SMALL CAP AVANZA – BLOGG

Här kommer den tredje och sista bloggen i trilogin om innehavare på Avanza.

Den första handlade om large cap och finns att läsa på i bloggen Ägare

den andra om mid cap finns att läsa om i bloggen Chockerande

Jag har nu slagit igenom alla aktierna på Avanzas handelsportal på small cap, och skapat en topplista vilka aktier man oftast hittar i depåerna på Avanza.

Varför jag gör just detta? Jag tycker det är väldigt intressant studiematerial hur folk tänker, då jag inte alls följer andras oro och syn på möjligheter. Kort sagt, jag går min egna väg utan att vara dumdristig. Det har visat sig att det betalar sig väldigt bra.

Samtidigt vill jag tacka Avanza för allt ni gör för oss små aktieägare, tack! Fortsätt på den inslagna vägen.

Här kommer den tredje topplistan på innehavare, den här gången på small cap, håll till godo!

Åsikterna om aktierna är mina egna.

 

På första plats finner vi Etrion som finns i 5 951 depåer på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.48.36

Kan inte anledningen att så många har Etrion i sina depåer. kanske är det den fantastiska rusningen från någon krona till fem kronor som lockade in många. Kanske är det tron på solcellskraft som lockat in andra. Det finns inga större insiderköp gjorda i bolaget de senaste åren.

 

Andra plats, PA Resources 5 240 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.49.29

Ja, vad säger man. Antagligen finns denna aktie i 5 240 depåer för mycket.

Aktien har gått så dåligt att vi måste titta på ett års chart i stället.

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.50.12

Från dryga 650 kronor till 2 kronor och femtio öre tre år senare. En nedgång på -99,6% på tre år. Varför? Varför? äger så många denna aktie? Här ser man hur viktigt det är med “let the trend be your friend” och att rent ut sagt “ge fan” i att bottenfiska, och framförallt då i ej kvalitetsbolag. En mycket bra regel, är att sätta upp en maxgräns för hur stor en förlust får bli, att kliva av där hur ont det än gör. 10.000:- investerade i detta bolag för tre år sedan, är nu idag värt 40:-, 10.000:- investerade i Hennes % Mauritz för tre år sedan är nu värt 13.300:- plus utdelningar på cirka 1.000:-

 

Tredje plats, Precise Bio 4 769 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.51.42

Antagligen fanns det inte så många som hade denna aktie i sin depå för ett par år sedan. Jag misstänker att många kom in under 2013. Många spekulanter kommer in likt getingar runt en sockerbit när kursen rusar. På sociala medier och forum ser man massor av inlägg på udda bolag med fantastiska riktkurser skrivna av folk utan erfarenhet och belägg. Ofta hjälper bolagsledningen till att “haussa” aktien. Antar att det finns många i Precise Biometrics som sitter på förluster och lever på hoppet att det goda rycket ska komma tillbaka.

 

Fjärde plats, Nordic Mines 4 280 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.52.46

Likaså här har aktien gått så dåligt att vi måste bryta ned det på ett års chart.

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.53.51

Ja, vad säger man? Jag vet att det var ett dödsryck i den här aktien för några månader sedan, men kommer inte ihåg anledningen. Likaså här misstänker jag att det är en hel del havererade trades som finns kvar. Vad är anledningen att man innehar en aktie som gått -99,9% på tre år, och -87,83% senaste året? Spekulanter dras till “frimärksaktier” och ser oanade möjligheter att tjänade pengar på dem. Rätt tajming, javisst men då ska man ju ha dem i max 1-2 veckor och ta en stop-loss ifall traden havererar. I helt otroligt många depåer som 4 280 finner man NOMI i.

Säger bara…

Skärmavbild 2014-10-24 kl. 03.16.05

 

Femte plats, Karo Bio 3 960 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.54.41

Karo Bio toppade på 5,60 år 2010, jag har för mig att bolaget kom till börsen under IT-yran i början av 2000-talet. Här har ju i alla fall aktien gått bra senaste året. men jag ser ingen anledning att ligga kvar med aktierna i portföljen.

 

Sjätte plats, Doro 3 421 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.55.42

Pensionärs telefoner säger många, men visst kommer Doro att anpassa sig till kommande pensionärer. Jag har bara rört vid denna aktie en gång sedan de toppade. Det var i somras, men gick ur med noll i resultat. En helt ok aktie att äga, det tycker även 3 421 personer på Avanza.

 

Sjunde plats, Pricer 3 072 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 12.23.59

Kurstoppen sattes till 15 kronor år 2011. Detta chart startar för tre år sedan och resultatet är -39,46% på dessa år. Mycket förhoppningar och åter en “frimärksaktie”. Just nu får man 113 aktier i Pricer för en aktie i Hexpol t.ex. Om kursen går upp en procent i båda bolagen så har man tjänat lika mycket. Om kursen går upp en krona i bägge bolagen, har man tjänat 113 kronor i Pricer men bara en krona på Hexpol. Jag väljer så klart den där kronan i Hexpol. Sedan årskiftet har bolaget stigit med 31% och Pricer sjunkit med -31%. Kanske ni säger att det är historia och det visar inget om framtiden. Jag svarar, jag följer bara den långa trenden och kliver av när den positiva trenden är över.

 

Åttonde plats, Neurovive 2 930 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.57.40

Jag fick upp ögonen för detta bolag på småföretagardagen/Stockholm i juni 2014. Köpte genast en post som fullständigt rusade iväg. Insiderköpen fullständigt haglade i detta bolag under hela sommaren. Man eldade upp kursen till smått otroliga 80 kronor på ett par månader. Här kan man verkligen tala om följa John effekt. Aktien är död i sin nuvarande form, men värd att bevaka. Kanske kommer nya kraftiga insiderköp som kan elda på den igen?

 

Nionde plats, Opcon 2 562 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.58.30

Ytterligare ett förhoppningsbolag som gått riktigt uruselt. Tills ett insiderköp kom i början av september. Det var den här aktiens insiderköp som fick Finansinspektionen att ändra tiden för publiceringen av listan från klockan 15.00 varje dag, till efter börsens stängning 17.30 Om du vill veta mer om det finns det i bloggarna brev till Finansinspektionen och svar från Finsnsinspektionen som jag skrev i samband med publiceringen av insiderköpet. Jag har varit inne och rotat en hel del i bolaget sedan onsiderköpet med mycket bra yield. Idag passade jag på mig att köpa på mig en post i och med att den föll -5% i en stigande kort trend. Denna aktie är jag bara inne och leker under en kort period i, jag överger den snart.

 

Tionde plats, Acando 2 468 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 01.59.18

En aktie jag gillade tills köpet av Connecta blev känt. Sedan dess har det bara brakat utför.

 

Elfte plats, Bioinvent 2 328 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 02.00.36

Forskning inom Läkemedel är alltid en chansning, ofta går det åt fanders. År 2011 stod denna aktie i 35 kronor och när detta treårs chart börjar så stog den i 20 kronor. Idag är den inte mycket värd. 2 328 på Avanza har den i portföljen och jag tror inte så många har svarta siffror på den. Läkemedel är dyrt att forska fram och få godkända. Enligt uppgift krävdes det på 50-talet i princip 2 papper i dokumentation för att få ett läkemedel godkänt. Idag krävs motsvarande ett par långtradares last med dokumentation innan läkemedlet är klart att tas i bruk.

 

Tolfte plats, Transcom 2 162 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 02.01.29

Jag kan detta bolag väldigt dåligt, har ju gått skapligt i alla fall det senaste året.

 

Trettonde plats, Sensys 2 045 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 02.02.15

Tala inte om eländet. Jag fick inte tag på något när de stack iväg uppåt. Det var ont om vettiga priser på säljsidan och de bara stack upp. Jag blev utan aktier i Sensys Traffic. Företaget verkar inom branschen trafikinformation. Idag skulle jag inte vilja äga dem.

 

Fjortonde plats, Borg 1 984 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 02.03.03

Kanske namnet av den gode tennislegendaren Björn Borg lockat in många som aktieägare i detta bolag. Att man sedan förstår vad bolaget gör kan vara en annan anledning. Utvecklingen av aktien är i alla fall urusel. Toppade på 56 kronor år 2011.

 

Femtonde plats, Net Insight 1 951 ägare på Avanza

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 02.03.57

Ett bolag som är på gång, intressant men kursen har redan rusat. Jag hoppade in i bolaget på strax under två kronor och nöjde mig med att få ut 2,60 för dem. Jag skulle behållt dem. I rekylen som var i mitten av oktober fångade jag inte upp net Insight, det fanns ju så många aktier att välja mellan torsdagen 16 oktober. Se blogg Möjligheter från just den dagen.

Jonas Elofsson Reporter på Affärsvärlden har varit väldigt positiv inställd till Net Insight. Han har tagit upp den lite då och då på twitter. Man kan bara ställa sig i kön och applådera. Helrätt. Följer ni inte Jonas Elofsson på twitter, så rekommenderar jag att göra det. Bra tweets, tack för dem.

 

För övrigt, lägg märke till det gula strecket som är OMX Sthlm 30 index sedan 3 år tillbaka. Bara 2 aktier har gått bättre än index under den perioden och det är Neurovive och Sensys Traffic. Doro har gått på pari. Resterande 12 sämre än index och de flesta klart sämre än index.

Tittar man på värderingarna av dessa ovanstående 15 bolag. Blir inte speciellt hög av att läsa dem (med visst undantag)

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 14.06.00

Ja, vad säger man? Suck! Tänk om alla dessa pengar på de 15 ovanstående aktierna hade legat i t.ex SEB, H&M eller ICA de senaste tre åren.

Men, då kanske de som innehar de här aktierna inte lärt sig läxan. För det utgår jag från att de gjort nu.

Tänkte försöka att analysera mina intryck av denna triologi bloggar som jag nu skrivit i en kommande blogg

/KAVASTU

 

21 thoughts on “SMALL CAP AVANZA – BLOGG

 1. Fantastiskt intressant och lärorik genomgång av Large/Mid/Small Cap. Tack för en jättebra blogg! Jag undrar var du drar gränsen mellan en lång och en kort trend. Lång är på 2-3 år, och kort på halvåret typ eller?

  MVH

  Henrik W

 2. Hej! Spännande fakta! Om du har tid får du gärna gå igenom de bolag med minst antal ägare och ge en kommentar till dem 🙂 Fantastisk blogg förövrigt! Lär mig något nytt varje gång!

  1. Hej, gjorde det på large cap, men tycker det inte är så intressant på de andra listorna. Däremot kommer det nya bloggar om 6 månader då vi ska titta på förändringar i innehav. MVH KSAVASTU

 3. Tack för din serie av genomgångar. Har läst dem med stort intresse.

  Tror tyvärr att det är väldigt många av dem som sitter med aktier i förlorarbolagen ovan som inte har lärt sig sin läxa. Det roliga med din genomgång är att jag tvingas rannsaka mig själv och mitt beteende. Sitter jag med skräp i portföljen? Kanske…. Det lär jag behöva fundera över.

  1. Hej, kul du uppskattar min blogg. Anledningen varför jag gjorde denna undersökning, är för jag vill fördjupa mig ännu mer hur folk tänker. Varför inte dela med sig av den. Mitt syfte var givetvis inte att kränka innehavare av dessa förlorare som jag tagit upp. Syftet är att mana till eftertanke, vad håller jag på med? jag är ändå rädd att du får rätt. Gör man ett misstag en gång, må det vara hänt. Gör man det två gånger,är det en gång för mycket och man fortsätter sannolikt att göra misstag hela livet. MVH KAVASTU

 4. Hej Arne!

  Fint drag på börsen som Du sa. Har en fråga. Du tittar i ditt index när det är köp och säljläge. Men hur sorterar du ut vilka aktier som du köper in? Du skriver att många aktier ska starta 3:e vågen upp nu. Men ser att Du har Mekonomen- Dom ligger ju i en fallande trend. På vilka grunder plockade du in den aktien?

  Ha en fin dag!

  1. Kunde inte låta bli, när jag fick dem till ett väldigt bra pris. Hade Mekonomen väldigt kort tid. Jag scannar av alla 255 aktierna på lång trend large/mid/snmall och skriver upp en favoritlista varje dag. trevlig helg!

     1. Och vad menar du med trend? Positiva vågor? Eller vad tittar du på?

      Jag har 2 eget konstruerat köpsystem för kort handel. Plockade in Proffice igår. Samma signal gav en kursrusning från 17 kr till 27 för ett år sedan. Repris?!

     2. Hej! 45 graders lutning uppåt ett tag, något år eller så. Proffice har fått mkt stryk har jag konstaterat. MVH KAVASTU

 5. Att många har Etrion kan säkert förklaras med att den delades ut från LUPE om jag minns rätt.

 6. Avanza har på sin förstasida en lista på dagens vinnare och förlorare. Många av dessa bolag verkar vara bolag på Small Cap som går upp med 10 % en dag för att sedan gå ner med 10 % två dagar i rad. Kan det vara så att vissa personer köper dåliga aktier baserat på listorna av vinnare och förlorare?

  Bolag på Large Cap verkar rent generellt ha lägre standardavvikelse. Det kanske gör att folk uppfattar dem som “tråkiga” och att folk söker sig till “skojiga” bolag istället? Jag vill minnas att Telias f.d. vd Lars Nyberg kallat Telia för ett “tråkigt” bolag på någon av Telias bolagsstämma, med innebörden att kursen inte ändras så mycket (läs: Telia är en säker placering). Jag föredrar “tråkiga” bolag framför “skojiga” bolag i och med att det ger mer trygghet. På så vis behöver jag inte sitta framför datorn och glo på kursutveckningar hela dagarna i sträck utan kan låta aktierna vara i fred under en lång tid.

  1. Hej! Tycker och tror du ha många poäng i din korta berättelse. Hellre tråkigt och avkastning än kul och negativ avkastning. Många påpekar att jag har ofta rätt i mina förutsägelser om börsen, och menar att jag skulle tjäna mycket mer pengar jag använde hävstångsprodukter. Är hellre tråkig, vill inte sitta framför skärmen hela dagen. Ena stunden klippa gräsmattan, andra byta till vinterdäck på bilen. Helt enkelt att ha ett tryggt och lugnt liv utan en massa press på att derivat ska gå åt rätt håll.

 7. Hej. Återigen kreverar du. Tack för en bra analys. Jag ägde precise bio under 2013 och fick väldigt bra avkastning. MEN man kan nog inte vara långsiktig till skillnad från vad en kompis sagt till mig. “Köp extremt billigt och glöm sen”. Jag hade aktien kort tid och minns den som kul men stressig. Kan vara kul med korta trades i dessa aktier med en del av portföljen (10-20 %) man kan ta extra hög risk i. Tycker inte man helt ska undvika hävstång Bara för att vara trygg, bara inte för stor del av portföljen. Man måste ju ta risk för att få avkastning 😉

  1. Hej Simon. Man kan ta måttlig risk för att få bra avkastning. Jag brukar säga det,har inte aktien utdelning ska man dra örona åt sig. MVH KAVASTU

 8. Nordic Mines är ett gruvbolag som har en gruva vid Brahestad i Finland. Det finns ett liknande bolag på norska börsen, Northland Resources, som har en gruva i Pajala och är det utländska bolag som har flest Avanzaägare, f.n. 5497 ägare. Bolaget har gått käpprätt åt helvete (99 % ner på tre år, 80 % ner på ett år).

  Båda verkar inom samma marknad, har gått ungefär lika (minus 99 % på tre år) och har båda har fruktansvärt många Avanza-kunder som ägare. Likheterna är slående. Varför köper folk bolagen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *