PENSIONSFUNDERINGAR – BLOGG

Att spara till pension är ett nödvändigt ont. Vid vilken ålder man ska börja att spara finns det många delade meningar om.

Har lite egna tankar om framtidens pension nu när man minskar avdraget för pensionsspar från 12.000:- till 1.800:- nästa år.

Det är fritt fram att spara i IPS och privat pensionssparande i framtiden, men någon avdragsrätt i deklarationen kommer inte att finnas from 2016.

I min generation födda på 50 och 60-talet har vi i regel föräldrar som köpt fast egendom i form av villa eller lägenhet. Kanske finns även någon sommarstuga inblandad.

I vår generations föräldrar finner vi ofta att den fasta egendomen helt eller delvis är amorterad. med andra ord, det är de som äger egendomen, inte banken.

Dagens generation av föräldrar har mycket högre krav. Det är dyrare att vara förälder idag, det finns mycket mer som skall införskaffas och upplevas. Säger inte att de nödvändigtvis tänker fel, men visst kan det vara lite skrämmande ekonomiskt.

Man köper i regel ett boende, ofta nästan helt utan insats. Man förlitar sig på att bostaden skall stiga i pris. Man lever för pengarna i stället för att amortera, finns det utrymme för att ta ut mer i lån gör man gärna en ny värdering och lånar mera så köket eller badrummet blir bli tip-top.

Det här gäller givetvis inte alla, men trenden är uppenbar.

Man ska göra så mycket, gärna en veckas skidresa på våren, en Thailand resa under vintern. Till det ska tilläggas all teknik som finns numera, nya telefoner införskaffas ideligen, datorer, multimedia, modekläder mm.

Jag har en Iphone 3s, blir nästan utskrattad för det. Den fungerar jättebra. Jag köper en ny när den inte fungerar längre.

När nu de ändrade reglerna för pensionssparande skall införas, är nu min fundering, om det nu sparas till pensionen, kommer spararna ha disciplinen att låta pengarna stå kvar i olika sparformer utan att “nalla” på dem i förtid?

Gamla systemet tillät inte möjligheten att lyfta pengarna förrän pensionsålder uppnåtts, eller vid 55-60 års ålder.

Här är lite olika förslag från pensionsmyndigheten

Skärmavbild 2014-11-19 kl. 11.31.01

Kommer man att låta bli att ta ut pensionspengar när frestelsen och bristen på pengar blir för stor? Kylskåpet går sönder, en gemensam resa till Thailand hägrar, julen blir för dyr, bilköp, köks/badrumsrenoveringen etc.

Det gäller verkligen att ha disciplin som framtida pensionssparare.

En allt vanligare trend i USA har blivit att månadsspara i ETF.er, dvs derivat med hävstång. Nu såg jag även på twitter i veckan att Nordnet slår ett slag för detta.

Tanken är god, men kommer en sparare våga sitta kvar på sitt sparande när de ser att pensionssparandet rasar i värde? Det går väldigt snabbt i ETF.er.  Vi har oktober i färskt minne, när folk fullkomligt kastade sig nervöst ur börsen. Det var många svarta rubriker i tidningar och många som målade framtiden i mörka färger.

Under min tid som anställd på Handelsbanken såg jag många prov på kunders beteende. När allt stod på topp ville ingen sälja. När marknaden skakat till ordentligt, var de benägna att sälja sina innehav till vilka priser som helst.

Vi närmar oss en topp på börsen, det märks på många sätt. Dels det rekord stora intresset från allmänheten för börsen och alla nyintroduktioner som nu skett och sker.

Jag tror ju att det ännu är en bit kvar tills dess, men vi närmar oss. ska vi spekulera i ett eller två år till?

Skärmavbild 2014-11-17 kl. 14.08.44

Vi som är födda på 50-60 talet har i regel ett arv från våra föräldrar när det tragiskt nog är dags för dem att lämna in.

Hur kommer det vara för de som är födda på 2000-talet? Föräldrar med fastigheter som banken äger. Fastighetspriserna har ett maxpris när inte köparna klarar av att betala mer för dem.

Jag tycker nya förslaget av amortering är ett bra steg i rätt riktning för att stävja prisutvecklingen i överhettade regioner. Förslaget kan även rädda många familjer från ruin när väl konjukturen vänder nedåt, eller räntorna börjar stiga.

Återigen, det här är bara en trend och jag som spekulerar, och det gäller givetvis inte alla.

/KAVASTU

 

10 thoughts on “PENSIONSFUNDERINGAR – BLOGG

 1. Jag är 56:a och helt enig med vad du skriver ovan. Det jag mest reagerar på vad gäller de yngre generationerna är deras bostadskarriär. De börjar inte i det lilla och byter sig upp som man gjorde förr. De ska ha drömboendet direkt vid 30 års-åldern eller tidigare. Så länge inte bostadsmarknaden inte kraschar och räntorna är låga är allt frid och fröjd…

  Jag har lyckats amortera av mitt bostadslån och är den faktiska ägaren till min bostad. Det är en del av min pension. Den andra delen är min aktiehandel. Jag har lyckats slå index hittills, men skulle gärna hitta en kursraket i tid 🙂

  Jag hoppas du fortsätter skriva, för man behöver en röst som inte följer drevet.

  1. Hej Yvonne! Jag har levt precis som du. Litet har blivit större och mera, men alltid utan störe lån. Kommer ihåg 80-talet, då fanns det något som hette sparlån. Om man sparade 500:- i månaden fick man låna beloppet X3. Jag sparade ihop runt 20.000:- och lånade 60.000:- köpte min drömbåt 20 år gammal. Den blev sedan amorterad på 4-5 år. Man fortsatte sonika att betala in till sparlånet i samma takt som man sparat tills lånet var betalt. Synd att det inte finns en såan sparlånsform idag. Klat jag fortsätter skriva, i alla fall tills börstoppen är nådd. Då tar jag mig ur och väntar i ett par år. Att skriva blogg i nedgångsfasen tror jag bara skulle reta folk som ligger snett på sina aktier. MVH KAVASTU

 2. Jag avråder ofta människor ifrån att sluta amortera om de har lån med bra ränta, det är ju bättre att investera dom i en annan sparform.

  Dock blir det kanske lättare för folk som är dåliga att spara vilket verkar innebära iaf 98% av mina vänner att bli halvt påtvingad att amortera. Har en kompis som jobbat heltid i 9 år medans jag har pluggat och hon har inte sparat undan ett öre medans jag som student har lagt undan en del som växt fint.

  1. Hej Göran! Tror inte det är inkomsterna som avgör hur mycket man kan spara, tror det är inställningen och levnadssättet som avgör. MVH KAVASTU

 3. Håller med dig om att dagens föräldrar har väldigt höga krav och man skall göra allt. Ett fint boende duger tydligen inte. Dom flesta verkar ha väldigt svårt för att spara sina pengar självmant så jag tror den nya pensionsparformen kan bli ett problem för många.

  1. Hej! Har en känsla att dagens föräldrar känner pengarnas värde. Tror inte det var lika många som kom i ekonomiska trångmål när jag var ung. Att komma snett ekonomiskt är lätt, när man väl hamnar där är katastrofen ett faktum. Tror att de genomsnittliga arven från äldre generation till dess barn ständigt kommer att sjunka i framtiden. MVH KAVASTU

 4. Tycker inlåsningseffekten trots allt har/hade många fördelar (för många) precis som du skriver, lätt att nalla av eventuella sparade pengar o då har man inget/för lite kvar när det är dags…. Många i bloggosfären som inte delar denna syn men då ligger de långt ut på sparskalan o ligger därmed redan bättre till än 95+% av folket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *