EN FET PETTER – BLOGG

Aktiemarknaden har alltid rört sig i upp och som nedförsbackar. Ibland med en viss intervall uppstår de där riktigt ruskiga svartpistade nedförsbackarna.

I min filosofi gäller det att vikta om portföljen beroende vilka signaler mina olika index ger. Timingen att ligga rätt viktad ger väldigt bra yield på portföljens totalavkastning.

En reflektion som jag vill ta upp i denna blogg, det går alltid en köpare på en säljares aktie.

Många vill vara med och tjäna pengar på en börsuppgång. ju längre upp vi når indexmässigt, desto mer aktörer dras till aktiemarknaden.

Skärmavbild 2014-11-26 kl. 17.58.41

Tendensen just nu är glasklar. Mängder av pengar slussas till börsen eftersom alternativen till avkastning är så få. Många är villiga att ta större risker nu än tidigare, eftersom de redan tjänat så mycket pengar på sina aktier tidigare.

Många “nybörjare” är även inne på börsen och jag misstänker att föreningen Aktiespararna har väldigt mycket medlemmar för närvarande.

Jag tror själv på börsuppgång. I min prognos ligger en 12% uppgång framför oss fram till utdelningarna i vår.

Men jag vet att börsuppgången nu är inne i sin sista fas, den så kallade optimistfasen. Var toppen ligger är omöjligt att sia om, men jag vet att när den sätts är jag en av de som kliver ur.

För min del blir det en tråkig period då jag antagligen inte kommer att göra speciellt många aktieaffärer. Det gäller att ha disciplin att sitta på händerna och bara invänta de rätta lägena. Nedgången kan mycket väl från topp till en absolut botten sätts vara 2- 2,5 år.

Min vinst under en längre börsnedgång är att jag bibehåller pengarnas värde. Pengarna ligger likvida och slipper att delvis gå förlorade i aktier som ständigt sjunker i värde.

Jag vet att aktiviteten och riskviljan kommer att vara extremt stor när toppen sätts. Många har tjänat så mycket pengar. Mycket vill ha mer.

Jag skriver ofta “Girighet är lasternas moder” och det stämmer väldigt bra i en toppfas av börsen. jag tror själv i detta nu att börstoppen är över ett år bort.

Men….. har ni tänkt på detta?

När vi nu sitter i liften på väg upp till toppen så späs det ständigt på med nya liftåkare. Det är nyintroduktioner som nu varje vecka noteras på börsen. ALLA VILL ÄGA AKTIER SOM STIGER I VÄRDE.

Skärmavbild 2014-11-26 kl. 18.16.08

Riskkapitalister och ägare av intressanta bolag ser möjligheten att få väldigt bra betalt för sina bolag i en slutfas av en börsuppgång. De flesta nyintroduktionerna noteras på de lägre listorna First North, Aktietorget och NGM.

Har försökt googla fram relevant statistik, men inte funnit något. Uppskattningsvis har och kommer börsen att ha spätt ut börsvärdet med ytterligare 10% från nya bolag till det att toppen sätts.

 

När det sedan är dags för nedförsbacke är det 10% fler skidåkare som ska ned.

Skärmavbild 2014-11-26 kl. 18.29.39

Ingen vill sitta på “svarte Petter” i den svarta backen ned. Det är alltså uppskattningsvis 10% fler aktier i börsnedgång än i starten av en börsuppgång.

Någon måste sitta på alla dessa aktier i en nedgång, någon måste äga dem. INGEN VILL ÄGA AKTIER SOM FÖRLORAR I VÄRDE. Konkret: NÅGON MÅSTE ÄGA ALLA DESSA AKTIER I NEDGÅNG.

 

Som vanligt är det placerare med kunskap, erfarenhet, som ej är giriga som sitter i toppstugan med en god öl. I backen ser de alla andra som är på väg utför.

Skärmavbild 2014-11-26 kl. 18.40.41

Tids nog när backen är tömd av vettskrämda skidåkare, tar de sig ned. Det är då de verkliga klippen göres. Men det gäller att ha disciplin och kunskap när de så kan vara dags.

/KAVASTU

 

 

14 thoughts on “EN FET PETTER – BLOGG

  1. Nej, jag är en handlare av den gamla stammen. enligt mina regler får jag lägga depån med XACT BEAR2 med 15% av kapitalet. kanske leker jag lite med björnar när trenden på börsen vänt ned.

 1. Hej! Vad rekommenderar du för alternativ för likviderna när börsen faller? bara sparkonto, ränktespar eller vad brukar du använda? Förövrigt, tack så mycket för kunskapen du delar med dig av!

  Julia

  1. Hej Julia! Kan faktiskt inte rekommendera något, då jag inte är så kunnig på det området. Jag ser det så här. Om aktieindex gått ned -15% och jag har pengarna på ett konto med ränta 0% så har jag tjänat 15%. (Aktierna har blivit 15% billigare att köpa in och jag får därmed 15% mer aktier för pengarna. MVH KAVASTU

 2. Hej och tack för en läsvärd blogg.

  Om du får spekulera fritt, ungefär när tror du att toppen respektive botten inträffar? Hur låga nivåer tror du att börsen når innan det vänder uppåt igen?

  1. Hej Danne! Jag har klara teorier om månad och vilket indexläge börsen ska nå. De teorierna behåller jag för mig själv, för jag vet att om jag skulle ha fel skulle många påpeka det under lång tid. Skulle jag ha rätt, rycker folk bara på axlarna. Men jag gör som Leif GW Persson, jag skriver ned det på en lapp och ger det till en kompis för att öppna brevet just den månaden. MVH KAVASTU

 3. Hej Arne!

  Hur ser Du på aktier som drar igenom tidigare toppar typ Balder och Nolato? Är risken bara att dom rekylerar tillbaka?

   1. God morgon!

    Starka aktier fortsätter upp alltså. Vore intressant om Du skrev en blogg om hur Du väljer ut vilka aktier Du köper in. Det vore intressant!

    Nordnet står och stampar. Fortsätt positiv?

    Vilka aktier ser Du som mest intressanta idag för uppgång?

    1. Så är det, aktier med upptrend får gärna finnas i min depå. Jag tittar på lite längre sikt när jag handlar på mig aktier, ibland kan det ta ett tag innan de stiger. Nordnet är jag positiv till, var lugn bara. Jag har ett 50-70 tal aktier som jag är väldigt positiv till. MVH KAVASTU

     1. Hej Arne!

      Så enligt din slutsats BÖR man titta i ett månadsdiagram för att få HELA bilden?! Om jag har fattat dig rätt så är det 3 uppgångsvågor ( med 2 ned ) i en trend. När 3:e vågen är över så har aktien gjort sitt? I ett månadsdiagram ser Byggmax ut att ha gjort 2 vågor upp och nu är 3:e på gång?

      Bra Nordnet får ligga och gotta till sig 🙂

     2. Hej Fredde! Ja långa chart är modellen tycker jag. Nog borde Byggmax fortsätta upp i en tredje våg. Nordnet bör också skjuta fart uppåt.

      MVH KAVASTU

 4. Utmärkt blogg! En fråga dock om ditt användande av “vågor”.
  Har själv studerat Elliott Waves under en längre tid men har fortfarande svårighet att få till tidsaspekten. Närmare bestämt när vågen bryter sin trend(upp eller ned). Har du möjligtvis funnit någon metod värd att pröva?

  1. Hej Carl! Tack för berömmet. Det är en väldig svår fråga du ställer. Jag är ingen expert på vågor egentligen, men låter bli att köpa en aktie med tre vågor upp på den långa trenden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *