TITTAR UPPÅT – BLOGG

Dags igen efter två veckor, en blogg.

Blev en tripp till mitt andra hemland Estland förra veckan, och en lång Weekend på Gotland direkt efter.

Det har inte funnits så mycket att förmedla från min sida. Jag har själv viktat om lite mellan aktier/cash under den här två veckors perioden. Marknaden har varit ordentligt överköpt med HSI över 60% några gånger.

HSI har nu gått ned till mera rimliga 54,5% (måndagens slutcall).

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 13.19.19

Skulle tro att HSI kommer att pendla mellan 50-60% ett tag framöver.

Många andra index som jag bokför manuellt på börsen ser bra ut, inga varningssignaler där att något oroväckande skulle vara på gång.

Många är väldigt negativa till börsen efter den kraftiga återhämtningen som var efter oktober rekylen. En del är nu inställda på en riktig rekyl nedåt, somliga säger att toppen är nådd för denna gång.

Jag går emot dem, jag ser bara möjligheter och räknar med ett bra halvår framöver. Många aktier pockar om att vilja ha en högre kurs.

Jag ligger i princip fullt investerad i både egna portföljer och de jag förvaltar.

Till min hjälp har jag dessutom säsongsmönstret som ser mumma ut.

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 13.02.21

Tittar jag på mina innehav i portföljen ser jag många aktier på large cap

AstraZeneca är ett stort innehav, en aktie som är högt värderad men i en bra trend uppåt.

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 14.21.31

Jag innehar aktien av två anledningar, trenden och möjligheten till nya uppköpsbud. Aktien är volatil och givetvis är det ryktena som bidrar till det. I fredags hette det att Pfizer var intresserade att köpa Isländska Actavis, i måndags lade Actavis bud på Allergan och blev därmed världens tionde största läkemedelsföretag.

Nu har det aviserats om att Pfizer och tyska Merck inleder ett samarbete om cancerforskning och därför skulle det vara mindre troligt att Pfizer skulle sluka AZN.

En anledning till Pfizers intresse för AZN skulle just vara cancerforskningen. Men såvitt jag känner till så har inte Actavis så mycket forskning inom cancer. Ändå skulle det vara intressant för Pfizer att köpa upp det bolaget.

Jag vet inte vad jag ska tro, men AstraZeneca aktier har jag, och jag tänker behålla dem.

Under en månads semester i Thailand vintern 2005 läste jag tidningar från 1998-2002 och lärde mig en hel del om tidningsartiklar. Kanske är det så man ska göra, läs tidningarna fem år efter utgivningsdagen.

AstraZeneca, så länge de ligger i en bra upptrend har jag dem, vad tidningarna skriver läser jag, men bryr mig föga om det.

 

När vi ändå är inne på läkemedelsföretag.

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 14.43.26

Orexo verkar vara på rätt väg, och jag gillar trenden i aktien.

Problemet är bara att Orexo inte tjänar några pengar – än.

Företaget har en handfull produkter, men det är kring preparatet Zubsolv fokus ligger på.

Jag fick företaget presenterat för mig under en halvtimme på småföretagardage i juni. Zubsolv är ett preparat för opiatberoende.

Preparatet verkar att ha tagit fart på den amerikanska marknaden och förra veckan tog Orexo ett riktigt skutt uppåt.

Så länge trenden ser positiv ut på långa trenden, så finns de i min depå.

 

Fler intressanta bolag inom läkemedel, men här produkter till sjukhus.

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 15.07.02

Jag gillar trenden i detta bolag. Den har sprungit en hel del.

Bolaget har visat svarta siffror sedan 2007 och har nyligen haft ett VD byte.

Företaget utvecklar och säljer automatiska system för analys av blod och andra kroppsvätskor.

Jag fick företaget presenterat för mig på småföretagardagen i juni och vad jag förstår så är deras system väldigt effektiva mot konkurrenternas.

 

Nordnet har nu 24.000 konton på Shareville

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 15.19.19

Jag har valt att inneha både Avanza och Nordnet i min aktieportfölj. Otrolig succé för Nordnet med Shareville och det borde gynna aktiekursen på sikt. Skulle tro att kunderna på Nordnet blir mer benägna till affärer när de följer Shareville.

 

Bilia har jag nämnt tidigare i bloggen http//:arnetalving.se/bilia

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 15.30.25

Bilia är min absoluta favoritaktie på börsen, jag följer den extra noga. Lika gärna som jag älskar den aktien i en generell upptrend, lika mycket hatar jag den i en generell nedtrend på börsen.

Jag räknar med en bra mycket högre kurs på Bilia på lång sikt.

 

Nolato har gått kräftgång länge

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 15.43.58

Det borde lossna för Nolatos aktiekurs snart. med P/E tal på 12 och en direktavkastning på 5,5% så är det bara ett måste att ha i sin aktieportfölj.

Jag brukar tjata om att inte gå på stigen i skogen, gå ut och ströva och sök fritt i stället. I sinom tid bildas det en stig efter dig. detta är en sådan aktie.

 

Diamonds are forever! Lucara Diamonds

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 15.55.43

Jag räknar med fortsatt stigande aktiekurs i Lucara Diamonds. Bolaget gör framsteg efter framsteg.

Risken i bolaget är framförallt att de två gruvorna ligger i Botswana och Leshotho. Vi vet hur instabilt det kan vara i afrikanska stater.

 

Skulle kunna fortsätta med mängder av intressanta aktier, men bloggen skulle bli för lång.

Totalt har jag strax över 30 olika aktier i depån och är i princip fullt investerad.

Största innehaven är, Avanza, Bilia, AstraZeneca, CellaVision, Hexpol, Investor, ITAB, JM, Lucara Diamonds, Trelleborg, NCC, Nordnet, Orexo.

 

Slutligen till något helt annat. Nej jag hänger inte på olika chatter eller olika börsforum. jag har fått många frågor om det.

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 16.20.51

Det finns en uppsjö av olika forum, här en från SVD Börsforum. Varför slösa tid på detta. Många som skriver där har inte ens varit med om finanskrisen 2007-2008.

Det enda syftet många har där är att få bekräftelse av andra att de ligger på rätt aktie, och att prata upp just sin aktie.

Jag håller mig enbart till ett forum, Twitter. Jag väljer själv vilka jag vill följa, levererar de inte kvalité är det bara att avfölja.

Okej, jag är även med i en mindre facebookgrupp om aktier, men mest för skojs skull.

Vi vet ju hur det brukar gå med de där “populära aktierna” läs gärna bloggarna http//:arnetalving.se/chockerande och http//:arnetalving.se/Small cap och då är det aktier på mid/small cap. Då kan ni förstå hur det är på listor under dem, First north, NGN och Aktietorget.

 

Slutligen….

Skärmavbild 2014-11-18 kl. 16.35.40

Konsten att slå index är att följa trenderna, minimera dåliga affärer, låta vinsterna växa i de bra investeringsobjekten.

Aktieportföljen ligger i skrivandets stund 31,5% över index, jag hoppas på lite mera innan jag stänger boken för år 2014.

– KAVASTU

 

8 thoughts on “TITTAR UPPÅT – BLOGG

  1. Kul att följa dig och dina allt som oftast intressanta samt alltid initierade inlägg, Arne. 🙂

  2. Hej läser och kollar dagligen runt på ekonominyheter, tittar även på bloggar och appar, måste få lite inputs eftersom jag är novis. Din blogg är uppfriskande att läsa, hoppas du fortsätter. Tack

    1. Hej Irene! Kul du uppskattar bloggen. 30 års erfarenhet från aktiemarknaden ligger inbakad i bloggen. Bloggen är iaf aktiv tills vi sätter börstoppen för denna gång, sedan får vi se. MVH KAVASTU

  3. Hej! Tänkte bara fråga hur du skapar dina grafer/kursövervakningar för både aktierna och HSI? Använder du ett extern program för detta och vad är det i sådana fall? Utöver det vill jag tacka för en högst trevlig och intressant blogg.

    Tack på förhand!

    1. Hej Sebastian! Kul du uppskattar bloggen. Det är vanligt excel, min kunskapsnivå på excel är ungefär en tioårings. Inga komplicerade diagram mao. Bara rena som man ser MA 200 och kursutvecklingen. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *