogg så alla som läser bloggen får ta del av dina frågor och svaren som jag ger. Jag kopierar ditt inlägg rakt av och censurerar dina personuppgifter. Är det ok? Bloggen kommer vid tillfälle när det lugnat ner sig på börsen lite.

   MVH / KAVASTU

   1. < >
    Jo, det är helt OK.
    Har full förståelse att du har mycket att göra dessa tider.
    Blev glad då jag läste att du var invested till bara c:a 20% idag (15/10)
    twitter via din blogg – jag har ingen smartphone med “appar”,
    för jag blev ju nästan chockad då du gick all-in i fredags.
    Har personligen LÄNGE väntat på denna nedgång efter allt det du skrivit
    i bloggen och visat.
    Lite sorgligt bara att läsa att du “blivit mediatränad” och inte vill riskera att
    få “höra efteråt” angående dina funderingar och tankar om en “trolig botten”
    Börsen är ju en erkänt extremt svårbedömd marknad – i princip borde ju c:a 50%
    av alla utsagor/”prognoser” vara rätt eller fel. Men har full förståelse för dina slutsatser.

    Stort TACK för dina helt fantastiska bloggar,
    man blir ju faktiskt inspirerad att börja köpa & sälja –
    senast var år 2001 för mig.
    Lyckades, nog för lätt, få ett plus på 96K som i slutänden blev +1K innan jag lade av i början av år 2001. Hade väl “skygglappar” o ville inte tro det jag såg?

    Hälsningar
    Jan

    1. Jag har mina teorier var botten kommer att ligga, men jag vill inte delge den för alla. Det finns krafter som påpekar alla fel jag gör. Jag kan bara luta mig åt att jag inte kan vara så fel på det (Cirka +29% över index i år)
     Har jag rätt, är det ingen som bryr sig, har jag fel så får jag höra det. I kväll ska jag släppa en lång blogg, håll till godo med den. Kul att du tycker om bloggen. Hoppas jag kan inspirera ditt nya återupptagna intresse Aktiemarknaden.

 5. Du skriver bra och lärorikt. Ju tätare mellan inläggen desto bättre 😉 Lycka till med affärerna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *