LASTAD – BLOGG

Se där! Tänkte slå ihjäl en timme i väntan på att gå upp på scenen och underhålla mina konferensgäster med min variant av “Så ska det låta”.

Bilåka, riggning och väntan är en DJ.s vardag. Att rigga före middagen och vänta på att gästerna ska avnjuta en trerätters middag innan det är dags för mig. Värst är det på bröllop, då det är vanligt att middagen där tar 4-5 timmar.

Men, nu för tiden så finns ju bärbara datorer tack och lov, väntan blir inte så lång.

Nu har jag legat fulltankad i aktier sedan tisdags middag. det är ingen idé att spekulera i var rekyler ska komma. Det är köptryck som gäller. Jag antar att köptrycket kommer att bestå till vi når gamla toppen.

Massivt aktie köp, och bolagsrapporter som i mestadels överträffar förväntningarna eldar på. Många som varit negativa till marknaden kastar sig in i aktiemarknaden nu.

Många ser det frustrerande att se på med en stor kassa vid sidan, ingen nedgångsdag som känns rätt att köpa i.

Mitt egna index HSI ser ut som ett spjut som går mot himlen, och ligger nu strax under 55%.

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 19.53.50HSI ser inte alls avskräckande ut. Här ser man också vad bra det är att tanka aktier på låga HSI nivåer, läs gärna bloggen möjligheter från den 16 oktober.

Idag åkte jag på en mina, det är ofrånkomligt. Ett av mina största innehav Autoliv (5% av portföljen) rapporterade under förväntningarna.

Autoliv föll som en sten, runt minus 40 kronor som värst.  Eftersom Autoliv är ett kvalitetsbolag i långsiktigt stigande trend antog jag taktiken “buy on the dip”.

Se där, den var helt riktig idag. Jag ökade på till 9% av portföljen och sålde sedan av någon timme före stängning så jag åter var tillbaka på 5%. Blev en riktigt bra affär till sist.

Hade bolaget hetat Elekta, Oriflame, Ratos eller Getinge hade jag inte vågat göra denna transaktion som jag gjorde idag. Trenderna på dessa bolag är alltför urusla. Andra sidan så skulle jag heller inte innehaft dessa aktier vid rapport.

Jag är öppen med hur jag tänker, och vilka aktier och hur mycket positionerad mot aktiemarknaden jag är. Det finns ju inget värde att skriva om att man t.ex borde ha köpt Axfood för någon vecka sedan. Tror det kallas för “back trading”.

Jag anser att värdet är att skriva innan innan aktier eller index drar. Det är ofrånkomligt att vissa investeringar inte blir riktigt vad man tänkt sig, Autoliv t.ex.

Det verkar finnas en handfull mängd människor där ute i twitter bruset som gottar sig åt när en del av mina investeringar går fel, och är väldigt noga med att nedlåtande påpeka det.

Investeringar som är lysande när det gäller val av aktier och timing retar antagligen dessa aktörer. Jag ligger väldigt ofta rätt och i aktier som går bättre än index, kanske låter det skrytsamt. men vad ska jag skriva då? Idag gick mina Autoliv ned 20:- annars gick det sådär. Vad finns det för läsarvärde i det?

Min målsättning är att vara ett stöd på vägen för aktieintresserade som vill förbättra sin avkastning på börsen. Att jag idag klockade min avkastning på det totala kapitalet i år på +32,21% över index, det är inget skryt, det är ren fakta.

Så, idag har jag börjat blockera twitter användare som inte har bättre för sig, än att vara avundsjuka.

 

Idag har jag klivit in i ITAB Concept AB

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 20.32.17

Jag var inne i dem strax före raset som var och gjorde en hacka på dem. Det är köptryck upp på dem just nu. Har köpt in mig motsvarande vikt 3%. Kommer troligtvis öka på mer, om de inte hinner att bli för dyra.

En annan aktie jag ligger på både i den korta som långa portföljen är Trelleborg.

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 20.36.43

Jag ser det som ett väldigt bra läge att krypa in i dem på ett års sikt.

Oj, nu verkar det vara dags för mig, “On stage”

Njut av börsens framfart och bli inte fartblind. Börsens historiska säsongsmönster dec-mars är underbart, vi får en underbar vinter.

/KAVASTU

16 thoughts on “LASTAD – BLOGG

 1. Håller med dig att det är tråkigt med avundsjuka.
  Man borde ju istället lyssna/läsa & ta del av dina funderingar när dom nu är ‘gratis’.
  Det gör jag, och blir imponerad.
  Jag gör mina egna värderingar av all info och vi alla har ju alltid något nytt att lära!
  Jag gissade idag på HSI = 53 och det var ju nära igen

  1. Hej Mike! Bättre aktieaffärer till folket, är min slogan. Det finns många experter där ute som älskar att briljera. Själv försöker jag lära mig av proffs som är dokumenterat duktiga. MVH KAVASTU

 2. Att människor hackar ner på en är endast för att de vill för en kort stund glänsa och själva känna sig duktigare. Tycker att det är roligt att du skriver vad du gör i förväg. Du hade ju trots allt även en tanke med Autoliv då flera andra stora industribolag rapporterat positivt. Jag såg det däremot först när du hade autoliv och likadant Investor, IJ och Hexagon som du ägde dagen innan deras rapport som att det var lite gambling, inget jag vågar göra direkt! Men intressant idag att höra hur du lyckades vända det till en fördel! Även att Autoliv som mest låg cirka -40 kronor.

  1. Hej! Så är det nog, så tolkar jag det också. Precis som du skriver, den tanken hade jag. Lyckades sälja av 25% av Autoliv innehavet dagen före till nästan toppkurs. Min tanke var, går det käåårätt åt helsike så har jag ju iaf sålt 25% på bra kurs. Går det rätt upp, så har jag ju bara sålt 25%. Tre av fyra bolag reagerar positivt på rapporterna, klart att några sänken måste finnas även hos mig. Hade jag legat med mitt max 15% för ett large cap bolag i Autoliv, hade jag inte kunnat göra den transaktionen som jag gjorde idag. Jag gillar inte att vara tyngre än 10% i ett bolag. Men, det gick ju riktigt bra idag, och dagens portfölj slog faktiskt index marginellt trots Autoliv. Tack för ditt inlägg Carl, mvh KAVASTU

 3. Tja Kavastu! Hatare kryllar de av där ute men ändå fler normala finns det som uppskattar verkligen det du skriver, helt rätt att blocka puckon! Fortsätt skriva här på bloggen och twitter!!

  Mvh Björsa

  1. Hej och tack för ditt inlägg. Jo, det är klart att jag ska fortsätta att skriva. Det gör jag så länge tycker att jag har ngt att förmedla. MVH KAVASTU

 4. Jag vill bara passa på att tacka för en riktigt bra blogg. Jag har nog läst alla inlägg 2ggr på en vecka. Kul att du som proffs vill dela med dig av kunskapen du akumulerat under tid.
  Med lite tur så kan jag som gröngöling undvika några av fallgroparna som lurar på mig där ute ock vem vet kanske åka lite snålskjuts på något av dina tips.

  Mvh: Pelle

  1. Hej Pelle! Sug åt dig av bloggarna. Som gröngöling är man öppen för att göra fel. Låt dig inte luras in i dåliga affärer och fallgropar (för de är många) MVH KAVASTU

 5. Hej
  jag vill bara instämma med övriga, tycker du skriver väldigt bra och är läsvärda inlägg. Har du tid eller någon annan att visa vart du skriver om HSI mer? Jag letade men hittade inget. Var det något som du “gjort” själv, eller finns det att tillgå på tex. Avanza, Nordnet eller Hitta kursvinnare etc.?

  1. HSI var ett index jag skapade på 80-talet. Hade ett 20-tal olika index, varav 19 kändes lite som “placebo effekt” dvs lite onödiga. Idag har jag bara HSI kvar. Fått frågor om varför det heter så, jag har för mig att det är bilnummer. De flesta indexen döpte jag efter bekantas bilnummer. Om HSI finns att läsa i en blogg från mars i år vid namn arnetalving.se/HSI i mitt andra inlägg. Kul du tycker om bloggen. Målsättningen med den är att vara ett stöd för sina egna tankar, samtidigt som den ska tillföra matnyttiga fakta som är bra att känna till när man placerar pengar på börsen. MVH KAVASTU

 6. Hej du Arne,

  ja, det är intressant att följa din blogg. Om jag skulle försöka mig på att beskriva din strategi så är det kanske något åt det här hållet:
  – grundstrategin är baserad på de långa vågrörelser som börsen uppvisar över tid.
  3 uppgångsvågor( 2 ned) respektive 2 nedgångsvågor (1 upp).
  – du handlar enkom under uppgångsfasen dvs de 3 vågorna upp (just nu har vi kommit in i den sista uppgångsvågen räknat från -08:s krasch). Du avstår handel i nedgångsperioder och inväntar ny botten.
  – du lutar dig mot ditt “cocacola-recept” – HSI-indexet, som tycks vara en förfinad form av RSI (dvs köpare eller säljare har övertaget på marknaden just nu). Överköpt eller översålt för stunden.

  Så här långt tror jag att jag förstår ditt tänk. Sen kommer vi till den “3:e” ingrediensen i din handelsstrategi – själva portföljsammansättningen.
  – du jobbar med en mycket bred portfölj där ingen aktie får utgöra mer än 15% av portföljen och min gissning är att du hela tiden söker “momentum-aktier” dvs aktier som du anser är i en mer eller mindre stark uppgångsfas?
  Jag blir nämligen imponerad av antalet aktier du laborerar med och tänker; – hur kan du ha koll på alla dessa aktier som du skiftar hela tiden. Det måste finnas någon “enkel” förklaring. Jag antar att förklaringen ligger i att du byter ut/in aktier som du anser (genom TA?) har momentum för stunden?
  Du “knådar” ju onekligen din portfölj hårt. Du jobbar ideligen med den. Och jobbet tycks vara att identifiera aktierna som just nu är inne i någon form av uppgångsfas?

  Vore roligt om du kommenterade..;)
  Vore också intressant att veta i vilken mån du väger in “omvärlden”. OMX styrs ju i så stor grad ändå av de amerikanska och den tyska börsen.

  Jan

  1. Tycker det är en bra beskrivning hur jag jobbar. Viktigt med en strategi och att följa den. Efter 30 år på börsen börjar man kunna identifiera börsens rörelsemönster i grova drag. Jag har en hel del olika index på lång sikt som jag för, HSI visar mer på kort sikt (5 olika parametrar var dag som bokföres i ett index). Den närmare granskningen jag tidigare gjort, fundamentalt när jag analyserat en aktie och dess affärsidé, balansräkning, värdering och framtidsutsikter fungerar. Försökte mig även på teknisk analys på 80-talet men insåg att det var svårt att slå index med den metoden. Det som har gjort att jag nu förvaltar min portfölj långt över index är att ja släppt förstoringsglaset och tagit mig upp i en helikopter. Där sitter jag och tittar ned på marknaden och kan på så sett plocka upp godbitar hela tiden. Till min hjälp har jag alla börsens bolag på large/mid/small inlagda på egna långa trend excel chart. Varje fredag lägger jag in slutkursen på samtliga. Sedan i somras gör jag även så på alla First North bolag ca 150 st. Räknar med att dessa chart skall vara i bruk om 2-3 år. Reglerna som jag har är ju max 15% av kapitalet i en large cap aktie, max 10% i en mid och 5% i en small. Nya regler när jag börjar på first North är att jag där får lägga max 3% av kapitalet i en sådan aktie och max 5 olika first north aktier samtidigt. Jag är väldigt skeptisk mot bolagen på denna lista, men det dyker ju upp godbitar där då och då och där vill jag vara med.
   Alla aktier som jag innehar finns ju väldigt bra och överskådligt uppställda i Avanzas handelsplattform, jag tycker inte det är särskilt svårt att ha så ånga samtidigt. När jag hittar något nytt intressant så ställer jag ju det mot mitt befintliga innehav. Är den nya upptäckten bättre än det jag för stunden innehar. Ingen portfölj är ju starkare än sin svagaste länk. Ut åker delar/allt av det jag betraktar vara svagaste länken för stunden och in kommer det nya. Jag handlar gärna i bolag med stark balansräkning, plockar dem gärna i rekyler. Tittar inte alls på någon teknisk analys, om man bortser från 200 dagars glidande medeltal och årslånga motstånd/stöd. Tittar en hel del på omvärlden och försöker att översätta det som sker och händer på hur det påverkar placerarnas strategi på svenska aktier.

   MVH KAVASTU

  1. Om du tänker på HSI chartet, betänk att det gått från en låg nivå. Om det andra chartet gäller ITAB, så ska man ha klart för sig att en aktie i snitt sätter 43 nya all time high, innan toppen är nådd. Jag gillar upptrender och har ingen alls skräck att inneha aktier som ideligen bryter ny mark uppåt. Däremot ratar jag motsatsen, tex Oriflame Africa Oil mfl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *