MÖJLIGHETER – BLOGG

Tro nu inte att jag tjänar en massa pengar i ras. Jag varken blankar aktier eller handlar i derivat.

Mina regler säger dock att jag får handla med XACT BEAR2 med max 15% av mitt kapital. Jag vill ogärna göra det i en stigande trend. När marknaden väl har toppat, då kan det bli aktuellt. Nedtrenderna brukar ju ta mellan 1,5 år till 2,5 år.

Många ifrågasätter att jag handlar aktier som inte är i stigande trend fn, vill då samtidigt fråga vilka aktier som väl definieras i stigande trend just nu? Klockan 15 idag handlades endast 12% av alla aktier på large/mid/small över 200 dagars glidande medeltal.

Jag ratar aktier som bara visar svagheter, på large cap t.ex Getinge, Elekta, Oriflame, Ratos. (Listan på large/mid/small cap kan göras lång) Jag söker efter kvalitet som faller mycket och fångar dem gärna där det finns långsiktiga stöd.

I Fotboll har man elva man på plan, där alla har olika uppgifter. En del är anfallare och andra försvarare. Jag är ensam och måste behärska tekniken i långvariga uppgångar som i djupa fall. Tekniken skiljer sig mycket åt. För min del gäller det att förlora så lite pengar som möjligt i nedgångar samtidigt som jag skall vara med på uppgångar.

Nya plattformen på Avanza börjar att ge resultat för mig. Fram till 26 augusti arbetade jag med cirka 5 minuters fördröjning mot börsen. Mina hjälpmedel var TEXT-TV, DN, SVD, AFV aktiesidor på nätet. Först klockan 09.16 visste jag vilka aktier som var vinnare respektive förlorare den dagen. Eftersom jag tidigare arbetat på Handelsbanken var jag lojal och handlade genom dem tidigare.

Det var egentligen bloggaren Gustavs ölträffar på Belgobar, samt bloggaren Snåljåpen som gjorde att jag fick upp ögonen för Avanza. På ölträffarna träffade jag representanter från just Avanza vid namn Daniel och Alexander, unga hungriga proffsiga killar. Tack alla inblandade!

Sedan min start på Avanza 26 augusti så har börsen backat -10,06% medan mitt ISK bara backat -2,45%, dvs lite över 4 ggr index. jag är jättenöjd med detta. Jag räknar ju min lön på det jag presterar över index.

Skärmavbild 2014-10-16 kl. 20.01.39+30,14% Över OMXSPI index i år efter dagens slutcall. Hade jag gått till banken och köpt fonder som många gör, hade jag säkert inte ens nått index.

Jag ligger i skrivandets stund 96,5% Investerad i börsen (Endast 3,5% cash) Lika bra att lägga ut aktierna som jag innehar för närvarande.

Skärmavbild 2014-10-16 kl. 18.55.32

Nog om mig själv nu. Men jag kanske ska förklara varför jag vågar, och varför jag är så investerad just nu.

Vi börjar med mitt egna index HSI

Skärmavbild 2014-10-16 kl. 20.10.34

HSI har legat under 40% i 8 dagar nu, nästan ett rekord. Efter regn kommer sol! HSI gjorde en högre bottennotering idag, vilket bådar väldigt gott i det korta perspektivet. Under hela dagen idag har jag plockat på mig kvalitetsaktier som fallit mycket.

Det som lurat mig lite under denna nedgång vi haft senaste veckorna är de tidigare högre bottnar vi haft på HSI. Jag har då tagit lite större positioner för uppgång. Å andra sidan har jag förstått att det är ett djupare fall på gång, när inte de högre bottnarna inte gett uppgång.

Nu börjar det verkligen bli intressant med aktier!!!

Jag utlovade idag att jag skulle skriva om en teoretisk botten på detta fall. Jag har i förra bloggen nämnt att jag tagit ut tio aktier och noterat var den troliga botten ligger för dem. Några har faktiskt studsat i prisobjektiven de här dagarna.

Jag tänkte delge lite av min strategi för detta fall vi är inne i nu. Jag har tidigare skrivit bloggar om börsens vågmönster.

Här har vi OMXSPI index från 1982 fram till idag.

Skärmavbild 2014-10-16 kl. 20.48.35Stockholmsbörsens vågmönster är mitt sjökort på börsen.

Andra uppgångsvågen på 80-talet gav 150% uppgång, andra rekylvågen bjöd på -35,5%. 35,5/150%=0,237

Andra uppgångsvågen på 90-talet gav 175,5% uppgång, andra rekylvågen bjöd på -35,8%. 35,8/175,5=0,204

Andra uppgångsvågen på 00-talet gav 63,6% uppgång, andra rekylvågen bjöd på -13,5%. 13,5/63,6=0,212

Andra uppgångsvågen på 10-talet gav 64,9% uppgång, andra rekylvågen?

OMXPI toppade på index 457,92 den 4 juli.

Vid -13% nedgång från toppen 64,9/13=0,200 dvs OMXPI 398,39

Vid -14% nedgång rån toppen 64,9/14=0,216 dvs OMXPI 393,81

Vid -15% nedgång från toppen 64,9/15=0,2311 dvs OMXPI 389,23

Om du inte är bekant med OMXSPI, så slå på den eminenta TEXT-TVn och på sidan 202 hittar du det. Idag när det var som värst var det nere strax under 400. Indexet slutade idag på 405,60

Nu vill jag varken ha beröm eller kritik om detta inte visar sig stämma. Vill bara delge hur jag agerar, tänker och beräknar stora rekyler.

Den andra rekylens verkningstid brukar variera mellan 40-70 börsdagar mellan topp och botten. Den absoluta botten borde då sättas denna månad.

Hur ser då en traditionell botten ut då? Vi kan ta och titta på år 2011.

Skärmavbild 2014-10-16 kl. 21.29.47

Fritt fall, upprekyl, rekyl ned, hackigt, en botten, riktig upprekyl, kraftigt bakslag rekyl, Upprekyl, tvekan och upp… Klart!

Räkna med en ryckig börs framöver.

Jag är definitivt inte rädd att äga aktier!!!!!

BE CARE / KAVASTU

 

 

 

 

9 thoughts on “MÖJLIGHETER – BLOGG

 1. Tack så mycket för att du tar dig tid och delar med dig av dina tankar och en fin mängd data! Uppskattar dina kvällsbloggar med dagens börshändelser färska i minnet.

  Det är också intressant att följa ditt tankesätt och det ger en utmaning/mellanting till värdeinvestering/swing/day -trading som du känns unik med.

  .cn

  1. Hej c.n. Kul att du följer min blogg. Följer man massan i sista led, då är man farligt ute. Följer man massan i första led är förutsättningarna mycket bättre. Jag har studerat väldigt mycket marknadspsykologi på många olika sätt. Viktigt att tolka information på rätt sätt. Ett sätt är att läsa 5 år gamla affärstidningar, för då har man ju facit i hand. Man får väldigt mycket självförtroende att göra det. Vi kör vidare med bloggen ett tag, så får vi se var det bär av. MVH KAVASTU

 2. Hej Arne,

  Du har ett bra koncept och en bra inställning samt visar bra resultat. Gratulerar! Vi nådde 397 idag och du sade 395. Återigen strongt.

  Grafen på nedgången 2011 visar också på ett bra och typiskt sätt hur en nedgångs-fas
  ofta ser ut. Mycket lärorikt för den som inte riktigt vet.

  Frågan är bara om det är ett typiskt läge denna gång. FED i USA har handlat upp en börsbubbla där i två år samtidigt som räntorna har blivit rekordlåga. Det kan vara en unik dubbelbubbla denna gång.Den ska kanske pysa unikt mycket.

  Ditt sk HSI index för S&P500 är just nu 32. Det är mycket lägre än den senaste större nedgång vi hade i november 2012. Det betyder att vi har unikt många dåliga aktiegrafer där borta just nu.

  Vi befinner oss dessutom i säljsignal enligt alla tillgängliga metoder som finns inom teknisk aktieanalys och hittills inga bekräftelser på en vändning och vi är långt ifrån någon köpsignal.

  Det är alltså ett typiskt storskaligt bottenfiske du gör baserat på din HSI-metod. Bara så att alla som läser detta förstår det. Det baseras på att du ständigt följer börsen och är beredd på att sälja hela ditt innehav inom 15-30 minuter om det snabbt vänder åt fel håll igen. Det är väldigt få som är rustade för det både organisatoriskt och psykiskt. Och som vill ägna sitt liv åt det. Det är alltså få eller inga som kan följa din metod.

  Jag tror dessutom att du skulle kunna uppnå samma resultat i % om du köper och säljer en bra Sverige-fond ( utan köp/säljavgifter) i dina köp/sälj- lägen istället. Då slipper du alla courtage och bevakningar på individuella aktier. Gör en jämförande beräkning och kolla. Väljer du dessutom XACT BULL/BEAR eller motsvarande tror jag att du hamnar ännu bättre än du gör nu ( med reservation för spread-avgiften + courtage för denna produkt). Individuella aktier spelar ofta en mindre roll för resultatet. Det är timingen som är avgörande.

  Jag har försökt kolla lite var vi skulle kunna landa som lägst i denna nedgång och som ligger framför oss. På ditt PI index skulle jag gissa 340-350 innan vi är klara. Eller runt OMXS30 ca 1150. Vi får se.
  Jag kan meddela när jag börjar se TA köpsignaler som är lite säkra för oss andra mindre riskbenägna.
  mvh/Bo

 3. Hej! Jag bygger mycket av mitt förvaltande på tidigare erfarenheter, index och trender. Jag skriver som jag tänker och resonerar. Jag går min egen väg, år efter år slår jag index med i snitt +26,5%. Det är egentligen inte förrän i år jag arbetar heltid med börsen. Man behöver inte vända ut aktierna så snabbt som jag gör. Normalt har jag en aktie i en 1 vecka till ett halvår. Det är nu när det är så volatilt jag vänder in och ut på aktiemarknaden. Jag har skrivit att för den långsiktige investeraren kan det vara klokt att vänta till slutet av november för köp av aktier. Hotbilder finns alltid i världen, de finns där hela tiden och ser olika ut. Jag kommer ihåg hösten 2008 då jag gick all-in, folk sade att jag inte var klok för det kunde gå ned mera. Visst., det kunde det ha gjort, men alla aktier i stor spridning låg obelånade mest på large cap. Jag för inte någon statistik på S&P500, bara på Dow Jones och Nasdaq Comp. Något HSI på S&P500 besitter jag inte heller (för många parametrar att hämta dessutom) så de uppgifterna vet jag inte var du fått från. Jag hoppas och tror att flera/många har bloggen som en sidekicker till sitt investerande på börsen. Tycker jag skriver ganska klart åt vilket håll det lutar åt på börsen. Då jag handlat på börsen i 30 år, vet jag att metoden jag använder är den bästa för mig, för andra kanske den inte passar. Det är som att motionera, man måste hitta sin form för motionerandet. MVH KAVASTU

 4. Hej!

  Jag tycker att det är intressant med dina tankar kring vågrörelser. Om jag förstår dig rätt så menar du att vågrörelserna är 3 till antalet i uppgångsfaser? I min lekmannahjärna tolkar jag det som “förhoppningsvågor”, om man nu kan uttrycka det så…för att vara konkret; Om vi nu har avslutat den 2:a vågen uppåt från 2009 så tolkar jag det som att vi ska testa att ta oss uppåt en sista gång innan investerarkollektivet “kapitulerar” och inser att det är “slut” för den här gången och vi börjar resan ner mot källaren.
  Skulle du ha lust att utveckla dina tankar kring dessa vågmönster? Tolkar jag det korrekt?

 5. Hallå! Jäpp du tolkar det helt rätt. Massan har en benägenhet att reagera likartat i likartade situationer. Finns mycket litteratur om Elliotts vågteori.

  MVH / Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *