PERSPEKTIV – BLOGG

Sätt Börsen i ett perspektiv. Jag arbetar/och har arbetat efter att börsen har ett vågmönster. Jag har i många bloggar nämnt att andra uppgångsvågen gått mot sitt slut och en rekylfas var att vänta.

I juni gav många index signal om att det inte stod riktigt rätt till. I slutet av en nedgång kommer just det vi upplever för närvarande –  en blandning mellan PANIK/masspsykologiska rörelser och ras.

Tidningarna brukar vara uppmärksamma och skriva om det efter ett tag. När det rasat tillräckligt så brukar det stå på Aftonbladets/Expressens löpsedlar. BÖRSEN RASAR – Så räddar du dina pengar. 5 Experter ger tips.

Jag tar detta ras med ro, jag är övertygad om att en ny uppgångsfas tar vid när denna nedgång är klar.

Vi tar och tittar lite på ett chart.

Skärmavbild 2014-10-14 kl. 22.52.50Tre vågor upp, en dubbel ned, tre upp osv. Sedan år 2008 har vi två fullbordade vågor upp. Jag tycker även att man kan se tre små vågor i senaste uppgången från år 2012.

Jag förväntar mig en ny våg som bör starta före sista november i år, en våg som ska ta oss till nya höjder.

När den är fullbordad, ja då tar jag semester från börsen under lång tid.

Är nedgången klar för denna gång? Det står skrivet i stjärnorna. Jag tror inte det.

Jag har på mina 255 långa trendcharts på large/mid/small tagit ut tio aktier. Jag har markerat en trolig botten på dem.

Vilka aktier det är och var nivåerna ligger tänker jag inte avslöja.

Efter ett halvårs bloggande har jag lärt mig att allt som skrivs här som inte stämmer får jag alltid höra efteråt. Jag börjar med andra ord bli lite mediatränad, eller bloggtränad kanske man kan kalla det för.

Vi ska ta och titta på detta chart.

Skärmavbild 2014-10-14 kl. 22.56.48

Överst visar månatlig förändring av OMXS30 och nedan chartet i linjeform.

Vi ser att det är ytterst sällan börsen gör -10% på en månad. Under krisens 2008 hände det några månader, men då var läget verkligen allvarligt.

I och med dagens stängning står oktober månad på cirka -6,5%.

I och med dagens stängning så ligger HSI under 40% fortfarande.

Skärmavbild 2014-10-14 kl. 23.23.41

HSI pendlar normalt mellan 40-60%. HSI strävar alltid att ta sig mot 50%. Det är 5% mellan linjerna.

Jag är inte speciellt rädd att handla på börsen för närvarande eftersom att HSI står så lågt. Tar vi upp HSI en bit, då drar jag öronen åt mig och viktar ned med aktier. Jag kontrollerar då noga vilka rörelser aktier/index/världsbörser tar och fattar beslut därefter.

Glädjande nog för mig nådde jag mitt års mål idag. +26,5% över OMXPI-index.

Exakt +26,88% över index vid slutcall (OMXPI -1,62 i år, mitt ISK +25,26%) Men, det är 2,5 månad till 31/12, mycket kan hända såväl på minus som på plus sidan.

Spännande börs i morgon igen.

BE CARE / KAVASTU

6 thoughts on “PERSPEKTIV – BLOGG

 1. Ja det är märkligt folk inte verkar veta vad en prognos är för något utan skriker för full hals om målkurserna inte infrias på öret eller på klockslaget, bra du blivit mediatränad 🙂

  Försöker själv vara extra tydlig om jag postar någon form av analys på ett forum speciellt om jag kanske ligger långt från “experternas” olika nivåer, dels är jag inte avlönad för att pumpa aktierna och dessutom är köpzonen det område där JAG är intresserad köpa i, andra får köpa sälja var de vill.

  Har några få aktier jag inväntar köpstart på till min långa portfölj i övrigt försöker jag specka lite efter TA i trendens riktning så gott det nu går.

 2. Bra skrivet och förklarat.
  Nedgången kan bli rätt lång och djup denna gång tror jag eftersom
  FED i USA slutat pumpa upp börserna där med ca 10 miljarder USD per
  dag som de hållit på med i ca två år. Den bubblan ska nog pysa lite
  till. Och som husse gör, så gör också svenska börsen.
  mvh/Bo

 3. Hej! Tack för en intressant blogg! Jag är nybörjare i detta men gillar att lära mig svåra saker och då verkar aktier vara ett bra ämne. HSI, vad är det? Jag har googlat en del, men jag antar att det inte är Hong Kong index du skriver om…?

  Vänligen,

  Henrik

  1. Somliga kalla det för Hang Seng Index. Jag döpte alla mina index på 80-talet med tre bokstäver. Jag döpte dem efter bilregisteringsnummer i bekantskapskretsen. Jag har för mig att jag gjorde så med detta också. Lär mer i bloggen arnetalving.se/HSI i mitt andra blogg från mars 2004. MVH Kavastu

 4. Folk måste börja lära sig “ta gärna råd från andra men fatta besluten själv”.
  Tycker förövrigt inte dina eller andras aktietips är det mest intressanta utan varför just de och strategin/tankesättet bakom. Inte förrän man förstår det kan man göra bra aktieaffärer.
  Din blogg håller högsta klass. Mycket intressant läsning. Fortsätt leverera ljuset i börskaoset!!!

  1. Så rätt. Alla måste tänka själva. Eller rättare sagt lära sig att tyda signalerna. Meningen är att denna blogg även ska ta upp aktier i intressanta upp trender. Sedan maj månad har jag inte tagit upp någon aktie eftersom att våg två började gå mot sitt slut. (Med undantag för Bilia för en månad sedan). När all denna oro lagt sig och vi är på väg upp igen. Då är folk på igen och tar lika stora risker som de gjort den senaste tiden. Min förhoppning är att folk ska lära sig att hantera risk och inte vara allt för giriga. Jättekul att du gillar min blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *