POP AKTIE – BLOGG

En lite lugnare vecka med tid för lite eftertanke och många bloggar.

Jag har nu gått igenom antal ägare per aktie på Avanza på First North.

Från och med år 2012 har jag totalkoll på alla aktier på large/mid/small cap, dvs alla långa trender. Jag lägger sonika in slutkursen på alla dessa aktier varje fredag. De äldsta charten har historik från 1999.

Då jag observerat att det finns bra möjligheter att göra en hel del pengar på korta inhopp 3-30 dagar på First North, beslöt jag mig för att göra detsamma med hela First North listan i somras.

Reglerna som jag har satt upp för mig själv tillåter numera max 3% av kapitalet i en enskild First north aktie och max 5 olika aktier på First north samtidigt. Från min del handlar det enbart om korta inhopp som jag nämnde ovan.

Mina chart mognar så sakta fram, och om 2-3 år tror jag att de börjar visa information som jag kan dra nytta av. Det gäller ju att vara observant på rörelser och volym.

Ska vi ta ett exempel.

En väldigt populär aktie just nu är ….. Den ligger på tredje plats av de mest ägda på listan First North på Avanza. Den ligger i 4.256 depåer på AZA.

En typisk aktie som drar till sig nya ägare eftersom den är så billig i kronor och affärsidé som ligger i tiden som de flesta förstår.

Jag har tidigt skrivit bloggar om vad som finns i Avanzas depåer och konstaterat att många hoppar in i en sådan här aktie när den rusar, rusat. Mycket vill ha mera. Toppen sätts och folk tycker det är billigt, för den stod ju 30% högre bara för ett tag sedan.

Det är sådana här aktier man sedan ser övergivna i mängder av depåer några år senare. Affärsidén var ju så bra, och de var ju så heta.

Vi tar och tittar på aktien, det finns två lägen jag tycker de varit intressanta att gå in i.

Det första läget har vi här.

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 10.42.55

Aktien börjar helt plötsligt lämna bottenträsket och volymen ökar.

Andra läget har vi här

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 10.45.25

Efter ett års konsolidering drar aktien vidare uppåt, omsättningen ökar något. Lägg en linje på topparna från hösten till försommaren 2014.

Vilken aktie är det då?

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 10.16.58

Starbreeze förstås. Ingen aktie jag skulle vilja inneha just nu. Aktien tappade kraftigt för någon vecka sedan efter rapport. Om nu aktien skulle vara så bra att äga skulle man köpt upp den igen, men inte.

Generellt handlar jag inte på dagen, jag tittar på ett par veckors/månaders sikt.

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 10.16.34

Aktien är och kommer att vara volatil och många traders gillar den har jag förstått.

Så här ser Starbreeze ut fn på mina långa veckochart, den börjar växa på sig. Om 2-3 år så börjar man se trenderna.

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 10.18.54

 

En populär aktie Africa Oil, titta på den utvecklingen

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 10.57.41

Finns i nästan 9.500 depåer på Avanza. Likaså där ser man möjligheterna när den stack våren 2012. Merparten av aktieägarna har givetvis tillkommit efter rusningen och mängder av aktieägare ligger med kraftiga förluster idag.

Jag gillar inte att vara inne i pop aktier, jag gillar att gå ut i vilda skogen och söka efter godbitar.

Avslutar med en bild från mitt entimmes föredrag “bättre aktieaffärer åt folket”

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 11.08.26Ha det gott därute

 

/KAVASTU

 

28 thoughts on “POP AKTIE – BLOGG

 1. Håller med om att trenden fick en rejäl smäll, blev dock intresserad när både VD och ordförande i styrelsen köpte på dippen. Idag släpptes det att ännu en ledamot hade köpt. Tror det kan bli en bra trade om 7kr håller, kanske kan ta sig upp mot 8,5 – 9 på sikt. Tack för en bra blogg!

  Mvh

  1. Hej Calle! Det var ju “pyttemängder” VD.n köpte. Kan vara ett sätt att hålla upp kursen. Precis ditt resonemang vill de antagligen uppnå. Det är så mycket tjuv och rackarspel i aktiemarknaden. Stora massiva aktieköp från ledningen vill ja se i så fall.

 2. Hej Kavastu. Köper helt ditt resonemang om pop-aktier. Lite väl mycket V65 för mig.

  Två frågor:

  Fråga 1: Vad kommer det sig att du inte fyller ut historiken för aktier som du sätter under bevakning? Om jag förstår rätt så fyller du bara i kommande fredagskurser i diagrammen utan historik. Beror detta på att du anser dig behöva “leva med i graferna” och samla intryck innan ett köpbeslut istället för att enbart titta på historiska siffror utan denna kontext?

  Fråga 2: Vad exakt visar den ljusare blå kurvan i ditt Starbreeze-diagram? Detta är väl inte en MA200-kurva? Hur hänger den ihop med tidsaxeln?

  Till sist – tack för en alltid läsvärd blogg.

  1. Hej Eric! Precis som du skriver. Jag vill leva med i utvecklingen samtidigt när de charten växer fram. jag vill lära mig mer om bolagen samtidigt. De långa charten är bara till för att jag ska få upp ögonen för intressanta rörelser. Sedan går jag in med lupp och tittar närmre på bolaget innan jag fattar beslut om köp, bevaka, avvakta, inte intressant. På fråga 2 är svaret, jo det är 200 MA om du menar den ljusblåa linjen. Det har inte hunnit gå 200 börsdagar sedan jag började föra First North aktier i juni 2014. MVH KAVASTU

 3. Kul och spännande läsning i dina bloggar. Har läst dem både framlänges , baklänges och lite på tvären. 🙂
  Tycker att det är mycket spännande att följa dina tankar och funderingar. Mycket lärande för en nybörjare som mig själv.
  En sak som jag inte förstår!
  Du som bevisligen lyckas mycket bra, dryga 25% över index i snitt över många år. Varför behandlar du dina portföljer olika?
  Jag tänker på den långa och korta.
  Varför använder du inte hela kapitalet på det mycket vinstgivande sättet som den korta portföljen har?
  Hoppas på många fler bloggar från din sida.

  //Stefan

  1. Hej Stefan! Kul du suger åt dig kunskapi bloggarna. Svaret på din fråga är enkel. Den korta portföljen är gigantiskt mycket större än den långa. Den långa portföljen är enbart överskottskapital i mitt nystartade aktiebolag. det är pengar som jag lägger i säkra bolag med hög direktavkastning. Kapital som ska vara tillgängligt när som helst. I alla förvaltade portföljer (släktingars) blir det korta affärer, kanske inte fullt så korta som min egna. MVH KAVASTU

 4. Jag tycker det är bra att du tar upp det här ämnet lite då och då. Det kan inte belysas för ofta. Varje dag gör många misstagen att följa mängden, att lyssna för mycket på alla möjliga rekar i media och olika forum och tror att de nu ska tjäna “the big bucks” – man litar helt blint om vem som helst – ett riktigt flockbeteende.

  Ofta landar det i att man blir sittandes med aktier som rasar och man själv bränner sig rejält både ekonomiskt och självförtroendemässigt. Man vågar inte ta förlusten tidigt utan fortsätter att tro på förhoppningar, ser alla möjliga positiva scenarion istället för att inse realiteten och låter förlusten dra iväg allt för långt tills man till slut säljer i full panik för att rädda sista kronan.

  Ett bra citat jag läste härom dagen va “Be careful who you invest your time in. Nothing is worse than wasted time. It’s the one thing you can’t ever get back.” Det stämmer ganska väl in här också, och självklart som du säger i bloggen – att man ska gå sin egen väg och bara lita på sig själv.

  En bra bild som beskriver hur vi människor oftast agerar i olika skeden under investeringarna är denna tycker jag: http://s.marketwatch.com/public/resources/MWimages/MW-BZ077_invest_MG_20140410160829.jpg

  /Christina

  1. Hej Christina! Det handlar om att förvalta kapitalet, gärna med minst 6% varje år. Många kastar sig in och tror sig vara experter direkt.För övrigt finns det inga experter överhuvudtaget på börsen. MVH KAVASTU

 5. Hej!

  Mejlade dig här om dagen angående Transmode. Kul att Du plockade in den! Inte så ofta Du tittar i inkorgen? Har mejlat 2 ggr utan svar. Förstår om många kontaktar dig.

  Jag skrev en kommentar för ngn vecka sedan ang ByggMax. Läge att gå in där?

  Fredde

  1. Hej Fredde! Jo, det är alldeles för många mail och frågor egentligen. Jag gör så gott jag kan. Min prioritet ligger att komma framåt i forskning och analys av börs och aktier. När jag anser att jag har något att förmedla skriver jag en blogg. Sedan kommer alla frågor i alla möjliga medier, ha egentligen inte tid med alla de. Ja har ju även två abeten till utöver börsen. Byggmax är säkert en bra aktie att äga, men inte något jag harplaner att införskaffa för tillfället. MVH/KAVASTU

   1. Hej Arne!

    Ja Du är en annorlunda investerare. Jag har hållit på med TA i 15-20 år. Testat olika tekniker. Men mina ögon har öppnats tack vare dig. Tittar man i vecko ( som jag gör ) eller månadsdiagram så ser man ,er en “bild” av hur en aktie kommer utvecklas. T.ex. A-B-C vågor ned. Lyckas man hitta sådana aktier ( Nordnet, MTG ) och bara surfar med när en ny trend etableras så ökar avkastningen enormt. Förr så sålde man rätt omgående med vinst. Nu när man ser de lite längre trenderna så ser man vad dumt man har handlat. Fasiken gå in och häng med upp! Sitter med Proffice, Nordnet, MTG, Volvo samt Transmode.

    Lycka till Arne och fortsätt skriv!

    /Fredde

  2. Hej Fredde! Det är mycket input i alla lådor i olika media. Prioriterar det som ger mig något framåt, dvs egna analyser av börs och aktier. Jag forskar även väldigt mycket i börspsykologi och nya effektiva index. Allt detta tar oerhört med tid. Sedan måste man hålla sig upp to date med allt som händer som rör börsen världen över. Två andra jobb som jag har måste hinnas. Sedan kommer fritiden in. Jo, Byggmax är säkert ett bra val, men ingen aktie som jag planerar att göra inträde i just nu. MVH KAVASTU

 6. Det verkar ofta vara en bra idé att titta på vad den stora massan gör och sedan göra precis tvärt om. Just nu verkar folk sysselsätta sig med att trissa upp aktiekurserna till fantasinivåer. Detta brukar betyda att det snart (om 1-2 år) kommer en krasch. Därför försöker jag hitta aktier med liten konjunkturpåverkan, som inte går upp så mycket i en högkonjunktur men samtidigt inte går ner så mycket i en lågkonjunktur.

  Vet du för övrigt var man kan hitta grafer med logaritmisk skala? Avanza saknar detta och det är mycket mer intressant att se utvecklingen med logaritmisk skala om man jämför kurser över långa tidsintervall.

  1. Hej! Nej, jag vet inte det. Jag är ju aldrig ute och söker eftersom jag lägger in mina kurser själv varje veckoslut. För överigt tror jag du är rätt ute med dina förutsägelser en topp om 1-2 år. Själv går jag helt ur börsen när jag anser att toppen är nådd. det enda jag kan förlora då är “osäker avkasning”. MVH KAVASTU

   1. Problemet är att det åtminstone för mig är svårt att avgöra när börsen når sin topp. Då verkar det vara lönsammare att köpa aktier med låg varians (åtminstone om man tänkt behålla aktierna i några år), så får man lite avkastning varje år och ett inte alltför stort kursfall när toppen slutligen nås.

 7. Hej Arne!

  Bör man titta i ett vecko eller månadsdiagram för att “se” de längre trenderna? Ibland kan jag tycka att månadsdiagram är lite för seeeegt. vad rekar Du?

  1. Hallå! Rekar egentligen inget speciellt. Bara de ligger i stigande trend. Kollar lite på värderingar, insiderlistor, blankningar, om det är många köpråd på dem blir jag lite rädd, antal vågor upp (är det tre avstår jag) på senare tid har jag faktiskt kollat hur många på Avanza som innehar aktien. Är det många blir jag återhållsam. MVH KAVASTU

   1. Okej tackar!

    Men ngt är “fel” med din blogg. Nya inlägg + kommentarer syns inte. Man måste uppdatera ett flertal gånger innan man kan läsa. Skumt.

   1. Bra svar 🙂 I ett månadsdiagram lyser dom grönt enligt diagramtyp Heikin. Den diagramtypen är ruggigt träffsäker. Men är Du inte rädd för rekyl där? Har stigit från 151 kr till 195 kr utan rekyl. Eller skiter Du i det och bara rider med trenden upp??

    Bör man leta på alla “fina” aktier som gjort en 3 våg ned och sedan sitta?

    Ha en fin söndag!

    /Fredde

 8. From next week i’m gonna lose weight. Summer is comming girls!
  Who starts with me? I found a good method in google and want to give it a try, simply search
  in go0gle: fitMarikka advices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *