20% – BLOGG

Var lite nyfiken. Gick igenom alla charten på large/mid/small för att titta hur många aktier som nu handlas över 200 dagars glidande medeltal. Svaret har ni i bloggens namn, dvs 20% per i fredags.

Psykologin är i rullning, alla följer ledarfågeln och tvära kast om förhoppningar/förtvivlan är att vänta framledes.

Om jag får gissa själv så tror jag på att vi kan handla på billigare kurser senare i oktober. Men marknaderna börjar att bli så översålda att fyndköpare lockas in (sådana som jag)

Första rekylvågens trendindex bottnade på 6,7% år 2011, det var i november månad.

Ett tips är att mäta styrkan i upprekylerna, där kan vi läsa av hur sugna de stora investerarna är på att shoppa aktier.

/KAVASTU

 

 

6 thoughts on “20% – BLOGG

 1. Hej!

  Trevlig blogg!

  Vad använder du för verktyg för att göra analyser och var handlar du dina aktier?

  1. Hej Peter! Kul du tycker om bloggen.

   Jag har faktiskt inga köpta program. Det finns mängder av dem, vet inte vilket som uppskattas bäst av marknaden. Eftersom jag inte vill gå samma väg som alla andra, dvs se saker samtidigt som alla andra. Så har jag senaste 15 åren skapat egna program i Excel.
   Jag handlar sedan 1,5 månad sedan på Avanza, och är hittills mycket nöjda med dem. Tidigare handlade jag genom Handelsbanken.
   Min företagsdepå är under flytt till Nordnet från Handelsbanken. En anledning att jag valde Nordnet, är att jag vill testa Shareville.

   MVH / KAVASTU

 2. Får man fråga hur lång tid det tog för dig att bli miljonär? Hur såg vägen dit ut? När började du spara på riktigt och hur stor sparkvot hade du till miljonen/i snitt? Har du någon utbildning i ryggen?

  Jag är i 20-årsåldern och avvaktar för att kanske snart gå in i börsen, har studerat börsen och läst på ett tag men aldrig ägt något mer än lite fonder tidigare. Har endast 70 000 kr i kapital totalt. Hade tänkt investera 50 000 kr av dessa då jag tycker att 20 000 kr räcker gott i buffert för mig som student som dessutom bor hemma. Sedan kommer jag att spara månadsvis för att därefter bedöma läget på marknaden. Känner jag att börsen är för högt värderad eller mig det minsta osäker komma jag att avvakta och evetuellt placera i räntefond eller något annat istället tills jag känner mig redo gör att gå in. Kommer att hålla ögonen öppna för större nedgångar och då gå in och sedan vänta tills en uppgång kommer. Jag kommer nog inte att lyckas pricka rätt, men bara jag inte går in när det är för dyrt så hoppas jag att det kan gå bra om man väntar.

  När det gäller utbildning kommer jag troligtvis att bo kvar hemma och ta CSN-lån och hoppas kunna investera det mesta (svårt att få bostad och enligt mig dumt att flytta bara för sakens skull och betala 4000 kr i månaden i hyra för en etta). Om nu inte räntan på lånet höjs markant förstås, men just nu är den på låga 1.2%. Mina mål är rätt ambitiösa då jag hoppas kunna leva på avkastningen när jag är i 40-årsåldern. Skulle det ta längre tid för det göra det, men jag är riktigt taggad på att lära mig på riktigt. Tidigare har jag tyvärr varit feg (främst på grund av min okunskap och pga av noll erfarenhet av börsen) och sparat på högräntekonto. Sparar i snitt ca 70% av det jag får in, men studerar in behörighet just nu så handlar bara om ett par tusenlappar varje månad. Hade varit bra med ett riktigt jobb, men samtidigt vill jag ha något utvecklande och något som jag vill hålla på med ett bra tag, därför kommer jag att studera vidare. Har dock inte bestämt mig till vad eller ens om det blir en 3-årig eller 5-årig utbildning. 3-årig är kanske bäst för att komma igång med arbetslivet snabbare och få en riktig lön, men samtidigt kanske det ändå är lika bra att köra på 5-årig när man ändå är igång, det kanske ger mer fördelar än vad man tror sedan på arbetsmarknaden och jag slipper att ångra mig. Har lite svårt att bestämma mig…

  1. Tycker ditt tänk låter riktigt sunt, det kommer att gå bra för dig.
   Som svar på frågan hur lång tid det tog för mig att bli miljonär. Den är faktiskt lite hemlig. Jag vill inte prata om pengabelopp. Jag startade från noll, arbetade väldigt mycket som ung. Som värst hade jag fyra jobb samtidigt (Handelsbanken, Tobaksaffär, Biografvaktmästare och Discjockey). Man hann liksom inte att göra av med så mycket pengar, för man jobbade alltid. Idag lever jag gott på avkastningen av de förvaltade pengarna.
   Efter ekonomiskt gymnasium halkade jag in på Handelsbanken. Efter några års vikariat fick jag fast anställning. På Handelsbanken fick jag gå väldigt många utbildningar både internt och externt, något jag är väldigt tacksam för idag.
   Mina helt egna studier i börspsykologi och börsmönster, gjorde jag på fritiden. Det är nog de studierna som ligger till grund för hur jag idag hanterar risk och börsen.

 3. Hej Arne!
  Tack för en mycket intressant blogg!
  Du skriver att det bör komma en rekyl uppåt nu snart. Jag undrar hur stor du tror att den rekylen kommer bli på ett ungefär och om du tror att det bär av nedåt en bit till efter det?

  Mvh, Simon

  1. Någon kristallkula har jag inte. Jag har faktiskt ingen aning hur stor den blir, men att den kommer väldigt snart. Och faktiskt den började idag. Jag arbetar efter att marknaden skall ned en bit till innan nedgången är klar. Dåligt med tid just nu, men om du följer bloggen i fortsättningen så kommer det statistik löpande. MVH / KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *