KONSTIG SYN – BLOGG

Många har reagerat på min, vad de tycker konstiga syn att räkna på avkastning. Jag tycker det är helt normalt tänk.

Hur kan man vara nöjd med att förlora -20% av kapitalet när börsen gått -50%? Jag skulle vara mer än nöjd, man har ju presterat 30 procentenheter bättre än börsen.

Att för mig sätta upp ett mål att varje år göra 20% avkastning på kapitalet är omöjligt. Går börsen upp 40% detta år är det inget problem, men går börsen -20% är det omöjligt för min del, då jag inte nämnvärt spekulerar i nedgång.

Kapitalet jag använder på aktiemarknaden är en tårtbit av totalen. Den tårtbiten är till för att förränta sig bäst möjligt på aktiemarknaden utan nämnvärd risk.

Skulle jag köpa lite blandade fonder skulle den säkert gå sämre än aktieindex, låt oss säga 5% sämre än index.

Skulle jag bara köpa aktier med hög direktavkastning skulle kapitalet antagligen gå ungefär som aktieindex, samtidigt som jag skulle få cirka 4% i utdelningar.

Metoden jag använder mig av är att söka bästa möjliga avkastning på Sthlmsbörsen till lägsta möjliga risk, som gör att jag varje år slår index med 26,5% (sedan 2009 då mätningarna startades) i år hittills 32%

 

Låt oss ta ett exempel.

Skärmavbild 2014-11-25 kl. 21.11.31

Jag vet att jag ständigt slår index. Skulle jag göra -20% på en börs som går -46,5% är jag helnöjd. Jag vet att när det vänder upp presterar jag +26,5% över index igen.

Skulle jag bara göra +20% på en börs som gått +10% kan jag lika bra ha en bra viktad avkastningsportfölj, och ägna mig åt något annan syssla.

 

Jag räknar prestationen på min egna portfölj över index som månadslön.

Exempelvis räknar vi på 1.000.000 SEK. Går börsen upp 10% på ett år, skulle portföljen vara värd 1.100.000 SEK

Börsen går upp 10% plus 26,5% bättre än index, dvs förvaltat 36,5%. Portföljen värd 1.365.000 SEK

Skillnaden mellan index och förvaltad portfölj är då 265.000 SEK, vi delar det med 12 månader och vi får månadslönen 22.083 SEK

Räknar vi på 10.000.000:- får vi månadslönen 220.830 SEK

Skulle förvaltningen ge 20% på en börs som också stiger 20% är månadslönen 0 SEK (trots portföljen stigit med 20%)

 

I framtiden kommer jag med stor sannolikhet förvalta andras portföljer aktivt. Priset för förvaltningen kommer att sättas efter hur mycket portföljen slår index. Dvs jag tar betalt efter prestation.

Inte bättre än index = ingen avgift.

Börsen ned -40%, portföljen ned -20% = avgift

Börsen upp +40%, portföljen 70% = avgift

Kommer max att ha 5 portföljer till förvaltning med minimibeloppet två till tre miljoner.

Så här tänker och agerar jag, när det gäller tänket kring avkastning.

 

Idag blev det inte så mycket börs för min del. var ute i Västerås och jagade i affärer för att försöka hitta en fin kontorsstol i helläder.

Det blev ingen sådan stol idag, det blev ett julbord på IKEA för 129:- och en ny Mac Book Air med tillbehör.

Tänkte pensionera den gamla och ge den i julklapp till en som jag vet inte läser dessa bloggar.

Skärmavbild 2014-11-25 kl. 21.43.31

Avslutningsvis, jag ligger 100% investerad i alla depåer. Och som jag skrev på twitter i helgen, jag tror att börsen står 12% högre i slutet av april 2015 än idag.

/KAVASTU

 

 

 

 

 

9 thoughts on “KONSTIG SYN – BLOGG

 1. Tjena,
  Du har presterat grymt bra, jag är impad. Din syn kring avkastningen att utgå från index är sund. Hoppas dina planer slår igenom, att du förvaltar andras portföljer inom kort.

  Mvh petrusko

  1. Hej Petrusko. Att gå sin alldeles egna väg är modellen för min del. Jag är impad av BMWs slogan, BMW följer inte utvecklingen, BMW leder den. Största förtjänsten att jag slår index så pass mycket är att jag ofta viktar rätt vid rätt tillfälle. MVH KAVASTU

 2. Great idea! i.e. portfölje förvaltning
  Where is the list that I can put mu name on it?
  Can you pls, replay on email what are the conditions (avgift).
  Br,

 3. Hej! Det är inte jag som får din julklapp för jag läser din blogg. Den är himla intressant å “annorlunda” , lätt läst å rolig på nå vis. Fortsatt trevligt liv !!!

  1. Tack Tomas! Jag tänker annorlunda än mängden, därför är bloggen annorlunda. jag vill inte skriva utvecklingen som 1X2, jag skriver som jag tänker och tror. Kul du uppskattar bloggen /KAVASTU

 4. Hej!
  Du gör helt rätt som utgår från index, det betyder att din målsättning är hög och det kan inte vara fel. Det vore underligare att inte sikta högt, när det visat sig att det är möjligt.

  – Du gör helt rätt! Fortsätt på den väg du är och dela med dig av dina erfarenheter – så blir vi alla rikare i sinne och plånbok 🙂

  Tack för en bra, personlig och intressant blogg.

  1. Hej Claes! Framgång är ingen slump. Det gläder mig att så många hittat till min blogg. Jag hoppas verkligen att mitt tänk når ut till många, med tanke på att statistiken säger att en av fem slår aktieindex. Under 30 år har jag gjort misstag, skillnaden nu är att de blivit färre och färre vartefter tiden gått. Jag har verkligen lärt mig att gå min alldeles egna väg. Det är ingen som säger till mig när jag ska gå ur respektive in i börsen, det avgör jag helt själv utan påverkan av andra. Se till att du nu har aktier i ett halvår framåt. MVH KAVASTU

 5. Inget fel att ha höga mål men att tro att man varje år skall få 26,5% över index är helt osannolikt på sikt. Detta skulle innebära att du är genom tidernas bästa investerare vilken jag tvivlar starkt på.

  1. Hej Kungen! Jag har ingen aning om vad andra duktiga aktieförvaltare har för records. Har egentligen inget intresse av det heller. Förvaltar bara min portfölj till högsta tänkbara avkastning, med minsta möjliga risk. När 2014 är slut är 26,5%-27% över index årligen sedan jag började mäta januari 2009. Framtiden får utvisa facit. Skulle jag bara slå index med 15% per år de kommande sex åren blir snitt facit strax över 20% på tolv år.
   MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *