ÅH JÄDRAR – BLOGG

Åh jädrar vad det drog idag! Halva raset är ju nästan inhämtat på tre dagar.

Jag passade på att köpa aggressivt på morgonkvisten och under hela förmiddagen, då jag förstod att HSI skulle ge signal om starkare börs. Jag låg fullt tankad vid middagstid. Nu har vi faktiskt en bekräftad första signal på bättre börs, och antagligen var det lågpunkten som sattes i torsdags för denna gång.

Det här kommer ni säkert tycka är konstigt. En dag där börsen går ned -1,00% och min portfölj bara går ned -0,70%, är jag jätteglad. En sådan här dag, när det fullständigt bara sprutar in pengar är jag inte speciellt nöjd. Mitt ISK gick totalt bara upp +2,38% mot börsens +2,43%.

Jag vet att det i långa loppet blir väldigt bra, bara jag slår index. Igår låg jag +30,35% över index, idag minskade jag totalt till +30,29% över index.

Det finns placerare som säger att man ska ha en viss avkastning per år, t.ex 20%. Att varje år prestera 20% avkastning på kapitalet. Jag köper inte det resonemanget. Går börsen upp +50% ena året och ned -40% andra året, då säger det sig själv att det är svårt att uppnå 20% avkastning varje år.

Min filosofi är att slå index. Går börsen ned -40% och mitt ISK bara -10%, då har jag tjänat 30 procentenheter! Går börsen upp +40% och mitt ISK +70%, då har jag också tjänat 30 procentenheter.

Efter drygt 10 månader på twitter och ett halvår på bloggen, har jag förstått att jag skiljer mig en hel del i tänkande och från mängden.

Det kan bero på att jag varit isolerad från den publika delen av aktiemarknaden t.om slutet av förra året. Jag kör mitt race, det går väldigt bra, jag tänker fortsätta på den inslagna vägen.

Jag tror man ska tänka efter lite själv. Hur går det egentligen? Gör jag en bra affär och är väldigt nöjd med den. (så kanske en annan aktie sjunker lika mkt samtidigt) Och står då fortfarande på ruta ett. Utåt sett pratar man gärna om aktieaffären som gick bra.

Ett tips är att titta på de dåliga aktieaffärerna, analysera dem och kom fram till varför det gick snett. Det är de dåliga affärerna som äter upp vinstaffärerna och den bra yielden på aktie investerandet.

I dippen som var fanns många kommentarer om att detta bara var början på en stor nedgång som skulle vara 1-2 år. Det finns alltid pessimister blandat med optimister.

När börsen stod på topp ville få sälja (girigheten är lasternas moder) när börsen gått ned -10% såldes aktier i panik, väldigt stora omsättningssiffror på Sthlmsbörsen förra veckan.

Idag har jag egentligen inte så mycket att förmedla i min blogg, bara att jag räknar med fortsatt uppgång i och med att HSI bekräftade uppgången med en köpsignal, om man kan kalla det så.

Jag ligger 100% investerad sedan middagstid idag. en del aktier som jag köpte på morgonen vände jag ut på eftermiddagen med bra vinst, tex Nordea och Castellum. Jag vågar att ligga lite tuffare i aktier nu när HSI gett signal. Min aktieportfölj ser just nu vid skrivandes stund ut så här.

Skärmavbild 2014-10-21 kl. 21.11.24

Nu tar det ett tag innan nästa blogg kommer. Underhållningsjobb med “så ska det låta” tre kvällar i rad, och dj.ande i helgen. Troligtvis kommer nästa blogg på måndag nästa vecka. Möjligtvis kan en väldigt kort blogg släppas senare i veckan.

Njut nu av den härliga börsuppgången, och ta till vara på möjligheterna som den gett och ger oss.

/KAVASTU

8 thoughts on “ÅH JÄDRAR – BLOGG

 1. Finns det en tanke med att du ligger lång med aktier som rapporterar imorgon? Exemeplvis Hexagon, Investor, Intrum Justitia.

  Du verkar ju tydligt vara en swingtrader, spekulerar du även på hur deras rapport kommer att se ut?

  Med vänliga hälsningar

  1. Har för mig att även Autoliv har rapport i morgon. Rapporterna har hittills mestadels varit positivt för aktiekursen. Någon/några kommer att falla, någon/några kommer att plussa på i aktiekurs. Vi är inne i en väldigt positiv era där det f.n är klappjakt på aktier. jag räknar med att det även i morgon kommer att vara ett positivt aktieklimat. Ingen aktie som jag innehar fn, står för mera än 8% av den totala aktieportföljen. MVH KAVASTU

 2. Förstår att du vill sprida risken genom att köpa väldigt många aktier när ditt index (HSI) visar grönt. Nu har jag ingen uppfattning om din portföljs storlek, men något som slog mig är att du måste ha väldigt höga transaktionsavgifter? Borde du inte kunna sänka antalet aktier något med de mer “säkra” korten? Eller köper du endast denna korg med aktier utifrån känsla samt föregående kurs?

  1. Jag betalar gärna courtage, det är inga problem då affärerna jag betalar courtage för i regel går bra. Betalar ju endast 29:- per affär upp till 500.000:- Det finns en hel del fördelar att vara Avanza PRO-5 kund, för att vara det krävs 15.000:- courtage i månaden. Som mest låg jag på strax över 100 affärer på en dag förra veckan. Kostade bara 2.900:-, hade jag varit kvar på SHB där jag var kund så sent som i aug hade det kostat det dubbla. Det är bra att det går bra för Avanza, det gagnar oss alla då de är duktiga att pressa priser och att utveckla börshandeln och informationen till oss alla. Jag har i tidigare bloggar skrivit att jag tittar väldigt mycket på långa trenden när jag handlar aktier. Alla aktier på large/mid/small har jag på egna excel långa chart (ofta 5-15 år). Där plottrar jag ut intressanta aktier i spännande trend uppåt.

   MVH KAVASTU

   1. Hej,
    jag är imponerad över ditt swingande,får känslan av att du följt/handlat på börsen under en väldigt lång tid?

 3. Hej,
  vore intressant att höra hur ditt HSI-index såg ut i slutet av november -11..;)?

 4. Hej!
  Tack för en fin blogg. Tycker inte alls du tänker märkligt, själv har jag läst en del spelteori och “investerat” på andra håll och folk förstår ju ofta inte rätt enkla principer om vinst/förlust men det gynnar ju såna som oss. Inte på aktiemarknaden för min del men kanske snart?

  Iaf tänkte jag mest fråga dig om du kunde tipsa mig om riskspridning och hur stora poster man bör köpa för någon som gärna kör typ “medium”risk. En post med minicourtage på 39 kr på avanza t ex så bör man väl helst lägga 15k per post. Att vända en sån post på samma dag innebär ju 0,52% kostnad, man får vara rätt säker på sin sak isf.

  Säg att du har 100k, hur många aktier skulle du ha då? Har du 200k, dubblar du sizen på posterna eller dubblar du antalet? Ser att du har ca 40 st atm men alla har ju inte den lyxen allid!

  1. Hej Göran. Om jag hade 100.000:- så skulle jag investerat detta i fem olika investmentbolag. Varefter pengarna sedan kommer in skulle jag fortsätta att köpa in mig i utdelningsaktier i olika branscher, bank, verkstad, läkemedel, teknik osv. Vi ska också veta att vi nu glider in i slutvågen upp på börsen. Börsen bör nå en total topp om 1-2 år. Aktieintresset är väldigt stort nu, brukar vara så i slutfasen av en uppgång. En uppgångstrend brukar vara allt mellan 5-9 år. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *