FEM PROCENT – BLOGG

Ja, det är närmare fem procents skillnad på Stockholmsbörsens index från lågpunkten i torsdags och vid stängning i igår. På bara ett dygn gick börsen upp 5%

Bilia säljer lika många bilar i torsdags som i fredags. Samma gäller bilservicen, de har ju lika fullbelagt där bägge dagarna. Inga nya uppgifter eller relaeser har kommit ut på marknaden de senaste dagarna. Ändå handlades Bilia för drygt 160:- i torsdags och i slutcall igår 180:- Över 10% skillnad i kursen.

Börsen startade lite tvekande igår morse. Först minimal uppgång som förbytts till nedgång -0,2%. Sedan bullade det på hela dagen fram till slutcall. Det var intressant att läsa twitterflödet igår morse. Många kommentarer var väldigt osäkra. (Jag som älskar marknadspsykologi lär mig väldigt mycket av andra hur de tänker/agerar i olika situationer)

Den senaste veckan har jag fått mail, twitterflöde, Facebook och till och med telefonsamtal från olika aktörer på aktiemarknaden. Alla har varit väldigt oroliga. Frågan till mig har mer eller mindre varit, blir det en börskrasch? Argument som högt värderad aktiebörs i USA, sämre utsikter, krigen i världen, Raset på börsen i Grekland, Ebola ja till och med börskraschen 19 oktober 1987. Nästa börsdag är ju måndagen den 20 oktober.

Det är inte farligare att vara uppe i de nybyggda skyskraporna efter Twin Tower på Manhattan den 11 sept än 14 mars. Ej heller farligare att åka båt till Estland 28 sept än 8 nov.

Hoten mot börsen finns alltid där, det är bara så att vi ändrar fokus till dem i nedgång.

Det senaste dygnet har jag inte fått ett enda oroligt flöde, spännande! Nu har vi ju pumpat upp börsen 5% från botten. Nu finns det verkligen anledning till att vara orolig.

Vi befinner oss just nu på tunn is, vi brakade igenom ordentligt men tog oss upp. Isen är fortfarande lika tunn, och vi ska gå vidare.

Jag har varit med om otaliga stora ras sedan 1982, flockmentaliteten är alltid densamma. Överdrivna rörelser åt båda hållen.

För några bloggar sedan skrev jag om min valsafari på Sri Lanka. Speakern ropade “Whale on the left side”. Trängseln på vänster sida blev kolossal. jag gick till höger i stället och blev ensam där, och vad dyker upp om inte några valar. Jag hade ju läst på att valar lever i flock. Där kunde jag uppleva valarna utan trängsel från mängder av turister.

 

Arne Talving12december310559_Copyright Arne Talving0001Arne Talving Copyright

Arne Talving12december310639_Copyright Arne Talving0001Arne Talving Copyright

 

Översatt i aktiemarknaden kunde jag välja och vraka på bra kvalitetsaktier som föll mycket onds/torsd. det var bara att lägga ut en kurslimit så kom de in en efter en. Det gick ju två säljare på en köpare.

Samma gällde igår, turisterna sprang över till andra sidan, jag kunde lägga ut alla aktier på en hög kurslimit ofta vid ett långsiktigt motstånd. En efter en aktie blev avköpt. Det var helt plötsligt tre köpare på en säljare. Vilka kurser jag än lade ut blev jag avköpt. Jag kunde inte bevaka aktiemarknaden som jag brukar göra på grund av andra engagemang. Men konstaterade att 88% hade sålts av på bra kurser under dagen. När börsen startar på måndag har jag bara 12% av portföljen i aktier.

I dessa typer av ras kommer hopp och förtvivlan avlösa varandra, isen är tunn.

Om botten på börsen nu är satt, det står skrivet i stjärnorna. Viktigt är nu att studera rörelserna hur flocken agerar.

 

Tittar vi lite på mitt HSI, så har jag inte någon varaktig signal om fortsatt uppgång på börsen.

Skärmavbild 2014-10-18 kl. 13.03.47Det ga

Den gamla tekniska metoden Point & Figure är inte så tokig. Här har vi HSI sedan mars 2014 fram till igår. Kryss står för uppgångar, O för nedgångar.

Vi ser tecknen på försvagning av marknaden i juni. Vi ser också att HSI bara gett nya signaler om försvagningar hela september och oktober.

Jag vill se att X går över gamla X-toppen innan jag kan blåsa faran över. Innan dess är jag väldigt försiktig.

Hur jag agerar på måndag? Det visar sig.

Nu är det dags att ge sig iväg på nya äventyr, igår uppdrag i Norrköping idag i Stockholm.

Njut av helgen

/KAVASTU

 

5 thoughts on “FEM PROCENT – BLOGG

 1. Ok, jag fick inte veta mer om HSI… Det kan jag i och för sig förstå! Tack ändå för att du delar dina synpunkter, jag följer bloggen dagligen med stort intresse.

  MVH

  Henrik

 2. Hej,
  Du sade tidigare att du hade en swingportfölj och en mer långsiktig portfölj. Jag blev lite nyfiken, Hur ser viktningen ut? Hur stor del är swingportföljen? Funderar på att ha 20-80. 80% långsiktigt med bra utdelning. Hur agerar du med långsiktiga portföljen, säljer du av vid en nedgång eller agerar du köp och behåll?
  Är lite intresserad av din strategi, då du verkar vara grymt beläst när det gäller investeringar på börsen. Håller som bäst på att utforma min egen 😉

 3. Hej,

  Jag är 23 år och har snart haft mitt första år på börsen (inte gått så bra men lärt mig massor 🙂 Jag tycker att Simon Eklunds fråga är väldigt intressant då jag inte känner mig kvalificerad nog att börja Day traida. så jag undrar också om du säljer och köper/ byter aktie mycket på din långsiktiga portfölj? Har du något annat tips till en nybörjare så tar jag gärna emot det!

  Tack så jätte mycket för en grym blogg!

  1. Bra att du lär dig. Så mycket lättare för mig som har varit på aktiemarknaden i drygt 30 år. En fördel du har, som inte vi hade (som varit så länge på aktiemarknaden). Är sociala medier och bloggar. Tänk om jag kunde få ta del av så mycket erfarenhet och kunskap som finns att hämta där, när jag var i din ålder.
   På min långsiktiga portfölj har jag aktier i mellan 1-6 månader. Sug nu i dig kunskap om hur aktiemarknaden fungerar och hur aktier ska värdras, så ska du få se att du blir en riktig börshaj om ett tag. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *