ÄGARE – BLOGG

Avanza har släppt ännu en ny funktion, där man nu kan se hur många aktieägare som finns för varje enskild aktie.

Skärmavbild 2014-10-27 kl. 21.48.02

Ni som är kunder på Avanza, gå in på en enskild aktie. Längst ned på aktiedata ser ni “antal ägare hos Avanza”. I det här fallet Hennes & Mauritz som har 36 982 ägare på Avanza.

 

Den här statistiken är för mig väldigt intressant, den ger mig en bra input hur folk tänker.

Det handlar ju att gå sin egen väg, utan att vara dumdristig. Jag är relativt ofta med på små “race” som olika aktier gör, jag kliver av med ena hälften och efter några procent till släpper jag de sista.

Då finns det ofta lika mycket uppgång till att göra innan toppen nås. Jag förstår inte att folk vågar.

I början av “racet” är det inte många som lägger märke till aktien, men varefter aktien rör sig uppåt flockas spekulanter runt “godbiten” tills ballongen spricker.

 

Nu på kvällskvisten tog jag mig tid att gå igenom hela Large Cap på Avanza

Mest ägda aktie Hennes & Mauritz 36 982 ägare, tvåan är Volvo med 26 575, trea Ericsson med 21 755, fyra Investor 20 392, femma Telia 16 249, sexa SEB 15 210, sjua Swedbank 15 154, åtta Sandvik 14 482, nia Ratos 14 004 och tia Industrivärden 12 634.

Tittar vi på minst ägda på samma lista så hittar vi nyintroducerade bolaget COM HEM med 579 ägare, tvåa bakifrån Tieto Enator 584, trea Ljungberggruppen 834, fyra Millicom 919, femma Aarhus Karlshamn 1 007, sexa Melker Schörling 1 422, sjua Hexpol 1 677, åtta Hufvudstaden cirka 1 700, nia Swedish Orphan Biovitrum 1 709, tia MTG 1 998.

Jag tycker det är mäkta förvånande att hitta den fallande kniven Ratos bland de tio mest ägda aktierna på large cap på Avanza. Jag tycker det även är mäkta förvånande att se så fina aktier som Tieto Enator, Ljungbersgruppen, Aarhus Karlshamn, Melker Schörling, Hexpol och Swedish Orphan Biovitrum ligga på bott tio listan av de minst ägda på Avanza.

De sex godbitarna som jag nämnde ovan på bottenlistan finns bara i 7 233 depåer på Avanza. Det finns med andra ord två gånger mer aktieägare i Ratos på Avanza än i alla dessa sex godbitar tillsammans (Tieto, Ljungberg, Aarhus, Melker, Hexpol och SOBI) Detta är för mig chockerande!

Hur tänker marknaden, intressant!

/KAVASTU

 

 

13 thoughts on “ÄGARE – BLOGG

 1. Det verkar som att aktieägarna inte riktigt vågar tänka själva, följer med strömmen och investerar i de bolag som det pratas mest om i nyhetsflöden mm. lätt hänt att de glömmer bort de stora guldklimparna då.

  1. ja, vad säger man. Om folk skulle ta tjänstledigt en dag från jobbet och ägna den dagen åt att omplacera i sin aktieportfölj i stället. Skulle vara bra mer lönande än att jobba. men så är det naturligtvis. jag har planer på att göra en allmän undersökning på vad det är som ha gjort, att människor köpt en viss aktie.

 2. Många fina bolag som hamnar i skymundan. Vad tycker du om Vitrolife på smallcap?
  Din blogg är helt fantastisk Arne, fortsätt med det du gör
  mvh trogen följare

  1. Jag älskar Vitrolife. Har varit inne i dem många ggr. men den här gången stack de innan jag hann med att fånga dem. Äger dem gärna, men finns tyvärr inte i portföljen fn. Roligt du uppskattar min blogg. Har för avsikt att vara aktiv iaf tills toppen på börsen sätts. Sedan får jag ta ett nytt nuläge och beslut. Enjoy och tack! /KAVASTU

 3. Ibland visar de jämförelser mellan Nordnet och Avanzas kunder och inte allt för sällan brukar de agera olika dvs urvalet aktier hos nordnets spelare kan vara annorlunda.

 4. Det vore mycket trist att se denna fina blogg försvinna efter toppen sätts. Jag hoppas du fortsätter. Men det är av rent egoistiska skäl jag skriver så. Som nybörjare får jag massa värdefulla tips och verktyg att använda mig av när jag själv investerar, även om min strategi inte går att tillämpa på hur du arbetar, ser jag denna blogg trots det oerhört värdeful för mig!

 5. Du skrev att 20.392 Avanza-kunder äger Investor-aktier. Hur fick du fram siffran? Jag ser att 3.329 kunder äger Investor A samt att 17.174 kunder äger Investor B. Slår man ihop dessa siffror till 20.503, får man dock inte det totala antalet kunder i och med att vissa kunder äger både A- och B-aktier.

  1. Förändring i innehav sker hela tiden. Innehavet 20.392 är från i söndags. (a och b aktier) tror inte någon är intresserad av “millimetern” utan av grovdraget hur innehaven ser ut.

   1. Visst, om 20.000 har aktien, kan jag mycket väl tänka mig att antalet ägare ändras med något hundratal på någon dag.

    Tänk även på att aktier noterade på mer än en marknad får olika siffror. “Svenska” Nokia-aktier har t.ex. 4.153 ägare, medan “finska” Nokia-aktier har 2.309 ägare. I praktiken är det ju samma aktie, men Avanza redovisar aktierna olika i och med att de registreras via olika värdepapperscentraler.

 6. Vet du om aktier som ligger kapitalförsäkringar är med i siffrorna?
  Jag menar sådana aktier ägs ju formellt av Avanza Pension och inte av Avanzas kunder….

  1. Antar att det ej är så. Antar att Avanza är en ägare av många papper som ägs av andra, och räknas då som en innehavare. Det intressanta i min lilla undersökning är tendensen, vad folk gärna köper för aktier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *